Alan Watts
Editura Herald
"O persoana separata este vesnic nemultumita. Fiind fara continut propriu, ea traieste mereu in speranta unui viitor mai bun. Caci asa a fost educata din copilarie, cand furia resimtita fata de indemnurile contradictorii i-a fost imblanzita cu jucarii." (pp 155-156)
"Aceasta carte exploreaza un tabu nerecunoscut, dar foarte puternic – conspiratia noastra tacita de a ignora cine, sau ce, suntem cu adevarat. Pe scurt, doresc sa arat ca impresia curenta care ne defineste ca un eu separat inchis intr-un sac de piele este o halucinatie aflata in dezacord atat cu stiinta occidentala, cat si cu filosofiile-religiile experimentale din Orient, in special cu filosofia hindusa Vedanta. Aceasta halucinatie sta la baza folosirii gresite a tehnologiei in scopul de a subjuga violent mediul natural al omului, ceea ce, in cele din urma, il va impinge la distrugere." (p 9)
Acesta este inceputul cartii lui Alan Watts, autor al numeroase carti de filosofia si psihologia religiilor si dezvoltare personala. Lucrarea de fata nu aduce in atentie o anume religie sau credinta, ci cuprinde elemente atat din stiinta occidentala, cat si din traditiile si religiile orientale. Mai mult, fiecare afirmatie este justificata, existand explicatii dar si exemple. Pentru primul citat inclus in aceasta prezentare veti regasi in carte un exemplu cu… Mos Craciun. Poate parea surprinzator exemplul, dar veti remarca faptul ca autorul are dreptate – el aratand cum ceea ce ar fi trebuit sa fie o perioada de post care sa culmine cu o sarbatoare ajunge de fapt sa fie o perioada de post in care deja totul este impodobit, atat acasa cat si in magazine fiind utilizate decoratiuni, beteala etc., au loc petreceri de Craciun la serviciu cu mult timp inainte de a fi efectiv Craciunul, daruri se primesc in mai multe zile – si toate in cutii frumos colorate si asa mai departe (veti vedea ce se intampla si in ziua de Craciun).
Am putea spune ca aceasta lucrare ar dori sa aduca o noua perspectiva – dar si sa schimbe mentalitati. Este insa dificil sa iti schimbi modul de a gandi imediat, iar orice schimbare ar trebui interiorizata si asumata (chiar este un exemplu apropo de practicarea yoga pentru eliminarea ego-ului si o intreaga discutie despre ego, de asemenea interesanta).
Cum ar trebui sa traiasca in fapt omul si care ar trebui sa fie relatia sa cu lumea?
"Nu retragere ascetica, nu administrare in ipoteza unei recompense viitoare, ci deplina colaborare cu lumea, vazuta ca un sistem armonios de conflicte din care se naste echilibrul – colaborare intemeiata pe intuitia ca singurul "Eu" real este intreg acest proces nesfarsit." (p 120)
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}