Propuneri si Recomandari privind CARTA ALBA a RELANSARII ECONOMICE si SOCIALE prin COMPETITIVITATE si INOVARE
In urma consultarii cu partenerii si membrii corporativi ai Retelei Regionale pentru Inovare Sociala si Economica in Regiunea Dunarii-Bazinul Marii Negre, Partener Institutional al Ministerului Afacerilor Externe – Coordonatorul National al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), Membra a Initiativei “Social Innovation Europe”, cu ocazia editiei a VII-a a Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii, desfasurata sub Inaltul Patronaj al Presedintiei Uniunii Europene la Centrul ArCuB in data de 24 noiembrie 2011, am avansat, in atentia Presedintiei Uniunii Europene, Parlamentului, Presedintiei si Guvernului Romaniei, urmatoarele concluzii si recomandari:
Privind Acordul de convergenta financiar-bugetara dintre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei am invocat o serie de exigente ale organizatiilor creditoare ale Romaniei (FMI si Banca mondiala) si ale Comisiei Europene care nu au fost, partial sau in totalitate, puse in practica. Din acest unghi de vedere, consideram de maxima importanta si urgenta adoptarea unei reale compatibilitati intre prevederile bugetare din viitorul buget de stat al Romaniei si pachetul de masuri ale noii guvernante economico-financiare avute in vedere de Uniunea Europeana, in special pentru a face posibila co-finantarea si absortia Fondurilor UE alocate Romaniei.
Privind capacitatea autoritatilor centrale din Romania de aplicare a Pachetului legislativ de consolidare a guvernantei economice din UE si din zona euro, am recomandat o implicare mult mai viguroasa din partea Consiliului UE pentru a combate cosmetizarea realitatii economice din Romania si a impune responsabilitati / sanctiuni clare si decisive asupra CSM, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Consiliului Concurentei, institutii aflate sub monitorizarea Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare si Verificare si prerogativele extinse ale Comisiei Europene. Avand in vedere antedecentele nefavorabile, precum si pe baza asteriscului fixat, in cazul Romaniei, strategiile si mijloacele de coercitie ar merita sa se acompanieze cu unele cu caracter stimulativ si compensatoriu.
Prinvind reformele si masurile de eficientizare a absorbtiei fondurilor UE in Romania, am formulat o serie de opt recomandari concise si detaliate care sa permita imbunatatirea radicala a gestionarii proiectelor cu fonduri europene, in special prin implicarea mult mai riguroasa si masurabila a Ministerului Afacerilor Europene. In acest domeniu nu competentele lipsesc, ci transpunerea unei convergente institutionale realiste.
Pana nu este prea tarziu pentru redresarea societatii romanesti in ansamblu, cerem din partea Presedintiei Uniunii Europene si Comisiei Europene un mai mare sprijin moral si legal pentru ca poporul roman sa depaseasca actuala criza si sa poata accede in mod deplin la Piata Unica Europeana, cat si la spatiul unitar si divers cultural european (versiunea completa a raportului poate fi consultata pe siteul: www.HouseofEurope.ro).
Reamintim ca evenimentul “Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania” a fost organizat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei; Agentia Mastermind Communications; Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti – ArCuB; Centrul Regional de Excelenta FuturICT Bucuresti. Parteneri Institutionali: Ambasada Republicii Polone; Institute of Competition Law – Paris; Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri; Uniunea Profesiilor Liberale din Romania; Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene; Universitatea Romana de Stiinte si Arte “Gheorghe Cristea”; Centrul European al Consumatorilor Romania; Alternative Sciences Association; Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania; Agentia B.E.S – MM Models Oradea. Sponsor Oficial: ROMTELECOM. Sponsori tehnici: Cesiro SA; Hotel Parliament; Senvicioteca; Phaeton Gala – PR & Lobby Consulting; Crama Oprisor. Parteneri Media: TVR Info, TVR Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Bucuresti fm, Agentia de Presa RADOR, Romania Libera, CalendarEvenimente, Concurrences.com, Comunicatii Mobile, e-Competitions, DoingBusiness.ro, Tribuna Economica, Calea Europeana, Finantare.ro, Managementul-Proiectelor, Economie si Administratie Locala, EuroConsultanta, SmartFinancial, BrandInfo, ClubAfaceri, NewsChannel, GhiseulBancar, PRwave, ComunicateMedia, StructuralFunds.
Informatii suplimentare despre eveniment pot fi consultate pe siteul www.HouseofEurope.ro.