Carrefour România și Fundația FARA urmăresc îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor cu dizabilități prin proiectul „Academia Carrefour. Sănătate, Educație și Terapie (SET) pentru copii și tineri cu dizabilități”. Cei doi parteneri amenajează grădini terapeutice și organizează, împreună cu specialiști în nutriție, psihologi și pediatri, activități pentru ca hrana sănătoasă să fie parte din cotidian și oferă sprijin alimentar de bază familiilor care au în grijă cel puțin o persoană cu dizabilități din comuna Cacica, județul Suceava. Această abordare este complementară programului terapeutic, pentru a atinge starea de bine în toate aspectele legate de sănătatea fizică și mintală.
Sprijinul financiar oferit de retailer, precum și activitățile derulate împreună cu voluntarii Carrefour România susțin 158 de persoane, printre care tineri cu dizabilități, rezidenți în Casa Elisabeta, Cacica, familii care au în grijă cel puțin o persoană cu dizabilități din Cacica și copii cu dizabilități care primesc servicii specializate în Centrul de zi, Terapie și Recuperare Emanuel din Suceava.
Cu ocazia lansării proiectului, o echipă de 14 voluntari Carrefour România participă astăzi, împreună cu cei 8 tineri rezidenți și angajați FARA, la Casa Elisabeta din comuna Cacica, la amenajarea unei grădini suspendate.
„Responsabilitatea noastră față de societate transcende activitatea noastră de bază. Suntem conștienți că putem avea un impact semnificativ la nivelul societății și continua angajamentul de a îmbunătăți calitatea vieții comunităților, în măsura în care alegem să colaborăm cu parteneri potriviți, precum Fundația FARA. Strategia noastră integrată de responsabilitate socială, în cadrul căreia punem accent pe alimentație sănătoasă și mediu, s-a materializat prin acest proiect atât de necesar. Prin susținerea neîntreruptă a echipei FARA, ne putem bucura astăzi pentru copiii și tinerii, care de acum înainte vor avea parte de activități educative într-un cadru terapeutic deosebit,” a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.
O echipă formată din pediatru nutriționist, psiholog terapeutic, specialist în activități ocupaționale, împreună cu angajații Fundației FARA asigură evaluarea inițială a tinerilor, monitorizarea progresului și pregătesc activitățile pentru educație, nutriție și dobândirea cunoștințelor cu privire la hrană sănătoasă și autovalorizare prin ateliere culinare.
„Suntem profund recunoscători echipei Carrefour România pentru susținerea oferită în acest proiect de pionierat în ceea ce privește modul în care mâncarea susține, ajută sau afectează sănătatea, nu doar fizică, ci și mintală. Credem că suferința profundă cauzată de anumite afecțiuni poate fi ameliorată prin introducerea în terapia uzuală a unor schimbări alimentare și, mai ales, prin implicarea conștientă și responsabilă a copiilor și tinerilor cu dizabilități în grădinărit și gătit, ca activități de socializare și autovalorizare,” a adăugat Roxana Girip, Director Executiv Fundația FARA.
Împreună, cei doi parteneri amenajează grădini terapeutice prin plantarea și cultivarea de legume, flori perene și aromatice, amenajarea unor locuri de tihnă și studiul plantelor, circuite senzoriale în aer liber, iar copiii și tinerii vor participa la ateliere de gătit, culegerea plantelor medicinale și pregătirea acestora pentru a fi folosite în cadrul terapiilor naturiste.
În plus, este asigurat pentru o perioadă de 6 luni un pachet alimentar de bază pentru 12 familii din comuna Cacica, care au în grijă cel puțin o persoană cu dizabilități.