Inițiativă amplă de susținere a prematurilor și nou născuților vulnerabili, lansată de Asociația Prematurilor și Asociația ABC-ul educației pentru copii: Carnetul Prematurului și Nou-Născutului Vulnerabil. Ghid de Monitorizare și Intervenție Timpurie și Implementarea Terapiei Kangaroo Care în maternități
Asociația Prematurilor și Asociația ABC-ul educației pentru copii, cu implicarea domnului Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, la inițiativa doamnei deputat Mara-Daniela Calista au lansat ieri, 7 noiembrie, propunerea de implementare a Carnetului Prematurului și Nou Născutului cu Risc, precum și de integrare a terapiei Kangaroo Care în maternități.
În urma dezbaterii și a prezentării inițiativei va fi realizat un proiect de lege care are ca scop oficializarea și implementarea acestui demers la nivel național
Acest demers, care face parte dintr-o serie de acțiuni de sprijin pentru copiii născuți prematur, denumită “MISIUNEA VULNERABILII”, a fost dezbătut în prezența unor persoane relevante ca factori de decizie sau de opinie. Printre aceștia, au luat cuvântul Consilierul Prezidențial pe Sănătate Diana Păun, senatori și deputați, secretari de stat, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Colegiului Medicilor, medici, specialiști și asociații dedicate sprijinului pacienților vulnerabili.
Confruntați cu o statistică alarmantă – peste 20.000 de copii născuți prematur anual în țara noastră (aproximativ 10% din totalul nașterilor) – specialiștii subliniază provocările majore pentru sănătatea publică și sistemul neonatal. Studiul EpiCure evidențiază riscurile asociate cu prematuritatea, inclusiv o rată crescută de mortalitate și dizabilitate severă. În plus, mulți dintre aceste copii se confruntă cu dificultăți în neurodezvoltare, cum ar fi întârzieri motorii, deficit cognitiv, viteza redusă de procesare, probleme de comportament și dificultăți de integrare.
Potrivit studiilor prezentate și practicii specialiștilor și cadrelor medicale, o mare parte dintre aceste probleme de sănătate grave pot fi reduse semnificativ sau eliminate complet atunci când prematurii sunt îngrijiți corespunzător, după un plan de intervenție și monitorizare multidisciplinară. Intervenția timpurie și terapiile integrate pot schimba decisiv parcusul acestor copii, făcând diferența dintre a deveni adulți integrați în societate, sau persoane asistate pe toată durata vieții.
“Carnetul Prematurului și Nou Născutului Vulnerabil”, instrument de informare corectă, monitorizare și intervenție multidisciplinară
“Carnetul de Prematuritate” este un pas concret către asigurarea intervenției și monitorizării, fiind proiectat pentru a asigura informarea corectă, urmărirea atentă și intervențiile terapeutice necesare pentru ca acești copii să își poată depăși dificultățile.
Instrumentul propus se concentrează pe monitorizarea continuă și personalizată a evoluției copiilor născuți prematur, facilitând astfel un dialog eficient și coerent între familii și echipa multidisciplinară de specialiști implicați în îngrijirea lor.
Prin utilizarea acestui carnet, cadrele medicale vor putea urmări progresul copilului, recomanda investigații specifice și intervenții terapeutice adecvate, precum și preveni eventualele complicații.
În plus, familiile vor avea la dispoziție un instrument de informare oficial, avizat de cadre medicale și ușor de urmărit.
Astfel, în cadrul dezbaterii a fost subliniată importanța abordării integrative, care include suport psihologic pentru familii, informații despre etapele dezvoltării copilului prematur și implicarea părinților în procesul terapeutic. Rolul kinetoterapeutului a fost de asemenea accentuat, evidențiindu-se importanța intervenției timpurii, coroborat cu alte terapii specifice și alternative, precum hidroterapia, pentru creșterea și maturizarea reflexelor, favorizarea dezvoltării psihomotorii, precum și dezvoltarea capacității pulmonare și cardiace ale nou-născuților.
Reprezentanții celor două asociații inițiatoare au prezentat și un exemplu vizual pentru “Carnetul Prematurului și Nou Născutului Vulnerabil”, inspirat din modelele altor state și conceput în urma unor discuții tehnice cu medici și specialiști. Forma finală a acestuia va fi dezbătută într-un cadru mai larg în întâlniri tehnice cu medici și autorități.
“Carnetul Prematurului și Nou Născutului Vulnerabil” reprezintă o propunere de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor născuți prematur și a familiilor lor, demonstrând o înțelegere profundă a nevoilor specifice ale acestei categorii vulnerabile.
Terapia Kangaroo Care (îngrijire piele-pe-piele) pentru prematuri, susținută în cadrul aceluiași demers
Implementarea terapiei Kangaroo Care în maternitățile din România este de asemenea o inițiativă ce vine în sprijinul tuturor nou născuților, inclusiv prematurilor. Terapia Kangaroo, cunoscută și sub numele de “metoda mamă-cangur” sau “îngrijirea piele-pe-piele”, este o tehnică de îngrijire neonatală în care nou-născuții, inclusiv prematurii, sunt ținuți piele pe piele cu mama sau tatăl lor.
Terapia Kangaroo ajută la stabilizarea temperaturii corpului, stimulează alăptarea, consolidează legătura afectivă între părinte și copil, reduce stresul și plânsul, stabilizează funcțiile vitale, scade riscul de infecții și susține creșterea și dezvoltarea prematurilor.
Avantajele inițierii acestei terapii în maternități pentru prematuri a fost detaliată și de reprezentantul OMS la eveniment.
Pașii următori: Consultare cu comunitatea medicală și autorități, pentru stabilirea cadrului tehnic de implementare
Ambele inițiative au fost apreciate de participanții la eveniment ca fiind pași relevanți pentru îngrijirea prematurilor și nou născuților cu patologii, urmând să fie aprofundate discuțiile la nivelul autorităților și comunității medicale. Demersul lansat și detaliat în cadrul dezbaterii devine baza unui proiect de lege pentru susținerea prematurilor și nou născuților vulnerabili.
Evenimentul s-a desfășurat sub egida Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, în prezența și cu susținerea domnului deputat Nelu Tătaru, președinte al Comisiei, la inițiativa doamnei deputat Mara-Daniela Calista.
Asociația Prematurilor, fondată de Diana Gămulescu, derulează programe caritabile prin donații în maternități, asigură educație continuă pentru cadrele medicale, susține ateliere si webbinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenție a nașterii premature, susține financiar cazurile sociale de familii cu prematuri. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociația Prematurilor în ultimii 6 ani este de peste 600.000 de euro și este inițiatoare implementării terapiei “Kangaroo Care” în Romania în 23 de maternități. www.asociatiaprematurilor.ro
Misiunea Asociației ABC-ul educației pentru copii, fondată de Carmen Dumitru, urmărește creșterea notorietății și a impactului terapiilor alternative, în creșterea și dezvoltarea armonioasă, din primele luni de viată a copiilor prematuri și nu numai. Asociația este afiliată clubului Acvatic Bebe Club, care încă din 2012 oferă cu succes sesiuni de educație acvatică bebelușilor, având o experiență vastă în oferirea de terapii acvatice copiilor cu diverse afecțiuni. www.abcedu.ro