Cu siguranță te-ai gândit cel puțin o dată că o dantură perfectă îți asigură și o stare de spirit bună. E plăcut să știi că zâmbetul tău este unul frumos, iar oamenii te apreciază din acest punct de vedere încă de la prima întâlnire. Pe de altă parte, trebuie să știi că sănătatea dentară se află în strânsă legătură cu sănătatea generală a întregului organism.
Cea mai întâlnită afecțiune dentară și, din păcate, una dintre cele mai neglijate este caria. Tratamentul este unul foarte simplu atunci când vorbim despre un stadiu incipient, însă foarte mulți oameni ajung să ceară ajutorul stomatologilor doar atunci când se confruntă cu dureri insuportabile. Din acet motiv, specialiștii recomandă să vizitezi regulat un cabinet stomatologic. În acest fel, poți evita diferite situații neplăcute. Iată de ce apar cariile dentare, care sunt simptomele, dar și cum se pot trata:
sursa foto
Caria dentară – tipologii
Știai că 44% din populația lumii se confruntă cu consecințele netratării cariilor dentare? În cavitatea bucală există numeroase tipuri de bacterii. O mare parte dintre acestea sunt bacterii bune, care ne protejează, însă există și altele care se strâng sub forma unei plăci bacteriene. Acestea transformă resturile de mâncare rămase în cavitatea bucală în acizi și astfel se produce eroziunea smalțului. Dacă nu ai o igienă dentară corespunzătoare, bacteriile nu fac altceva decât să favorizeze apariția cariilor. Este important să știi că astfel de probleme nu se vindecă de la sine. Mai mult, netratate, pot conduce la situații mai grave, până la pierderea dinților afectați.
În funcție de locul unde apar, cariile sunt:
- Carii pe suprafața laterală a dintelui;
- Carii pe rădăcina dintelui;
- Carii secundare (acestea apar în jurul plombelor deja existente);
- Carii pe suprafața de contact.
În funcție de stadiul afecțiunii, cariile sunt:
- Minore;
- Medii;
- Profunde.
Simptomele provocate de această afecțiune
Atunci când vorbim despre carii, trebuie să știi că simptomele nu apar încă din faza incipientă. Mai mult, unele pot apărea interdentar, iar în această situație doar o radiografie dentară poate depista problema cu care te confrunți.
sursa foto
Pe lângă acest aspect, anumite carii pot provoca infecții, iar cele mai întâlnite simptome sunt durerile, sensibilitatea dentară, gust neplăcut și respirație urât mirositoare. Din păcate, unele infecții pot provoca abcese dentare, iar netratarea acestora poate duce la pierderea dinților afectați.
Cum tratăm cariile dentare
Cariile dentare incipiente se pot trata foarte rapid. Tratamentul nu este deloc dureros și ai fi surprins să afli că nu este nici costisitor. Mai exact, stomatologul îndepărtează țesutul afectat și restabilește forma naturală a dintelui, folosind materiale compozite de umplere. În cazul cariilor profunde, tratamentul nu se efectuează într-o singură zi, ci o sa mergi la stomatolog de două ori. Prima dată, acesta curăță caria, iar apoi aplică un strat medicamentos, astupând provizoriu locul. Urmează o perioadă în care se urmărește evoluția tratamentului, iar dacă acesta a decurs bine, atunci medicul înlocuiește obturația provizorie cu cea definitivă. Există și posibilitatea ca tratamentul să nu funcționeze. În acest caz, este important să se efectueze un tratament de canal sau un tratament endodontic.