Greenfield sau brownfield?
In prezent, in Romania are loc un nou val de investitii greenfield, care este posibil sa se intensifice in perioada urmatoare. Reducerea birocratiei, integrarea in Uniunea Europeana si atractivitatea pe care o reprezinta tara noastra fata de investitori vor aduce multi jucatori noi pe piata locala.
Intrarea pe o piata printr-o investitie de la zero sau printr-una de tip brownfield poate fi decisiva pentru succesul unei afaceri. Revista Biz analizeaza, in noul numar, care sunt riscurile la care companiile se expun, care sunt diferentele, avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de investitii.
Decizia de investitie trebuie sa aiba in prim-plan oportunitatile pe care le ofera piata la un moment dat, costurile si avantajele care rezulta dintr-o astfel de miscare, eficienta, strategia urmarita sau cat de repede se doreste sa se intre pe piata respectiva si la ce scala. La fel de importante sunt si aspectele legate de cat de dispus este un jucator sa investeasca dar si de istoricul si traditia respectivei companii.
Potrivit datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), anul trecut investitiile greenfield straine au fost de 868 mil. $, iar cele brownfield de 596 mil. $, iar reprezentantii ARIS afirma ca 2007 va fi un an in care vor prevala investitiile greenfield.
Orasele din zona de vest – de genul Arad si Timisoara – sunt pe primele locuri in ceea ce priveste investitiile greenfield nu numai din punctul de vedere al valorii totale a investitiilor ci si al numarului de investitori. In curand, in zona de vest a Romaniei se va pune problema lipsei de terenuri disponibile, dat fiind numarul mare de investitii si investitori din aceasta regiune. In plus, analistii anunta manifestarea unei tendinte spre investitiile de tip brownfield, tendinta manifestata si la nivel mondial. Aceasta tendinta se va manifesta ca urmare a falimentului pe care il vor inregistra unele firme si vor iesi de pe piata iar locatiile si facilitatile lor vor fi cumparate de alte firme care activeaza pe acelasi domeniu. Singurele modificari care pot fi aduse sunt cele de amenajare si eventual modernizare si tehnologizare.
Avantajele atat pentru investitiile greenfield cat si pentru cele brownfield trebuie analizate in functie de cateva criterii precum natura investitiei, dimensiunea acesteia dar si complexitatea obtinerii si a pregatirii unui teren sau a unei cladiri astfel incat aceasta sa raspunda destinatiei investitiei. Printre avantajele proiectelor greenfield se numara libertatea de a dezvolta spatii specifice in locatii avaatajoase din punct de vedere strategic, flexibilitatea in dezvoltarea si adaptarea proiectelor in functie de necesitatile firmei precum si crearea unei imagini specifice firmei si care sa respecte regulile definitorii ale imaginii companiei.
Pe lista avantajelor unei investitii de tip brownfield trebuie mentionata posibilitatea existentei unui know how de specialitate si a unor relatii cu diversi parteneri de afaceri, respectiv clienti si furnizori, ceea ce permite o viteza de penetrare a pietei locale mult mai mare si o reducere a riscului de operare si executie intr-o prima faza.
{mosloadposition user10}