Alergiile reprezintă răspunsul sistemului imunitar la elemente străine care de regulă sunt inofensive cum ar fi polenul, mucegaiul sau anumite alimente, toate acestea putând produce reacții alergice de diferite intensități.
Severitatea alergiilor poate varia de la o persoană la alta, acestea putându-se manifesta fie prin simptome ușoare cum ar fi pruritul sau erupțiile cutanate fie prin simptome care pot pune viața în pericol, cum ar fi anafilaxia.
Având în vedere că majoritatea alergiilor nu pot fi vindecate, tratamentul existent poate ajuta la ameliorarea simptomelor prezentate.
Cu toate acestea, la fel ca orice altă afecțiune sau problemă medicală, prevenirea lor este mult mai ușor de realizat decât tratarea, motiv pentru care în acest articol vom discuta despre câteva dintre cele mai cunoscute alergii și despre metodele prin care acestea pot fi evitate.
4 tipuri de alergii și cum să le eviți
Chiar dacă cea mai bună metodă de prevenire a reacțiilor alergice este de a evita intrarea în contact cu alergenul, în unele cazuri acest lucru este greu de realizat sau de pus în practică.
Tipurile de alergii cele mai des întâlnite includ:
Alergia la polen
Una dintre cele mai des întâlnite alergii, aceasta se manifestă de obicei prin simptome precum tusea, congestia nazală, prurit, strănut și multe altele.
Chiar dacă există anumite medicamente care pot ameliora simptomele, prevenirea alergenilor sau reducerea expunerii ar trebui să reprezinte o prioritate.
Cu toate că alergia la polen reprezintă una dintre tipurile de alergii care nu pot fi evitate în totalitate, există însă anumite măsuri care pot fi luate pentru a reduce contactul, cum ar fi:
- Evitarea ieșirii din casă atunci când nivelul de polen din mediu este foarte ridicat;
- Menținerea închisă atât a ușilor cât și a ferestrelor;
- Efectuarea unui duș și schimbarea imediată a hainelor cu care ai fost afară;
- Evitarea zonelor cu multă iarbă cum ar fi parcurile sau stadioanele, în special în timpul dimineții, serii și pe timpul nopții, asta deoarece nivelul de polen din mediu este cel mai ridicat în acele perioade.
Alergia la animale
Alergia la animale se referă la reacțiile alergice cauzate de proteinele găsite în celulele pielii animalului, în saliva acestuia și în urină.
De cele mai multe ori mecanismul declanșator al acestor reacții alergice îl reprezintă pielea moartă pe care animalul o pierde involuntar.
Chiar dacă orice animal cu păr poate reprezenta o sursă de alergie, aceasta este asociată cel mai des cu câinii sau pisicile.
Dacă înlăturarea permanentă a animalului din casă nu este posibilă, alte metode de reducere a expunerii ar putea include:
- Menținerea animalelor afară cât mai mult posibil sau limitarea accesului doar într-o anumită zonă a casei;
- Interzicerea acestora în dormitor;
- Spălarea animalelor cel puțin de două ori pe săptămână;
- Folosirea filtrelor de aer în camerele folosite cel mai des.
Alergia la alimente
Aceste reacții alergie apar la scurt timp după consumarea unui anumit tip de aliment.
Chiar și o cantitate mică a alergenului poate declanșa simptome care pot varia în intensitate, de la probleme digestive și erupții cutanate până la anafilaxie.
De cele mai multe ori aceste reacții alergie apar din cauza meselor luate în restaurante, asta datorita potențialilor alergeni care pot exista în sosuri, dressing-uri etc.
Pentru a evita aceste reacții alergice fără a renunța la ieșirile în oraș, ar trebui să se ia în considerare următoarele:
- Să se comunice clar alergiile existente și să se ceară părerea personalului cu privire la alimentele sigure;
- Evitarea locațiilor în care există șansa de contact între mai multe alimente, cum ar fi brutăriile;
- Verificarea alergenilor menționați în meniu de fiecare dată, chiar și în restaurantele des frecventate, asta deoarece meniul se poate schimba și odată cu el și ingredientele folosite.
Alergii la înțepăturile sau mușcăturile de insecte
Reacțiile alergice cauzate de înțepăturile sau mușcăturile insectelor pot varia în intensitate, tabloul simptomelor putând include prurit, erupții cutanate, stare de greață, vărsături și chiar anafilaxie, aceasta din urmă putând fi fatală.
Pentru a reduce șansele de a fi înțepată sau mușcată se poate încerca:
- Acoperirea părților expuse de piele atunci când petreci timp în aer liber prin axarea pe pantaloni lungi, tricouri cu mânecă lungă, ciorapi lungi etc;
- Încălțăminte corespunzătoare care să acopere toată talpa piciorului;
- Folosirea spray-urilor împotriva insectelor;
- Evitarea folosirii parfumurilor puternice, asta deoarece anumite insecte ar putea fi atrase de miros.