Pentru majoritatea pacienților obezi, soluția de a scăpa de kilogramele în plus și de riscurile majore care le pun în pericol viața, o reprezintă chirurgia bariatrică. Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale în acest sens, două dintre acestea fiind cele de micșorare a stomacului și cea de montare a unui inel gastric.
Medicul chirurg Mihai Ionescu ne explică diferențele dintre aceste două tipuri de operații pe care le realizează.
Ce este inelul gastric
„Inelul gastric reglabil (gastric band) este un dispozitiv gonflabil din silicon care este plasat în jurul zonei superioare a stomacului, printr-o intervenție laparoscopică, în scopul de a trata obezitatea.
Montarea inelului gastric este un procedeu de chirurgie bariatrică (chirurgia obezității) conceput pentru pacienţii obezi, cu un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare, sau 35-40, însoțit de comorbidități cum ar fi apneea în somn, diabet zaharat, osteoartrită, boala de reflux gastroesofagian, hipertensiune arterială sau sindrom metabolic.
Intervenția chirurgicală este una minim-invazivă(laparoscopică), iar durata de spitalizare e redusă (1-2 zile).
Recuperarea se realizează rapid, durerea este mai redusă decât în cazul procedurilor chirurgicale deschise, iar cicatricile abia vizibile. Întrucât nici o parte a stomacului nu este îndepărtată, iar tranzitul intestinal al pacientului nu este redirecţionat, nu este afectată absorbția de nutrienți din alimente.
Inelul gastric este realizat în întregime din materiale biocompatibile, astfel încât poate rămâne în corpul pacientului mai mulți ani fără a cauza prejudicii”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu.
Operația de micșorare a stomacului
„Denumită Gastric Sleeve, este cea mai de succes procedură la acest moment si induce pierderea de greutate prin limitarea consumului de alimente. Prin această procedură, chirurgul îndepărtează aproximativ 75% din stomac, astfel încât noul stomac va avea forma unui tub sau a unei mâneci (sleeve). Stomacul rămas va avea aproximativ 100 ml volum. Candidații pentru gastric sleeve sunt cei cu un indice de masa corporală (IMC) > 40 sau IMC > 35 ce asociază o altă afecțiune cauzată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, sindromul de apnee în somn, artrita severă, astm, hipercolesterolemie și bolile cardiovasculare”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.
Diferențe între cele două tipuri de intervenții
„Operația de micșorare a stomacului se efectuează tot laparoscopic, dar este dovedit a fi mai eficientă decât cea de montare a inelului gastric. Pentru că nu există nici o componentă de malabsorbție la intervenția de micșorare a stomacului, posibilitatea de a avea nevoie de suplimente de vitamine și proteine post operator este mult diminuată comparativ cu intervențiile de tip bypass gastric. De asemenea, este aproape eliminată posibilitatea de ocluzie intestinală și sindrom de dumping.
La operația de micșorare a stomacului nu există nici o componentă implantabilă și, prin urmare, nu este nevoie de ajustare și nici nu vor exista complicații cauzate de inserția unui corp străin în organism. Spre deosebire de intervenția de inel gastric însă, gastric sleeve nu este o operație reversibilă”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.
Dieta după intervenție
„În primele două saptamani după operaţia cu inel gastric, pacientul va trebui să mănânce cantităţi mici de alimente lichide si pasate, pentru a ajuta stomacul să se vindece în mod adecvat. După aceea se poate întoarce treptat la alimente solide. Consumul de cantităţi mici de alimente sănătoase, care au conținut scăzut în grăsimi şi zahăr, ajută pacientul să piardă excesul de greutate.
Dieta după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve) este esențială și este important ca pacientul să înțeleagă pe deplin rolul acesteia. Această dietă se ține în primele 2 săptămâni după operație.
Imediat după gastric sleeve, pacientul va consuma timp de 7 zile numai lichide, iar apoi zilele 7-14 mâncare pasată. Din a treia săptămână va putea consuma alimente solide ca înainte de operație. Scopul dietei este să lase stomacul să se vindece și să ofere pacientului răgaz de a-și adapta alimentația la stomacul micșorat”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.
Cât pierdem în greutate
„În cazul ambelor intervenții, pacienții pot pierde în jurul valorii de 60-100% din greutatea în exces cu un accent pe o eficiență mai sporită în cazul micșorării stomacului. Asta depinde bineînțeles, dacă pacientii urmează întocmai toate instrucțiunile pe care medicul le stabilește”, spune medicul Mihai Ionescu.
Cât costă
„Prețul este puțin mai ridicat la intervenția de gastric sleeve decât la cea de inel gastric. Pentru prima, costul este de aproximativ 5.800 euro, în vreme ce costul intervenției de montare a inelului gastric este undeva la 3.900 de euro”, încheie medicul chirurg Mihai Ionescu. Ambele aceste prețuri conțin și analizele preoperatorii absolut necesare.
Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.