Aflăm de la dr. Bogdan Pană, direct de la Congresul Mondial al Cefaleei de la Dublin
Articol realizat de dr. Bogdan Pană, corespondent de la Congresul Societății Internaționale a Cefaleei de la Dublin (5-8 septembrie)
Deși nu este cea mai frecventă formă de cefalee (durere de cap), migrena este vedeta Congresului Societății Internaționale a Cefaleei, desfășurat la Dublin între 5 și 8 sepembrie, fiind tema centrală în 3 din 4 comunicari orale și 2 din 3 postere expuse. Acest lucru se datorează faptului că migrena este prima cauză de dizabilitate la persoane cu vârsta de sub 50 de ani, reprezentând, pe lângă o dramă personală a pacientului și a familiei acestuia, o problemă cu implicații majore socio-economice (neproductivitate, lipsa de la locul de muncă etc.).
Având în vedere aceste implicații, aproximativ 90% din fondurile destinate cercetării cefaleelor sunt direcționate către migrenă. Prin urmare, în ultimul an au apărut primele terapii țintite în tratarea acesteia. Tratamentul migrenei se împarte în două categorii: în acut (atunci când doare capul) și profilactic (de prevenție, recomandat persoanelor care au mai mult de 4 atacuri pe lună, sau atunci când atacurile sunt de lungă durată). Noile terapii de tratare a migrenei au apărut pentru a completa anumite nevoi neîndeplinite de medicaţia existentă la momentul actual. În acut, tratamentul medicamentos este ineficient în 25% din cazuri iar mulţi pacienți nu pot suporta efectele adverse sau au contraindicaţie în a le administra.
Până acum, tratamentul profilactic al migrenei era reprezentat de medicamente antiepileptice, antidepresive sau betablocante. Acestea erau ineficiente în jumătate din cazuri, iar împreună cu efectele adverse conduceau la o aderență scăzută la tratament, jumătate dintre pacienți urmându-l pentru 2 luni și mai putin de 20% pentru un an întreg.
Ce sunt anticorpii monoclonali anti CGRP?
Moleculele CGRP (Calcitonin Gene Related Peptide) sunt neuropeptide descoperite înca de acum 35 de ani. În ultimii 15 ani s-a studiat și dovedit efectul vasodilatator al acestora și rolul lor în declanșarea și întreținerea migrenei.
În 2018 a fost aprobat FDA primul anticorp monoclonal eficient în tratarea profilactică a migrenei, Erenumab. Acesta blochează receptorul de care se atașează moleculele de CGRP, împiedicându-le astfel să își producă efectele. Ulterior au fost aprobați alți anticorpi monoclonali, Eptinezumab, Fremanezumab și Galcanezumab, care se atașează direct de moleculele CGRP. Erenumab se administrează printr-o injecție subcutanată, o dată pe lună.
Aprobarea s-a bazat pe rezultatele a două studii care au inclus 667 de pacienți cu migrenă cronică și 955 cu migrenă episodică. După trei luni de tratament s-a observat o scădere de 3.2 sau 3.7 zile pe lună pentru pacienții cu migrenă episodică, în funcție de doză. Din păcate, având în vedere costurile mari de producere a acestor anticorpi, costul anual pentru un tratament este de câteva mii de euro. În multe țări europene se ia în considerare acoperirea acestor costuri de către casele de asigurări. Dacă pentru pacienții din România accesul la terapie nu este încă posibil, iar aceste costuri pot fi extrem de prohibitive, există soluții inovative și pentru ei.
Cu costuri de peste 10 ori mai mici, neuromodularea prin stimulare electrică transcutanată a nervului trigemen, cu Cefaly Dual, primul dispozitiv de neurostimulare aprobat FDA pentru tratarea migrenei în acut și în prevenție, apărut în Europa în septembrie 2018. Acesta stimulează ramura supraorbitală a nervului trigemen prin aplicarea pe frunte a unui plasture autoadeziv, de care dispozitivul se atașează magnetic. Este ușor de utilizat, iar în timpul folosirii pacientul își poate desfășura activităţile obișnuite. Acesta are două setări: tratament în acut (o oră) și preventiv (zilnic, 20 de minute).
Ce este neuromodularea?
Neuromodularea este o tehnică prin care se poate acţiona electric sau chimic, cat mai ţintit posibil la nivelul sistemului nervos central sau periferic, în scopul influenţării activităţii acestora. Epoca modernă a neuromodulării a început în anii 1960 odată cu utilizarea DBS (deep brain stimulation) pentru tratarea durerii cronice. În prezent, neuromodularea (invazivă sau non-invazivă) este indicată în tulburări de mișcare, epilepsie, reabilitare medicală sau psihiatrie. Încă din Antichitate, medicul-filozof Galen folosea pești electrici pentru a ameliora simptomele pacientilor săi ce acuzau dureri de cap.
Dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Centrul Medical Emerald, a prezentat la congresul de la Dublin rezultatele cercetării făcute pe primii 39 de pacienți care au beneficiat de terapia Head’s UP prin Cefaly Dual din România. Posterul a fost prezentat pe 7 septembrie și a fost realizat alături de dr. Andra Iosif și dr. Adina Roceanu.
Ce a găsit studiul la pacienții cu migrenă din România?
Din totalul de 39 pacienți, dintre care 32 au putut fi incluși în studiu, 30 au fost femei și 2 bărbați. 2 dintre pacienti au renunțat la terapie din primele zile, din cauza durerii din timpul sesiunilor si unul din cauza alergiei la acrilatul electrozilor. 9 pacienți au completat jurnalul migrenei zilnic, toti fiind de sex feminin. 5/9 pacienți au raportat în primele trei luni o scădere semnificativă a numărului de ore de durere cauzată de migrenă (cu peste 50% din durata anterioara), urmând ca încă 3 să devină responsivi după 5 respectiv 7 luni de folosire a dispozitivului Cefaly Dual. Unul dintre ei, în a 6 lună de utilizare a devenit super-responsiv, adică nu a mai avut nicio oră de durere (100% tratare a migrenei).
La nivelul intensității, la trei luni de utilizare, 22% dintre pacienți au experimentat o scădere semnificativă a durerii în timpul atacurilor, 11% la patru luni de utilizare și alți 22% la șapte luni de utilizare. Rezultatele sunt promițătoare, situându-se peste rezultatele studiilor clinice efectuate în Statele Unite si alte tari europene, acest fapt datorându-se criteriilor foarte stricte de includere a pacienților în terapie, fiind recomandată doar pacienților care puteau cu adevărat fi ajutați de acest dispozitiv inovativ.
Pe lângă neuromodulare și anticorpi monoclonali, au fost prezentate o serie de noi terapii, aflate în studii clinice momentan, cum ar fi impactul dietei keto sau terapia cu canabidiol, o substanță ce se regăsește în canabis. Cu toate că nu are efecte halucinogene și este folosit deja în anumite state din SUA pentru tratarea altor afecțiuni (spasticitatea pacienților cu scleroză multiplă sau glaucom), utilizarea și studiile cu acest compus sunt dificile din cauza legislației ambigue.
Anul 2019 este dedicat la nivel internațional migrenei. Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative a organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului un eveniment dedicat acestei afectiuni, în care a atras atenția că migrena afectează una din șapte persoane la nivel mondial și, împreună cu alte tipuri de cefalee, este una dintre principalele cauze ale dizabilității. În ciuda impactului său omniprezent, migrena continuă să fie mult sub-recunoscută, sub-diagnosticată și sub-tratată.