Digitalizarea și dezvoltarea tehnologiei au permis crearea și îmbunătățirea sistemelor de monitorizare a consumurilor energetice.
Acestea sunt instrumente care oferă informații în timp real cu privire la performanța energetică din cadrul operațiunilor dumneavoastră. Cu ajutorul sistemelor de monitorizare a consumurilor de energie, puteți avea o imagine de ansamblu clară a consumului de energie pe zone de producție, înțelegeți tendința cererii de energie din cadrul operațiunilor dumneavoastră și identificați zonele cu potențial de îmbunătățire.
Unul dintre principalele avantaje ale utilizării unui sistem de monitorizare energetică este identificarea zonelor de ineficiență. Zonele de ineficiență sunt în general asociate cu echipamente care nu mai funcționează în condiții ideale și care necesită energie suplimentară pentru a-și îndeplini sarcinile desemnate. Lipsa de întreținere, nevoia de înlocuire sau dimensionarea necorespunzătoare sunt cauze comune care duc la această situație și pot fi ușor de trecut cu vederea.
Astfel, managementul energiei presupune o monitorizare activă, iar cu ajutorul instrumentelor potrivite devine o activitate mai ușor de gestionat, chiar și pentru un manager energetic, cu impact direct în activitatea companiei.
De asemenea, sistemele de monitorizare pot identifica consumul neregulat și comportamentul incoerent în timpul perioadelor de întrerupere a activității. De exemplu, anumite dispozitive și echipamente trebuie să fie lăsate în modul standby din motive de securitate, dar altele nu. Acestea pot identifica echipamentele care funcționează continuu în perioadele de timp de nefuncționare, atunci când nu sunt operaționale sau necesare. Această procedură de funcționare inadecvată duce la supraconsumul de energie, ceea ce are ca rezultat facturi energetice mai mari. Astfel, sisteme de monitorizare energetică reprezintă o modalitate eficientă de a reduce factura de energie.
În cele din urmă, sistemele de monitorizare energetică sunt, de asemenea, în măsură să sprijine identificarea zonelor critice care fie consumă energie în exces, fie pot fi optimizate pentru a reduce consumul prin implementarea unor surse de energie alternativă (cum ar fi sistemele de panouri fotovoltaice sau de cogenerare). Îmbunătățirea managementului energetic promovată prin intermediul sistemelor de monitorizare energetică contribuie la optimizarea consumului global de energie, dar identifică și zonele în care pot fi implementate surse de energie regenerabilă, contribuind în același timp și la reducerea amprentei de carbon.