Gastrita este o afecțiune care se localizează la nivelul mucoasei stomacului și este cauzată, de cele mai multe ori de anumite alimente. Gastrita poate fi acută, ceea ce înseamnă că se poate trata, dar și cronică în cazul în care persistă în timp.
Chiar dacă pentru unele persoane gastrita este o afecțiune minoră și poate dispărea după un tratament, în alte cazuri gastrita poate provoca probleme serioase, până la ulcere sau chiar cancer. Gastrita poate fi ținută sub control printr-o alimentație corespunzătoare, iar evitarea alimentelor sau băuturilor care dăunează poate face diferența.
Este foarte greu să faci o selecție a alimentelor atunci când ai gastrită, iar medicul îți poate propune un regim alimentar pe măsură. Însă, există anumite alimente pe care e poți consuma fără grijă dacă te confrunți cu gastrita și pe care ar trebui să le introduci în dieta zilnică.
sursa imagine
Alimente bogate în fibre
Făina de ovăz, broccoli, morcovii și fasolea sunt sigure și recomandate pentru consum în cazul în care ai gastrită. Cerealele integrale îți vor asigura sursa zilnică de proteine și de fibre, în timp ce îți vor proteja stomacul. Încearcă să le combini cu alte alimente fierte sau coapte și evită să le prăjești, chiar și în uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de cocos. Consumă, dar cu moderație, ardei, ceapă și castraveți și vezi cum te simți. Este posibil ca acestea să îți facă bine și să le poți consuma mai des.
Alimente cu conținut scăzut de grăsimi
Poți începe să consumi mai multă carne de pește, de pui sau piept de curcan. Acestea pot fi preparate la aburi sau pe grătar și savurate cu o porție de cartofi fierți sau copți. Există numeroase variante prin care le poți consuma, iar odată cu trecerea timpului vei învăța să le prepari și să le consumi cât mai des.
Alimente cu aciditate scăzută
Ardeii picanți, portocalele, roșiile sau lămâile sunt acide pentru stomac. Renunță la acestea pentru a lăsa stomacul să se vindece. Poți consuma mere, pere sau banane, dar cu prudență. Fiecare stomac este diferit și poate reacționa la orice aliment primește.
Băuturi fără acid sau cofeină
Sucurile carbogazoase sunt cele mai periculoase pentru gastrită, așa că cel mai indicat ar fi să renunți la ele sau să consumi suc natural de fructe. Trebuie să ai grijă la tipul de suc natural pe care îl consumi pentru ca acesta să nu fie acid. Alege o variantă de piersici, mere sau căpșuni și evită limonada cu orice preț. Cafeaua sau orice altă băutură care conține cofeina va agrava gastrita și îți va provoca arsuri la nivelul stomacului și senzații de vomă.
Alimente cunoscute drept probiotice
Există o serie de alimente cu efectele unui probiotic pe care ar trebui să le introduci în dieta ta zilnică. Încearcă să consumi iaurt, kombucha sau usturoi. Deși este cunoscut pentru reacțiile pe care le are și pentru faptul că poate provoca arsuri, usturoiul consumat natural poate ajuta la refacerea florei intestinale.
Gastrita poate fi agravată de consumul de antibiotice fără protejarea florei intestinale, de anumite bacterii sau infecții, însă contează gravitatea acesteia. Regimul alimentar te poate scuti de numeroase neplăceri și chiar dacă ți se pare imposibil să consumi doar alimentele necesare, cu timpul vei învăța să le prepari în cele mai bune combinații pentru a fi pe placul tău.