Depozitul la termen și contul de economii sunt produse de economisire, fiecare în parte cu propriile avantaje și beneficii. Totuși, între acestea există și diferențe. În funcție de nevoile specifice fiecărei persoane, produsele bancare asigură flexibilitate, accesibilitate și protecție financiară, acoperind necesități variate.
Concepute pentru a veni în sprijinul celor care își doresc să economisească, depozitele la termen și conturile de economii oferă posibilități diferite de a pune bani deoparte și de a primi o dobândă bancară pentru aceste sume. Atât depozitul la termen, cât și contul de economii sunt variante pentru constituirea unui fond destinat situațiilor de urgență sau oportunitate adecvată pentru a face investiții inteligente, în vremuri tot mai grele. Cu toate acestea, între cele două produse există câteva diferențe.
sursa foto
Ce este depozitul la termen?
Depozitul la termen poate fi considerat o investiție. Acesta este un contract pe care îl închei cu banca, pentru o perioadă determinată. Te poți documenta online în legătură cu deschiderea unui depozit la termen și poți beneficia de numeroase avantaje. Ai o varietate de termene, poți obține până la 7,4% dobândă anuală pentru depozitele la 12 luni în lei și ai posibilitatea de constituire din Online Banking, fără a mai trece pe la bancă.
În funcție de nevoile tale, poți alege termene pentru depozit de la 1 săptămână până la 1 an, prelungirea automată a depozitului la scadență și ai flexibilitate în negocierea nivelului de dobândă pentru sumele mari.
Beneficiile depozitului la termen
De tine depinde dacă optezi pentru capitalizarea dobânzii sau virarea acesteia, în cont în condițiile în care poți încasa lunar dobânda, pentru depozitele în lei, constituite pe termen de 1 an.
Ce oferă în plus depozitul la termen?
Pe lângă până la 7,4% dobândă pe an în lei, la 12 luni, ai zero comision de retragere numerar în ziua scadenței, dar și în următoarele 3 zile lucrătoare, pentru o singură tranzacție, reprezentând maxim suma depozitului și a dobânzii aferente.
La acestea se adaugă un bonus de dobândă dacă ești pensionar sau încasezi salariul într-un cont curent de la Alpha Bank, dar și extra bonus de dobândă dacă vei constitui depozite din sume noi economisite.
Ce este contul de economii?
Contul de economii este separat de contul curent, poate fi deschis în lei sau în euro, chiar și online, are o dobândă variabilă, care se calculează zilnic la soldul contului și se plătește lunar.
Beneficiile contului de economii
Dacă alegi să economisești într-un cont de economii, ai ocazia să optezi pentru Online Banking și să gestionezi mai bine bugetul. Practic, ai acces oricând la banii tăi, poți depune sume suplimentare și poți retrage dacă apare o nevoie, primind dobândă pentru suma existentă în cont la finalul fiecărei zile, fără să pierzi dobânda acumulată.
În plus, spre deosebire de un depozit, contul de economii permite o serie de operațiuni precum încasări, depuneri, transferuri sau schimburi valutare și poți chiar seta un ordin de plată automată din contul curent în contul de economii, astfel încât să economisești mai ușor.
Ce diferențe există între depozitul la termen și contul de economii?
Principala diferență între depozitul la termen și contul de economii este dată de perioada de constituire. Un depozit la termen are o perioadă fixă, care poate fi prelungită, la solicitarea beneficiarului. Un cont de economii este instituit pe o perioadă nedeterminată.
Există însă și diferențe între cele două produse bancare legate de accesul la bani. În timp ce un depozit la termen are o scadență, ce trebuie respectată, contul de economii nu are termen, motiv pentru care ai acces la bani, oricând, fără restricții.
Un depozit la termen sau un cont de economii pot fi soluții viabile pentru a pune ceva bani deoparte. Investiția în viitor este sigură dacă optezi pentru un astfel de produs, în condițiile în care primești o dobândă avantajoasă pentru economiile tale. Ambele variante prezintă beneficii și pot fi considerate asemănătoare până la un punct. Poți să alegi o variantă sau alta, sau, de ce nu, chiar pe amândouă, totul este să ții cont de propriile tale nevoi.