Când suntem copii punem multe întrebări, exasperându-i pe adulți cu „De ce…?”. Apoi, pe măsură ce creștem, acceptăm lucrurile așa cum sunt, fără comentarii. Nu-i așa că nu te-ai întrebat niciodată de unde vine denumirea de ‚cereale’? Îți spunem noi: de la Ceres, zeița romană a recoltei și grâului. Mai știai că în Evul Mediu micul dejun era considerat un păcat, fiindcă era asociat – din motive religioase – cu încheierea perioadei de post de peste noapte (Breakfast = breaking the fast)? Creștinii considerau masa luată dimineața a fi dovada lăcomiei și incapacității de a te abține de la mâncare și numai cei care nu prestau muncă fizică (copii, bătrâni, bolnavi) erau scutiți de apelativul ‚păcătos’. Nici nobilimea nu mânca dimineața – ca să se diferențieze de cei săraci – abia din secolul al XV-lea micul dejun fiind adoptat și de către nobili și burghezi.
Astăzi micul dejun favorit este reprezentat de cereale, inventate în 1863 de către doctorul James Caleb Jackson și compuse din făină integrală de grâu și apă. Iar dacă te întrebăm de ce îți plac cerealele, probabil că răspunsul tău ar fi următorul: au efecte benefice asupra sănătății și contribuie la o greutate corporală echilibrată. Însă știai că adăugând lapte în cereale, crezând că ți-ai ‚rezolvat’ doza zilnică recomandată de calciu, practic nu permiți absorbția calciului? Motiv pentru care Sano Vita îți recomandă băuturile vegetale (din soia, seminţe de in, orez, migdale, nucă de cocos), căci hidratând corect cerealele, elimini acidul fitic din cauza căruia subtanţele nutritive și enzimele nu sunt asimilate la nivel intestinal.
Conform studiului Kantar TNS müsli Sano Vita se află pe locul I în topul celor mai consumate branduri de cereale și pe locul II în ceea ce privește notorietatea, primind și medalia QUDAL pentru cel mai bun nivel de calitate. Însă această afacere de familie 100% românească s-a confruntat în 23 ani existență cu multe provocări, fiind prima companie din România care a propus cerealele pentru micul dejun. Și iată că azi pentru 9 din 10 români (din mediul urban) reprezintă micul dejun favorit, pe primul loc în topul preferințelor clasându-se cerealele din porumb, urmate de cele de ovăz și grâu.
Întrebarea pe care credem că ți-o pui acum e: „Cu ce combin cerealele mâine dimineață?” Apropo, pe lângă băuturile vegetale, poți apela și la fructe, semințe, miere.