Pentru prima dată în România, o capodoperă a picturii italiene de secol XVII este scoasă la licitaţie
Pictura „Iudita retezând capul lui Holofern”, o capodoperă a şcolii napoletane din secolul al XVII-lea , aflată, până în 2004, în posesia Muzeului Naţional de Artă al României şi retrocedată apoi proprietarilor de drept, este scoasă la vânzare pe 17 iunie, în cadrul Licitaţiei de Vară Artmark 2010. Este pentru prima dată când o operă excepţională a barocului timpuriu italian este oferită într-o licitaţie publică în România.
Pe piaţa licitaţiilor de artă din România, au început să apară capodopere, picturi de valoare artistică excepţională, pe care posesorii le scot la vânzare, încurajaţi de disponibilitatea colecţionarilor-investitori şi a cunoscătorilor de a oferi sume mari pentru opere importante. O privire asupra istoriei pieţelor de artă confirmă că tocmai în perioadele de recesiune economică au loc tranzacţiile cu lucrări celebre, ce înregistrează recorduri impresionante.
De această dată, opera „Iudita retezând capul lui Holofern” este oferită, în premieră într-o licitaţie publică în România, colecţionarilor de artă. Tabloul, care înfăţişează povestea biblică a Iuditei din Vechiul Testament, a fost realizat în epoca de maximă înflorire a şcolii napoletane de pictură. În această perioadă, denumită şi secolul „de aur”, şcoala a depăşit în prestigiu faimoasele centre artistice renascentiste din Veneţia, Florenţa sau Milano. Tema operei, decapitarea tiranului Holofern de către văduva Iudita, este una populară în artă, fiind reprezentată în pictură de la Cranach cel Bătrân, Michelangelo, Caravaggio la Goya sau Klimt. Aceasta simbolizează lupta dintre Virtuţi şi Vicii.
Tabloul s-a aflat în colecţia de artă europeană a Muzeului Naţional de Artă al României până în anul 2004, când a fost retrocedată, pe cale judecătorească, proprietarilor săi. Acum, aceştia au decis scoaterea la vânzare a picturii, prin intermediul Casei Artmark, la o valoare estimată între 18.000 şi 25.000 de euro.
De altfel, arta europeană îşi face tot mai des loc în colecţiile pasionaţilor de pictură din România. Dacă la început a pătruns timid în licitaţiile româneşti de artă, în ultimii doi ani, a crescut interesul colecţionarilor români pentru arta europeană, validată internaţional. Depăşirea unui prag psihologic de valoare semnificativă, odată cu vânzarea peisajului impresionist de Armand Guillaumin (adjudecat pentru 60.000 de euro în Licitaţia de Vară Artmark 2009), indică faptul că piaţa de artă din România este dispusă să asimileze opere importante din patrimoniul artei europene.
Top 10 tranzacţii artă europeană, în ultimii 5 ani:
1. Armand Guillaumin, Paysage du Midi, 60.000 euro, Artmark
2. Carlo Dolci, Madona cu pruncul, 28.000 euro, Artmark
3. Ivan Konstantinovichi Aivazovski, Clar de lună, 25.735 euro, Monavissa
4. Eugene Delacroix (copie de epoca, posibil copie de atelier), Dante şi Virgiliu în Infern (Barca lui Dante), 22.500 euro, Artmark
5. Salvador Dali, Omagiul Terpsiforei, 13.000 euro, Artmark
6. Stanilav Joulianovich Zhukovski, Peisaj, 10.286 euro, Alis
7. Joseph Van Severdonck, Sfântul Ioan Botezătorul, 7.000 euro, Artmark
8. Trautmann (copie după Tizian), Scenă mitologică, 6.364 euro, Alis
9. Constant Troyon, Peisaj cu vite, 6.250 euro, Alis
10. Nadejda Udaltsova, Compoziţie abstractă, 6.061 euro, Alis
{mosloadposition user10}