M.G. Vasanji
Editura Litera
Cred ca primul lucru care trebuie spus despre aceasta carte este ca este scrisa cu o puternica incarcatura emotionala. Cand o citesti ai impresia ca esti luat/a sub o aripa ocrotitoare si ca totul ti se dezvaluie ca intr-o istorie spusa cu vocea calda a bunicilor sau parintilor pe care o auzeai in copilarie spunandu-ti povesti.
Povestea se desfasoara, simultan, pe mai multe planuri, intrucat il avem pe tanarul Karsan, personajul principal, care trebuia sa devina lider spiritual precum predecesorii lui dar care tanjea dupa lumea de dincolo de comunitatea lui si, cand este admis la Harvard alege evident aceasta cale. Dupa trei decenii mostenirea incepe sa il "bantuie", astfel ca el isi aduce aminte de trecut si de intreaga istorie presarata cu diversele conflicte intre hinduisti si musulmani si ne infatiseaza povestea de la inceput si pana in zilele noastre cand altaru sufit pe care trebuia sa il conduca este distrus. Aflam astfel despre primul lider care a venit pe acele meleaguri, cum s-a creat comunitatea si altarul si despre toti cei care au urmat slujind aici. Totul este povestit cu multa caldura si poarta amprenta istoriei si a intamplarilor din aceasta parte a lumii.
„Bildungsroman insolit, relatand formarea unui om cu puteri de zeu, roman istoric ce evoca o Indie necunoscuta, carte a ciocnirii civilizatiilor prin dramele traite dureros de membrii familiei saheb-ului, fiecare tentat in felul sau de viata contemporana…, Cantecul asasinului releva un scriitor inzestrat cu farmecul evocarii si harul de povestitor, cu subtilitatea observatiei si finetea ironiei“ scrie Elisabeta Lasconi si cred ca intr-adevar este o descriere potrivita a romanului, astfel ca am reluat-o aici. Nu va spun insa de unde vine numele romanului 😉
Va invitam sa va lasati purtati de vraja acestui roman si va asteptam apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la carte pe adresa loredana at prwave.ro si acesta poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}