Lucerna este una din cele mai apreciate plante de nutreț din România, datorită numeroaselor avantaje pe care le prezintă. În primul rând, se regenerează foarte repede după cosire, iar astfel poți obține mai multe recolte într-un sezon. O altă calitate apreciată în cazul lucernei este rezistența ridicată la secetă și la temperaturi scăzute. În plus, nu necesită o îngrijire specială și este o excelentă cultură premergătoare pentru alte categorii de cereale.
Ținând cont de toate acestea, nu este de mirare că în România poți întâlni la tot pasul suprafețe întinse cultivate cu lucernă, iar acest lucru nu se întâmplă de ieri – de azi, ci de sute de ani.
Imagine de jhenning de la Pixabay
Dacă ți-am stârnit interesul, continuă să urmărești acest material, pentru că vei afla tot ce trebuie să știi despre cultivarea lucernei!
Cum trebuie să fie terenul
Deși are o rezistență sporită la secetă, lucerna este o plantă care preferă apa, astfel că o cultură într-o zonă cu umiditate ridicată va fi mai productiv decât una pe teren uscat. De aceea, zonele ideale pentru cultivarea lucernei sunt cele de câmpie și cele din luncile cursurilor mari de apă.
Dacă ai un teren într-o zonă mai uscată, este recomandat să folosești un sistem de irigații, pentru a avea o cultură productivă de lucernă.
Sezonul ideal pentru semănat
Lucerna poate fi semănată atât la începutul primăverii, cât și la începutul toamnei. Fermierii cu experiență spun că, semănatul de toamnă este mai avantajos decât cel timpuriu, de primăvară, așa că majoritatea culturilor de la noi sunt înființate la începutul toamnei.
Lucerna semănată toamna intră mai rapid în ciclul vegetativ în primăvară și crește mai repede, asigurând astfel o producție mai mare.
În schimb, lucerna din culturile de primăvară va beneficia de mai multă apă, datorită precipitațiilor, însă vor prezenta un mediu mai favorabil pentru dezvoltarea buruienilor.
Cum se seamănă lucerna
Pentru un hectar de lucernă, ai nevoie de 22-25 de kilograme de semințe cantitatea variind în funcție de calitățile solului și de tipul semințelor folosite. Vei obține astfel o densitate de 1.000 de boabe germinabile pe metru pătrat, ceea ce își garantează o cultură densă.
Înainte de semănat, terenul se ară la o adâncime de 20-25 de centimetri, după care se trece la mărunțirea și nivelarea solului. În condiții de secetă, sau dacă terenul este într-o zonă lipsită de umiditate, se va mai efectua și operațiunea de tăvălugire a solului.
Înainte de începe semănatul, e bine să te asiguri că plugurile, pinioanele pentru semănătoare precum și celelalte piese și utilaje pe care le vei folosi sunt în bună stare de funcționare.
Când răsare și când se recoltează
Dacă sunt semănate în condiții optime și beneficiază de o cantitate suficientă de apă, semințele de lucernă răsar după 9-10 zile de la data semănatului. Plantele se dezvoltă rapid, iar pe parcursul perioadei de vegetație, cultura trebuie îngrijită pentru a nu fi năpădită de buruieni.
Pentru recoltare, nu trebuie să aștepți momentul înfloririi, pentru că atunci deja este prea târziu, iar plantele se vor rări în anii următori. Astfel, în primul an recoltarea se face între începutul și mijlocul perioadei de înflorire, înainte ca plantele că înflorească complet. În următorii ani, poți începe recoltarea chiar și mai devreme, încă de la momentul îmbobocirii, apoi, a doua și a treia coasă se dau în momentul în care 30-35% dintre plante sunt înflorite.
Trebuie să reții faptul că ultima recoltare se face cu cel puțin o lună înainte de vremea înghețului, pentru a lăsa timp plantelor să se refacă și să își acumuleze substanțele necesare pentru iarnă.
Dacă vei respecta aceste recomandări vei putea beneficia de cultura ta de lucernă timp de 8-10 ani, aceasta fiind durata de viață estimată pentru o cultură bine întreținută.