Te-ai prins, abordăm un subiect delicat feminin! Mâncărimile vaginale și usturimea sunt neplăceri care te pot alarma. Da, poate fi vorba de o infecție, o ciupercă, o boală cu transmitere sexuală, adică ceva serios, însă de cele mai multe ori e doar vina uscăciunii vaginale.
În acest caz, ce e de făcut? Ei bine, un consult și o analiză pot elimina cauze mai serioase ale acestui disconfort. Dar cel mai des, uscăciunea vaginală este cea care creează aceste probleme. În mod natural, vaginul este lubrifiat, iar estrogenul menține această mucoasă sănătoasă și umedă. De altfel, uscăciunea vaginală este un simptom comun al menopauzei, respectiv 1 din 3 femei se confruntă cu această neplăcere. Nivelul scăzut al estrogenului stă la baza deshidratării vaginale. Dar acest nivel scăzut poate avea și alte cauze, cum ar fi nașterea și alăptarea, intervenții chirurgicale în zona vaginală, tratamente pentru chisturi și endometrioză. Însă, uscăciunea poate apărea și ca urmare a unei alergii cauzată de banalele medicamente pentru răceală, de antidepresive, de o igienă mult prea agresivă, o lenjerie neadecvată, ba chiar și de dietă!
Atenție la produsele folosite!
Întotdeauna, tot ce e în exces dăunează! Mâncărimile în zona genitală pot fi cauzate de un produs de igienă care e fie ales greșit, fie e folosit necorespunzător. Unele produse de igienă intimă pot crea o alergie locală, chiar și cele care conțin ingrediente naturale. Cea mai bună rămâne apa și, atunci când apar probleme, e indicat să folosim produse cu formule adaptate pielii. Cele cu indicație medicală pot să ajute la restabilirea pH-ului local.
O igienă corectă
Din diverse motive, foarte multe femei folosesc în exces dușurile intravaginale sau curăță agresiv zona intimă externă. Toată această curățenie are ca efect un dezechilibru al florei vaginale și al pH-ului din această zonă, ceea ce duce la creșterea riscului de a dezvolta uscăciune, dar și pentru o infecție bacteriană sau fungică. „Curățarea corectă a zonei intime se face odată cu dușul zilnic, deci de două ori pe zi. Dușul intravaginal se recomandă cât mai rar și numai cu produse speciale care mențin pH-ul vaginal. Un duș vaginal poate fi făcut o dată pe săptămână sau chiar mai rar. 2-3 dușuri săptămânale cresc riscul pentru vaginoza bacteriană. În cazuri particulare, acestea pot fi recomandate de medic.”, precizează doctorul ginecolog Bogdan Ciornei.
Acțiuni rapide
Uneori, disconfortul este atât de mare încât, până ajungem la medic, trebuie să respectăm câteva reguli pentru a nu înrăutăți situația și pentru a restabili confortul. „În caz de prurit local se recomandă pe cât posibil evitarea frecării sau scărpinarea agresivă, clătirea zonei cu apă, exterior sau chiar interior, schimbarea lenjeriei (atenție sporită și la material – de preferat bumbacul) și să nu se folosească decât maximum un săpun simplu (hipoalergenic) – nu parfumat; de asemenea, pot fi aplicate comprese reci locale și să se evite mediul cald și umed prelungit. Tot ca primă măsură, poate fi folosită o cremă sau un produs de uz intravaginal sau extern, cu efect calmant, hidratant, sau antiinflamator.”, ne sfătuiește medicul ginecolog.
Menține echilibrul!
Știai că o igienă prea agresivă nu menține zona intimă sănătoasă, ba dimpotrivă?
„Spre deosebire de alte locuri din organism, microbiomul vaginal sănătos este cel dominat de una sau două specii de Lactobacili, cele mai frecvent întâlnite fiind: Lactobacillus Iners, Crispatus, Jensenii și Gasseri. Glicogenul furnizat de celulele vaginale este fermentat de Lactobacili și astfel apare acidul lactic. Acești Lactobacilii pot să secrete bacteriocine ce acționează antimicrobian, accentuând acțiunea nocivă (pe lângă cea indusă prin valoarea pH – ului de 3,5- 4,5) împotriva patogenilor. Orice agresiune directă asupra acestui ecosistem va duce la întreruperea acestui echilibru, și implicit favorizează riscul pentru infecții vaginale, scăderea apărării locale împotriva bacteriilor, germenilor, și a virușilor, etc. Această agresiune apare în urma aplicării frecvente a produselor de igienă (zilnic sau mai mult de două ori pe săptămână) sau a căror compoziție nu este de uz vaginal (săpunuri, geluri, intens parfumate sau cu alcool, etc) sau cu diverși compuși chimici, parabeni, de exemplu.”, avertizează dr. Ciornei.
Mizează pe formule blânde!
Gelul Eva RESTORE pH 3.8 ajută la refacerea mucoasei vaginale lezate sau atrofiate. El acționează prin formarea unei pelicule protectoare asupra mucoasei vaginale, care îmbunătățește regenerarea epiteliului vaginal, menținând în același timp umiditatea naturală din vagin; în principal, datorită acidului hialuronic cu hidrofilicitatea sa puternică. În plus, extractele din plante atent selecționate (Mușeţel, Aloe, Calendula, Centella asiatica și Melaleuca) precum și BioEcolia incluse în formula sa oferă o acțiune calmantă imediată împotriva simptomelor de uscăciune vaginală, cum ar fi senzaţia de arsură sau mâncărime, datorită proprietăților lor hidratante. Acidul lactic contribuie la refacerea pH-ului vaginal la valoarea sa normală. Dacă simți neplăceri în zona vaginală, o aplicare pe zi, timp de 7 zile, de preferință seara, înainte de culcare, este suficientă. Ca măsură de prevenție, în timpul menopauzei, se poate aplica timp de 3 zile, la fiecare 10 zile, seara, înainte de culcare. Doza poate fi modificată la recomandarea medicului.
Produsele din gama EVA INTIMA® sunt disponibile online și în farmacii – atât lanțuri naționale, cât și regionale și independente (Farmaciile Tei & Magazinele Bebetei, Dr. Max, Help Net, Remedium, Mattca, Morpheus, Nordpharm, Salofarm sau pe platformele e-commerce, precum eMag.ro), iar prețurile lor variază în funcție de complexitatea gamei.
Întreabă și tu medicul sau farmacistul despre produsele EVA INTIMA® și optează pentru cele care ți se potrivesc.
EVA INTIMA® are grijă ca tu să ai grijă de tine!