Palazzo Italia, 9-10 mai 2015
Organizatori
Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, World Association of Chefs Societies
Co-Organizatori
„PALAZZO ITALIA” şi Restaurantul „ORIGINI LUCANE”, Pizza Chef Claudiu Toader
Parteneri
Nordic, Master Pizza, Bonduelle, Zelda Projects, Pizza Brothers, Nazionale Italiana Pizzaioli, Federazione Italiana Pizzaioli, Live Cooking Show By ACEEA
Descrierea competiţiei
Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, organizaţie profesională membră în World Association of Chefs Societies a organizat în intervalul 2012-2014 primul concurs profesional pentru segmentul Pizza din România – denumirea competiţiei a fost “Campionatul Român de Pizza”. În anul 2014, Asociaţia a organizat “Congresul Mondial al Tradiţiilor Culinare” în Bucureşti, iar în cadrul manifestării foarte mulţi participanţi şi-au manifestat dorinţa de a avea o competiţie internaţională pentru Pizza în România. Împreună cu Preşedintele WACS, Gissur Gudmundsson, a fost stabilit proiectul “International Pizza Championship – Bucharest Cup 2015”, manifestare ce va fi organizată în perioada 8-10 mai la Bucureşti, Palazzo Italia, şoseaua Fundeni, nr. 39.
Spaţiul de desfăşurare
Spaţiul de desfăşurare este în unitatea „PALAZZO ITALIA” şi Restaurantul „ORIGINI LUCANE” situate pe şoseaua Fundeni la numărul 39.
Echipamente thenice:
– Cuptor electric pentru concurs (2buc.)
– Cuptor electric pentru demonstraţii (1buc)
– Masă rece pentru lucru (2buc)
– Masă de lucru (2buc)
– Malaxor aluat de 10kg (1buc)
– Frigider (2buc)
– Instrumente pentru pizza (4seturi).
Regulament de desfăşurare:
1. Concursul se va desfăşura într-un spaţiu delimitat, dar sub privirile publicului;
2. Concursul este doar pentru concurenţi înscrişi individual;
3. Fiecare concurent va avea la dispoziţie 10 minute (pentru instalare şi curăţenie);
4. Categoria 1- pizza clasică: 2 bucăţi, timp de pregătire şi coacere =15 minute, ingredientele sunt asigurate de către concurent;
5. Categoria 2 – pizza creativă: 2 bucăţi, timp de pregătire şi coacere =20 minute, ingredientele sunt asigurate de către concurent;
6. Categoria 3 – pizza alternativă (pizza cu făină fără gluten, pizza desert, pizza dietetic): 2 bucăţi, timp de pregătire şi coacere =20 minute, ingredientele sunt asigurate de către concurent;
7. În timpul competiţiei concurentul va fi doar cu Lucian Leicu (consultant) în standul de concurs sau opţional singur;
8. Juriul este compus din maeştri internaţionali;
9. Standul pentru concurs va fi dotat cu: cuptor, masă de lucru, masă rece, frigider;
10. Prezentarea şi degustarea se va efectua imediat după ce concurentul va expune pizza pe platou;
11. Concurenţii trebuie să fie îmbrăcaţi în ţinută de lucru + bonetă şi şorţ (vestimentaţia poate să fie inscripţionată cu logo-ul unităţii sau cu reclame proprii);
12. Nu se percepe taxă de înscriere;
13. Concurenţii care nu vor câştiga un loc pe podium vor primi o diplomă de menţiune;
14. Categoriile sunt distincte, se poate concura separat pentru finală;
15. Premiile sunt pentru fiecare categorie în parte.
Criteriile de evaluare
a. Prezentare – 30 puncte
b. Gustul – 40 puncte
c. Tehnica de preparare, igiena şi coacerea – 30 puncte.
Sistemul de acordare a medaliilor
a. 90 – 100 puncte – medalie de aur (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului internaţional WACS)
b. 80 – 89 puncte – medalie de argint (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului internaţional WACS)
c. 70 – 79 puncte – medalie de bronz (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului internaţional WACS)
d. 60 – 69 puncte – diplomă de participare (poate fi unul sau mai mulţi medaliaţi conform regulamentului internaţional WACS).
Componenţa Juriului
1. Francesco Speranza (Preşedinte) – Italia, membru ACEEA, WACS, administrator “Zelda Projects România”
2. Ovidiu Cheabac (Vice-Preşedinte) – Italia/România, membru ACEEA, WACS, instructor şi profesor la şcolile: „Nazionale Italiana Pizzaioli”, „ACEEA Culinary Training Department Romania”
3. Lucian Leicu (utilizarea echipamentelor tehnice) – Malta/România, Head Pizza Chef la restaurantul “Pepe Nero” din Malta.
Echipa 1:
4. Dovilio Nardi (Pizza Chef) – Italia, Preşedintele şcolii profesionale „Nazionale Italiana Pizzaioli”, Campion Mondial certificat „Guinness Book”
5. Matteo Gianote (Pizza Chef) – Italia, Vice-preşedintele şcolii profesionale „Nazionale Italiana Pizzaioli”, Campion Mondial certificat „Guinness Book”
6. Jovica Djurdjevic Jole (Master Chef) – Elveţia, Maestru în Arta Culinară, profesor la “Hotel & Gastro Formation Weggis”
7. Massimo Gianbelluca (Pastry Chef) – Italia, Maestru Patiser, “Nazionale Federazione Italiana Pasticceria Gelateria Cioccolateria”.
Echipa 2:
8. Claudiu Toader (Pizza Chef) – România, owner la “Brothers Pizza & Delivery – Bucureşti”, medaliat internaţional în diverse competiţii, instructor/profesor pizza chef
9. Perluigi Maniero (Executive Chef) – Italia/Belgia, Maestru în Bucătărie Italiană, jurnalist de specialitate la Bruxelles
10. Mario Savona (Executive Chef) – Italia, Maestru la “Olmo Giuseppe Spa – Milano, Italia”, membru WACS
11. Giulia Apa (Pizza Chef) – Italia/România, Membru al “Federazione Italiana Pizzaioli”, instructor la “Marty City Cluj-Napoca”
12. Danyel John Ayton (Executive Chef) – Anglia, Vice-preşedinte al “World Master Chefs”, ambasador al “World Chefs Without Borders Organization”.
Pizza Show:
George Toader, owner la “Brothers Pizza & Delivery – Bucureşti”, medaliat internaţional în diverse competiţii, specialist pizza acrobatica.
Pizza Master:
Iulian Dumitrescu, pizza chef medaliat internaţional în diverse competiţii, membru ACEEA, WACS, medaliat cu aur (locul 1) la “Istanbul Gastronomy International Festival 2015”.
Recomandări:
1. Fiecare concurent poate beneficia de consultanţa oferită de Pizza Chef Lucian Leicu;
2. În cazul unor probleme tehnice, concurentul poate apela la serviciul de mentenanţă al organizatorilor (la faţa locului va fi o persoană calificată în permanenţă);
3. Discuţiile libere cu membri juriului pot fi înainte sau după cele 40 de minute de concurs;
4. Pe platoul de prezentare finală a preparatelor se pot expune diverse decoruri (roşii întregi, diverse brânzeturi, legume verzi, cerealte…etc, condiţia este ca decorurile să fie comestibile);
5. Preparatul final (Pizza) poate fi asociat cu diverse băuturi şi sosuri;
6. Platoul de prezentare să fie mai mare decât pizza (se câştigă spaţiu pentru decoruri);
7. La prezentarea finală în faţa juriului, concurentul poate fi însoţit de un manager, director de restaurant sau şef de sală (un reprezentant al societăţii pe care o reprezintă).
Premii
Fiecare categorie va fi evaluată separat. Fiecare categorie de concurs va avea locurile I,II,III + cupă. Concurentul cu cele mai multe puncte acumulate la mai multe categorii va câştiga Cupa Bucureşti oferită de Nordic!
Invitaţi:
În cadrul competiţiei vor participa concurenţi din următoarele ţări: România, Italia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Malta.
Programul Competiţiei
9 mai 2015:
Orele 10,00 – se vor efectua înscrierile concurenţilor la faţa locului. Formularul de înscriere va fi completat de fiecare concurent. Concurenţii vor avea ocazia să discute cu membrii juriului în prealabil toate detaliile despre regulamentul concursului;
Orele 12,00 – prezentarea concurenţilor şi a societăţilor comerciale pe care le reprezintă ei în concurs, prezentarea oficială a partenerilor şi a membrilor juriului;
Orele 13,00 – startul competiţiei – categoria pizza clasică;
Orele 14,00 – demo pizza, sesiune de degustări;
Orele 15,00 – demo pizza, sesiune de degustări;
Orele 17,00 – demo pizza, sesiune de degustări;
Orele 18,00 – pizza Freestyle;
Orele 19,00 – demo de pizza desert, sesiune de degustare;
Orele 20,00 – ceremonia de premiere.
10 mai 2015:
Orele 10,00 – se vor efectua înscrierile concurenţilor la faţa locului. Formularul de înscriere va fi completat de fiecare concurent. Concurenţii vor avea ocazia să discute cu membrii juriului în prealabil toate detaliile despre regulamentul concursului;
Orele 11,30 – prezentarea concurenţilor şi a societăţilor comerciale pe care le reprezintă ei în concurs, prezentarea oficială a partenerilor şi a membrilor juriului;
Orele 12,30 – startul competiţiei, categoriile pizza creativă şi alternativă;
Orele 13,00 – demo pizza, sesiune de degustări;
Orele 15,00 – demonstraţie de calzone, sesiune de degustare;
Orele 17,00 – demo pizza, sesiune de degustări;
Orele 18,00 – training practic pentru vizitatori: reţete pentru pizza la tavă, sesiune de degustări;
Orele 19,00 – demonstraţie pizza dietetică;
Orele 20,00 – ceremonia de premiere a concurenţilor;
Orele 21,00 – gala dinner.
Proiect redactat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ. Toate drepturile asupra proiectului sunt rezervate de A.C.E.E.A., organizație non guvernamentală înregistrată în România. Scopurile de bază ale Asociaţiei sunt organizarea evenimentelor culturale, promovarea gastronomiei, promovarea bucătarilor profesionişti şi amatori. ACEEA este membru World Association of Chefs Societies şi partener al mai multor organizaţii de profil din stăinătate.