„Ora de caligrafie la Muzeul Cotroceni” cu personalități marcante ale României
Prima oră de caligrafie din acest an școlar a avut loc în Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni, în prezența unor personalități marcante ale României, precum filozoful și eseistul Mihai Șora, actrița Maia Morgenstern, violonistul Alexandru Tomescu, Andreea Răducan, președintele Federației Române de Gimnastică, solistul trupei Vunk Cornel Ilie și jurnalista Amalia Enache. Evenimentul a fost organizat de agenția de comunicare PiArt Vision și Muzeul Național Cotroceni, împreună cu elevi și cadre didactice de la Şcoala Gimnazială nr. 1 „Sf. Voievozi”.
Ora de caligrafie la Muzeu este o inițiativă care are scopul de a sprijini eforturile învățătorilor din România, care au tot mai puține argumente în încercările lor de a-i convinge importanța scrisului de mână pe elevii obișnuiți cu tastatura sau touchscreen-urile. Totul, în contextul în care materia Caligrafie a fost scoasă din programă de peste zece ani și este studiată în unele școli doar ca materie opțională, chiar dacă elevii primesc punctaj la examene pentru estetica lucrărilor.
„România are numeroase probleme și suficient de multe soluții. Educația este o mare problemă și în același timp o soluție foarte bună. La baza educației stă scrisul de mână. Atunci când scriem un cuvânt cu mâna, ni-l însușim”, a explicat Călin Hera, Co-founder PiArt Vision.
„Scrisul de mână este o parte importantă a educației. De asemenea, este o amprentă esențială a personalității fiecăruia dintre noi. Face parte din identitatea noastră. Suntem unici și prin felul în care așternem cuvintele în pagină”, spune Oana Ivan, Co-founder PiArt Vision.
„Vor urma și alte acțiuni ale campaniei „Educație prin caligrafie”, pentru că ne dorim ca mesajul să ajungă la cât mai multe persoane. Scrisul de mână contribuie la disciplinarea noastră și ne face mai responsabili”, a adăugat Mădălina Barbărasă, Co-Founder PiArt Vision.
„Sper ca această campanie în favoarea scrisului de mână, pe care o lansăm astăzi, să fie continuată şi susţinută pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulţi copii”, a declarat în deschiderea evenimentului Liviu Sebastian Jicman, directorul general al Muzeului Național Cotroceni. La rândul ei, doamna Ligia Deca, Consilier de Stat al Preşedintelui României, Departamentul Educaţie şi Cercetare, a arătat că „scrisul de mână şi forma sa plină de farmec şi personalitate, caligrafia, favorizează dezvoltarea cognitivă a copiilor.”
Ora de caligrafie propriu zisă a fost un exemplu de har și pricepere, un model al felului în care ar trebui să se desfășoare orele în școli. Învățătoarea Raluca Petrescu de la Școala Gimnazială nr. 1 „Sfinții Voievozi” din București, le-a predat caligrafie elevilor din clasele I și a II-a spunându-le o poveste despre încredere, oameni buni, prietenie, respect și carte, cuvinte pe care copiii le-au scris frumos în caiete, supravegheați de personalitățile prezente.
Personalitățile prezente la eveniment, reprezentând mai multe perspective ale societății românești, au evocat, pe rând, relația pe care o au cu scrisul de mână. Este vorba despre filosoful și eseistul Mihai Șora, actrița Maia Morgenstern, violonistul Alexandru Tomescu, fosta mare gimnastă Andreea Răducan, aleasă recent în funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, și jurnalista Amalia Enache. Scriitoarea Ana Blandiana a transmis un mesaj video în i-a îndemnat pe copii să fie ei înșiși, să se exprime și să gândească totul cu mințile lor, să nu ia „de-a gata” ceea ce li se spune.
Evenimentul a mai avut doi invitați speciali: Dorjan Shabani, artist caligraf venit din Iran, țară în care caligrafia este o preocupare tradițională și expertul în grafoscopie, Cristian Dumitrescu, care a explicat în ce fel scrisul de mână este unic și definește fiecare persoană.
„Ora de caligrafie la Muzeul Cotroceni” face parte din campania inițiată de agenția PIArt Vision împreună cu Muzeul Național Cotroceni „Educație prin caligrafie”, care își dorește să atragă atenția asupra caligrafiei, a cuvântului scris de mâna. Transmite un îndemn pentru tradiție, artă și educație, în perioada în care tinerii au la îndemână gadget-uri cu touchscreen și uită să mai scrie cu pixul, pe coala de hârtie. Profesorii consideră că scrisul de mână este mult mai eficient ca notițele luate la ore, pe tablete.
Echipa PiArt Vision
www.piartvision.com
Călin Hera este Co-Founder PiArt Vision. După o carieră de peste 20 de ani în jurnalism – televiziune (Pro TV, Realitatea TV, Digi24.ro), presă scrisă (Evenimentul zilei, Ziarul financiar etc.) – Călin Hera acordă consultanță de imagine, PR și comunicare este cadru didactic asociat la FJSC – Universitatea București. S-a implicat în proiecte precum Festivalul Internațional „George Enescu” (două premii PR Award, Golden și Silver în 2013), Festivalul Filmului European (2014, 2014, 2015). În anul 2015 a fost declarat Blogger european de către Reprezentanța Comisiei Europene.
Oana Ivan, Co-Funder PiArt Vision, a lucrat 7 ani la televiziunea de știri Realitatea TV și la agenția de știri NewsIn. De 4 ani predă cursuri de Televiziune pentru elevi de la cele mai prestigioase licee din București, iar în urmă cu trei ani a început să se implice în proiecte de promovare. Oana a coordonat și promovat proiecte care au fost nominalizate la PR Award, cea mai prestigioasă competiție de recunoaștere a excelenței în Comunicare și PR, și considerate de agențiile de știri din România evenimente marcante ale anului 2016.
Mădălina Barbărasă este Co- Founder PiArt Vision și are 5 ani de experiență în industria comunicării, fiind implicată în proiecte diverse (comunicare integrată, comunicare instituțională & comercială, brand management, relații publice, evenimente și social media). După ce a terminat studii de comunicare și relații publice din cadrul SNSPA, a creat strategii și a implementat campanii pentru branduri internaționale prestigioase. Madălina a organizat și promovat recent proiecte care au fost nominalizate la PR Award și evaluate ca evenimentele anului 2016.