Campania de împădurire „România prinde rădăcini” iniţiată de Realitatea TV ajunge vineri, 27 martie, în judeţul Iaşi. Cu ajutorul voluntarilor vor fi plantaţi puieţi de salcâm, pin negru şi sălcioară pe un teren de 5 hectare de la marginea minicipiului Iaşi.
Etapa din această primăvară a campaniei a început pe 15 martie cu plantarea a peste 35.000 de arbori la Sudiţi – Ialomiţa şi a continuat pe 22 martie cu împădurirea unui teren din judeţul Dolj. În prima zi de plantare au venit la Sudiţi peste 2.000 de voluntari, iar la Dăbuleni – Dolj, campania a adunat un număr record de voluntari: peste 4.000 de oameni au venit să planteze.
Organizatorii au fost nevoiţi să suplimenteze până la 40.000 numărul de puieţi pregătiţi, iar suprafaţa pe care s-a lucrat a crescut de la 7 hectare, cât fusese estimat iniţial, până la 9 hectare.
Campania „România prinde rădăcini” face parte din programul „Cod Verde”, prin care Grupul Realitatea-Caţavencu se implică responsabil şi susţinut în politicile de mediu.
Începută în toamna anului 2008, „România prinde rădăcini” se derulează în colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Organizaţia Non- Guvernamentală MaiMultVerde şi cu susţinerea Petrom, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi şi cu Consiliul Local Iaşi.
În 2008, cu participarea a peste 5.000 de voluntari, s-au plantat peste 75.000 de puieţi pe suprafeţe însumând peste 15 ha din judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău. Şi anul acesta vor continua plantările în aceste judeţe, dar ele se extind şi în alte areale. Sudiţi de Ialomiţa (pădure calamitată), Dăbuleni de Dolj (zonă de deşertificare) şi Iaşi sunt cele 3 zone alese pentru primele plantări din primăvara acestui an, în zilele de 15, 22 şi 27 martie.
Campania se întinde pe o durată de 5 ani, cu plantări succesive primăvara şi toamna, iar Realitatea TV va transmite în direct aceste mari acţiuni de voluntariat în sprijinul pădurii şi al unui viitor mai curat pentru generaţiile viitoare.
„Nu-i nimic mai frumos pe lumea asta decât să laşi după tine o pădure, şi nu un arbore. Dacă fiecare dintre noi şi-ar lua în serios destinul, am avea o ţară bogată, frumoasă şi curată. Noi am început cu pădurea, pentru că ‘România prinde rădăcini’ înseamnă mai mult decât a planta. Înseamnă sentimentul comunitar, apartenenţa la un loc, adică identitate. Şi fiecare dintre noi e dator să şi-o construiască”, declară Mihai Tatulici, iniţiatorul şi realizatorul campaniei „România prinde rădăcini”.
IAA România şi Gala „Oameni pentru oameni” au premiat campania „România prinde rădăcini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.
{mosloadposition user10}