Din ce în ce mai multe femei îşi doresc să devină mame SOS
Anul trecut şi în primele luni ale acestui an, cu ajutorul canalelor online şi al reţelelor sociale (publicaţii online, blog dedicat campaniei, cont de Facebook şi Twitter), Campania Fii mamă socială derulată de către SOS Satele Copiilor România a înregistrat o creştere a numărului de aplicaţii prin internet la această profesie. Numărul total de candidate care au aplicat în anul 2009 pentru un post de mamă socială s-a triplat faţă de cel din anul 2008 (253 aplicaţii faţă de 78).
Acest rezultat a fost obţinut şi cu sprijinul colegilor din presă care au publicat ştiri şi articole despre Campania SOS şi despre profesia de mamă socială atât în formatul print, cât şi în varianta online a publicaţiilor. Demersului nostru de a informa publicul cu privire la rolul mamei sociale în viaţa unor copii aflaţi în dificultate i s-au alăturat publicaţii precum: Adevărul, Avantaje, Business Woman, Cariere, Click pentru femei, Cotidianul, Gardianul, Gândul, Evenimentul Zilei, Femeia de azi, Libertatea, Libertatea pentru femei, Lumea Femeilor, Ioana, Jurnalul Naţional, Mediafax, Monitorul de Vrancea, Observator de Brăila, PR Wave, Psychologies, Rador, Rondul de Sibiu, România Liberă, Ring, Ziarul Deşteptarea, Viva, www.9am.ro, www.antena3.ro, www.bucuresteni.ro, www.e-timisoara.ro, www.eva.ro, www.lumebuna.ro, www.realitatea.net, www.sentinta.ro, www.stirisibiu.ro, www.smartwoman.ro, www.time4news.ro, www.ziare.ro. Posturile Antena 3, B1 TV, Prima TV, TVR 3, Europa FM, Itsy Bitsy, Radio România Regional, Realitatea FM şi RFI ne-au ajutat prin difuzarea de ştiri şi reportaje, precum şi prin difuzarea gratuită a spotului – Eveniment TV Sibiu, Hallmark, Minimax, Radio Deşteptarea, Radio Galaxy Sibiu, Radio Sibiu, TVR, TV Bacău, 1 TV Bacău, TV Sibiu. De asemenea, Adrian Ciubotaru şi Adrian Năstase au scris pe blogurile lor despre campanie. Printr-un efort comun, publicul general, dar şi posibilele candidate au aflat ce presupune profesia de părinte social şi rolul extrem de important pe care îl are mama socială în viaţa copiilor din casele SOS .
Anual, SOS Satele Copiilor România angajează persoane motivate să contribuie la dezvoltarea intelectuală, socială şi emoţională a celor 113 copii pe care îi are în grijă în cele 26 de case familiale din Bucureşti, Hemeiuş şi Cisnădie, dar şi altor copii aflaţi în dificultate.
Persoanele care doresc să devină mame sociale SOS trebuie să aibă studiile liceale terminate, disponibilitate de a lucra cu copii vulnerabili şi de a locui şase zile pe săptămână într-o casă familială SOS, să dea dovadă de maturitate şi echilibru. Mama socială creşte 5-7 copii până când aceştia devin independenţi sau se pot întoarce la familia biologică.
Profesia de părinte social este recunoscută şi înregistrată în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). Cunoştinţele necesare pentru a profesa în acest domeniu sunt însuşite de către persoanele selectate în cadrul programului de formare "Şcoala Mamei", cu o durată de aproximativ 2 ani. La finalul acestui program, ale cărui costuri sunt suportate de către SOS Satele Copiilor, candidatele pot prelua responsabilitatea unei familii SOS.
A fi mamă socială este mai mult decât o profesie. Înseamnă altruism, empatie şi motivaţie puternică de a te dedica pe termen lung, cu răbdare şi atenţie, creşterii şi educării copiilor din casele SOS. Este puterea de a sprijini copiii care ştiu prea puţin ce înseamnă familie, dragoste şi vise. Este determinarea de a oferi o şansă, de a reda speranţa şi zâmbetul unui copil care a învăţat prea devreme ce înseamnă suferinţa. Posibilitatea de a avea alături o mamă „de profesie”, o persoană care are calităţi deosebite şi care a urmat o pregătire de specialitate, este şansa copiilor aflaţi în dificultate să aibă o viaţă mai bună.
Pentru a intra în procesul de selecţie, persoanele interesate trebuie să trimită o scrisoare de motivaţie care să răspundă la întrebarea: „De ce doreşti să fii mamă socială?" şi un CV la adresa: Str. Nataţiei, nr. 66 B, sector 1, Bucureşti sau la adresa de e-mail: claudia.stefanescu@sos-satelecopiilor.ro. De asemenea, pentru a afla mai multe informaţii pot suna la numărul de telefon: 021 668 00 88 sau pot accesa blogul dedicat campaniei: www.fiimamasociala.blogspot.com.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}