Pe 12 august 2009, a fost lansată la Mamaia, a patra ediţie a campaniei „Copilăria în siguranţă”, de prevenire a dispariţiei minorilor şi de educare pentru creşterea siguranţei online.
La conferinţa de lansare au participat reprezentanţi ai instituţiilor partenere în dezvoltarea acestei campanii, printre care se numără Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS, Microsoft România, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din Cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi IPJ Constanţa, Fundaţia Nadia Comăneci, Radio Vacanţa, Universitatea Ovidius Constanţa, Organizaţia Salvaţi Copiii, AVON Cosmetics, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Direcţia Generala de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Direcţia pentru Tineret Constanţa.
„Mă bucur că iniţiativa noastră, care a început în urmă cu patru ani, continuă să se dezvolte, tot mai multe instituţii înţelegând importanţa prevenţiei şi educaţiei privind siguranţa copiilor”, a declarat Sanda Foamete, Senior Education Manager – Microsoft România.
Campania se va desfăşura pe întreg litoralul Mării Negre timp de o lună, perioadă în care la fiecare sfârşit de săptămână, de vineri până luni, poliţiştii din cadrul IPJ Constanţa şi voluntari de la Universitatea Ovidius vor distribui părinţilor, tutorilor şi bunicilor aflaţi în în staţiunile de pe litoral un ghid informativ sub formă de evantai, cuprinzând principalele măsuri pe care le poate lua orice părinte pentru a oferi copiilor săi protecţie în faţa pericolelor atât în viaţa reală, cât şi pe Internet. Echipele de voluntari vor organiza, de asemenea, concursuri în taberele de copii de pe litoral, iar partenerii Radio Vacanţa vor organiza concursuri cu tematică specifică.
„Campania reprezintă o nouă oportunitate pentru noi de a trage un semnal de alarmă cu privire la dispariţia copiilor, care a devenit o realitate îngrijorătoare în România, statisticile arătând vârfuri ale dispariţiilor mai ales în perioada verii. Ca şi în anii anteriori, prin colaborarea cu Fundaţia Nadia Comăneci şi Microsoft România, reuşim să aducem în atenţia opiniei publice acest fenomen, sperând că prin informare îi vom determina pe părinţi să comunice mai mult cu copii pe această temă, reducând riscurile de dispariţie a minorilor”, a declarat Patrick Danilevici, director de comunicare FOCUS.
„Recomandarea pe care o facem părinţilor în cazul în care copilul dispare este să sune în cel mai scurt timp posibil la poliţie la telefonul 112 sau la numărul de telefon european 116000 şi să comunice toate datele copilului în cauză”, a adăugat dl comisar şef de poliţie Dorin Colidiuc, Adjunctul Şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.
În prima zi a campaniei, poliţiştii şi voluntarii au distribuit materiale informative, tricouri şi şepci, oferind totodată sfaturi preventive turiştilor de pe plajă şi din zona falezei Cazino. Campania va continua cu acţiuni în localităţile 2 Mai şi Limanu, unde se vor derula primele concursuri pe tema prevenirii dispariţiei minorilor şi a siguranţei on-line. Câştigătorii concursurilor vor primi premii, constând în produse promoţionale.
Campania „Copilăria în siguranţă” reprezintă o nouă etapă a programului „Tineri în siguranţă pe Internet”, iniţiat de Microsoft România în 2004, pentru educarea copiilor, dar şi a părinţilor şi educatorilor despre beneficiile şi pericolele din lumea virtuală.
În asociere cu acest program a fost dezvoltat de către un consorţiu având ca aplicant principal organizaţia Salvaţi Copiii proiectul european www.sigur.info şi au fost organizate o serie de lecţii în şcoli, pentru a veni în sprijinul profesorilor, părinţilor şi copiilor care interacţionează din ce în ce mai mult cu calculatorul şi petrec foarte mult timp online.
În urmă cu doi ani, la iniţiativa FOCUS, a fost lansat proiectul www.copiidisparuti.ro, care îşi propune să contribuie la diminuarea fenomenelor de dispariţie şi exploatare sexuală a copiilor prin educarea părinţilor şi copiilor, implicarea mass-mediei, sprijinirea eforturilor autorităţilor competente şi a voluntarilor.
{mosloadposition user10}