Studiul face parte din Campania Națională de Informare și Educare: Hrana sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră. Prin aceasta campanie Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România ( APC Romania ) își dorește să informeze cât mai mulți consumatori despre importanta unui stil de viață bazat pe alimente sănătoase precum și despre importanța etichetei aflate pe produsele din magazine.
Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman si care indeplineste una din conditiile de mai jos:
- orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi indiferent dacă este furnizată prin reţea de distribuţie, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente;
- toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanţelor destinate consumului uman.
Apa de la robinet trebuie să fie sanogenă şi curată, adica:
- să fie lipsită de microorganisme, paraziţi sau substanţe care, prin număr sau concentraţie, pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană;
- parametrii chimici analizati sa se incadreze sub concentratia maxima admisa prevazuta de Legea privind calitatea apei potabile.
Prețul mare al unei sticle îmbuteliate nu justifică neaparat calitatea. Dacă într-o altă țară există o apă de renume și care este considerată a fi o apă foarte bună, prin urmare foarte scumpă, nu înseamnă că în România, patria apelor minerale, această apă este de calitate, după cum se va vedea din studiu, acestea ieșind chiar pe un loc foarte jos. Acest lucru se datorează marketingului, dar și faptului că în țara respectivă nu există apă minerală de calitate și aceasta este toata calitatea de care pot dispune.
Monitorizarea calităţii apei potabile se asigură de către producător, distribuitor şi de autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru monitorizarea de control sunt obligatorii următorii parametrii: Aluminiu , Amoniu, Bacterii coliforme, Culoare, Concentraţia ionilor de hidrogen (pH), Conductivitate, Clorul rezidual liber, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Fier, Gust, Miros , Nitriţi, Nitrati, Oxidabilitate, Pseudomonas aeruginosa, Sulfuri şi hidrogen sulfurat, Turbiditate, Număr de colonii dezvoltate (22°C şi 37°C) si Duritate.
Producatorii de apa potabila in sistem centralizat au obligatia de a publica lunar pe site-ul acestora buletinele de analiza a apei furnizata consumatorilor.
Producătorii de apă potabilă distribuită prin sistem public trebuie să asigure accesul populaţiei la datele privind calitatea apei potabile produse, să permită inspecţia de către reprezentanţii populaţiei la orice oră acceptabilă, la cel puţin un birou de relaţii cu publicul, să afişeze programul şi numărul de telefon la care se pot obţine date despre calitatea apei potabile produse şi distribuite.
Datele privind calitatea apei potabile sunt disponibile fără plată pentru populaţia deservită de producător, respectiv de distribuitor. Pentru persoanele fizice, altele decât cele din zona de aprovizionare a producătorului, respectiv a distribuitorului, se pot percepe taxe pentru obţinerea informaţiilor privind calitatea apei potabile.
Autoritatea de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, împreună cu producătorii, respectiv distribuitorii de apă potabilă, întocmesc şi publică anual Raportul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, privind calitatea apei potabile.Raportul naţional privind calitatea apei potabile va fi notificat Comisiei Europene în termen de două luni de la publicare. O analiza a site-urilor autoritatilor de sanatate publica judetene a reliefat faptul ca astfel de rapoarte exista doar la nivelul anului 2013, lucru constatat si in privinta Raportului national privind calitatea apei potabile, raport ce se poate consulta pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica si care poarta denumirea de "Raport pentru sanatate si mediu 2013".
Apa potabilă îmbuteliată/condiţionată este apa care se îmbuteliază în recipiente de compoziţie, formă şi dimensiuni diverse, închise ermetic, fiind curată şi potrivită pentru consumul direct, fără tratament suplimentar. Apa potabilă îmbuteliată este considerată un aliment.
Cerintele legale referitoare la etichetarea apei de masa ofera libertate totala producatorilor sa declare sau nu compozitia chimica a apei, fapt constatat si prin analiza celor 6 tipuri de apa de izvor si a celor 3 tipuri de apa de masa. Acest lucru conduce la incalcarea dreptului consumatorului de a fi informat corect, complet si precis. In felul acesta, consumatorul roman nu poate sa aleaga in cunostinta de cauza, fiind expus unor riscuri privind sanatatea sa.
In lunile de vara nu recomandam consumul de apa potabila imbuteliata in recipiente de plastic, deoarece transportul si depozitarea acestora nu se realizeaza cu respectarea parametrilor de temperatura (5-25 grade celsius) si umiditate(75%), lucru ce reiese si in urma controalelor realizate de catre inspectorii ANPC. Consumatorii pot sa foloseasca ca alternativa apa furnizata in sistem centralizat, adica apa de la robinet.
Prin apă minerală naturală se înţelege o apă pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-un zăcământ/acvifer subteran şi este exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale ori foraje.
Eticheta apelor minerale naturale trebuie să conţină următoarele informaţii obligatorii:
- menţionarea compoziţiei chimice, precizându-se constituenţii caracteristici;
- locul unde este exploatată sursa şi numele acesteia;
- indicarea eventualelor tratări prevăzute in actul normativ;
- apele minerale naturale având o concentraţie de fluor mai mare de 1,5 mg/l vor avea specificat pe etichetă următorul avertisment: "Conţine mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani".
"Niciun alt aliment nu este ingerat zilnic într-o cantitate așa de mare. Acest lucru ne obligă să acordăm o atenție deosebită apei. Din păcate, alegerea unor ape minerale naturale plate în vederea hidratarii organismului nu este o opțiune ușoară având în vedere faptul că producătorii nu sunt obligați să declare compoziția chimică a apei după o structură standardizată.Totuși, dacă eticheta vă oferă posibilitatea verificării anumitor constituienți, atunci trebuie să aveți în vedere următoarele criterii:
– nivelul scăzut de sodiu, mai mic de 20 mg/l;
– nivelul scăzut de nitrati, mai mic de 4 mg/l;
– continutul scăzut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l;
– nivelul scăzut de calciu, mai mic de 100 mg/l.
Dacă aveți probleme grave de sănătate, consultați medicul curant pentru a vă recomandă apa potrivită în funcție de diagnosticul dvs." Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte APC Romania
Descarcati studiul complet asupra a 42 de tipuri de apa- document word.
{mosloadposition user9}