De sâmbătă, 17 octombrie, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu bat ţara în lung şi în lat în căutarea celor mai frumoase gări ale României şi a poveştilor din jurul acestora. De la ora 17.00, în direct la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu lansează Gări de poveste, un proiect în premieră la TVR 1. În fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, telespectatatorii vor descoperi gările de poveste ale României, vor vedea ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale. Seria va cuprinde 12 filme documentare, fiecare având 50 de minute, în care cei doi travellers vor aduce cele mai frumoase poveşti, dar se vor apropia şi de oamenii fiecărei zone, de problemele lor actuale, de legendele locului. Seria Gări de poveste se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ din 17 octombrie, de la ora 17.00.
„Sunt nenumărate poveşti. De la momentele în care ambiţia şi meticulozitatea Regelui Carol I au schimbat faţa României, până la discuţii cu supravieţuitori de la Auschwitz, îmbarcaţi în trenurile morţii, de la redescoperirea unor obiecte de patrimoniu şi a istoriilor care stau în spatele lor, până la farmecul uitat al călătoriei cu trenul şi de la imaginea gărilor româneşti, a comunităţilor din preajma lor, aşa cum arată ele acum, până la întâlnirea cu oameni care au făcut o pasiune de-o viaţă din apărarea şi conservarea a ceea ce se mai putea salva, această serie de documentare e, într-un fel, o parte din chipul României de azi. Dar poveştile acestor filme sunt, în acelaşi timp, şi o încercare de a readuce în actualitate dimensiunea civilizatoare a unei invenţii care a marcat întreaga modernitate a lumii – trenul”, ne-a spus Cătălin Ştefănescu, unul dintre amfitrionii noii serii documentare.
Există multe legende legate de căile ferate, fiecare gară având în spate o poveste. Proiectul Gări de poveste, prin documentarele pe care le va difuza, apropie trecutul de prezent şi îmbină legenda cu informaţii din realitatea cotidiană. Filmele din proiectul Gări de poveste au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR Călători şi CENAFER.
În primul şi ultimul episod, Marina şi Cătălin apar împreună, iar celelalte documentare au doar câte un amfitrion – fie Marina, fie Cătălin, fiecare cu poveştile şi gările descoperite. Echipa de producători şi realizatori ai seriei este formată din Ruxandra Ţuchel, Ioana Mureşan, Răzvan Butaru, Sorana Stănescu, Roxana Chiriţă şi Alexandru Munteanu.
Primul episod – Bucureştiul feroviar – dezvăluie poveşti despre Gara de Nord, Gara Obor, Gara Filaret, Gara Băneasa, aflate de la oameni care au locuit în apropierea acestor gări. Inedit în acest episod este locul unde în trecut era Gara Cotroceni, astăzi intrare a Palatului prezidenţial. De altfel toate episoadele descoperă locuri, poveşti inedite, pe care telespectatorii le vor afla împreună cu Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu în fiecare sâmbătă după-amiază la TVR 1 şi TVR HD. De asemenea, filmele vor fi şi pe platforma video TVR+.