Locuitorii Calabriei doresc sa coopereze cu Romania, oferind totodata conditii pentru romanii care se decid sa munceasca si sa se stabileasca in regiunea lor.
Aceste mesaje au fost prezentate in perioada 30 aprilie – 4 mai unei delegatii compuse din primari ai comunelor romanesti Buturugeni, Crasna, Novaci, Pietrosani si Polovraci care au vizitat sudul Italiei in cadrul unui program transnational initiat de Comunitatea Montana Versantul Stramtorii.
“Cand i-am invitat pe primarii din Romania sa vina sa ne viziteze, intentia mea a fost sa le trag un semnal de alarma: se afla la inceputul proiectelor Leader si, printr-o buna cooperare, putem spera ca la ei nu se va intampla ceea ce s-a intamplat la noi cand nu reuseam sa accesam fondurile respective deoarece nu eram pregatiti”, a declarat Antonino Micari, presedintele Comunitatii Montane Versantul Stramtorii. Domnia sa este, totodata, Vicepresedinte al Parcului National Aspromonte si al Grupului de Actiune Locala (GAL) Aspromar, care cuprinde comune marine si montane din provincia italiana Regio Calabria.
”Vreau sa lansez un proiect, si anume sa invitam locuitori din comunele dumneavoastra sa vina la noi, chiar si cu familia, pentru a contribui la dezvoltarea agricola a acestei regiuni”, le-a declarat primarilor din Romania Francesco Marra, primarul comunei Sant’Alessio. “Suntem dispusi sa-i primim si sa le cream conditii de existenta deoarece doar asa ne putem face productiv sectorul agricol. Altfel, comunele noastre vor disparea, caci tinerii ni se duc in alte orase, iar aici raman doar persoane in varsta, care au nevoie de asistenta.”
Giuseppe Priolo, Viceprefectul din Regio Calabria, a elogiat initiativa, aratand ca “este important sa se elimine imaginea negativa generata de actiunile unor indivizi singulari care nu trebuie sa se substituie civilizatiei si traditiei unei mari natiuni cum e cea romana”.
La randul sau, Giuseppe Bova, Presedintele Consilului Regional Calabria, a intarit aceasta idee: “Calabria nu a inchis niciodata usa in fata nimanui. Unii dintre calabrezii de astazi erau acum cateva secole albanezi sau greci. Astazi, continua sa-si pastreze cultura si legaturile cu tarile de origine, pe care nu si le reneaga, iar noi ii ajutam sa si le reaminteasca; si ei sunt frati calabrezi si italieni, ca si noi. Asta este istoria noastra”.
In alta ordine de idei, domnia sa a aratat: “Ca si dumneavoastra, azi suntem una din regiunile europene intarziate din punct de vedere al dezvoltarii si, ca atare, facem parte din obiectivul 1 al Uniunii Europene; in acest sens mica noastra experienta in utilizarea fondurilor europene e pusa la dispozitia dumneavoastra si vom cauta cai pentru a putea colabora in continuare.”
Giovanni Dartola, Presedintele Camerei de Comert si Industrie din Regio Calabria a adaugat o dimensiune pragmatica viitoarelor relatii: “Dorim sa colaboram, asa ca asteptam de la dumneavoastra propuneri concrete de proiecte. Eu si Camera de Comert va vom da tot sprijinul pentru a le duce la bun sfarsit. “
Facand un pas inainte catre dezvoltarea acestor legaturi, primarii comunelor romanesti mentionate si domnul Armando Veneto, Presedinte Aspromar si parlamentar european din partea regiunii Calabria, au semnat un acord de intentie privind colaborarea in domeniul grupurilor de actiune locala.
{mosloadposition user10}