Arhitectura și designul atrag tot mai mulți pasionați și e aproape imposibil să nu ai în grupul de prieteni cel puțin o persoană interesată de unul dintre cele două domenii. Ce face din aceste domenii să fie tot mai populare este dorința noastră de a trăi în spații cât mai frumoase și cât mai bine organizate și construite.
Poate cele mai frumoase și mai utile cadouri pentru pasionații de design și de arhitectură sunt cărțile din care se pot inspira și din care pot învăța lucruri noi. Dacă ești în căutare de cărți interesante de arhitectură sau de design interior pe care să le faci cadou unei persoane pasionate aceste domenii, noi îți recomandăm librăria Antic ExLibris, unde am găsit cărți cu reduceri și de peste 90%. Acolo ai toate șansele să găsești ceva pe placul lor.
Cărți de arhitectură:
1. Philip Johnson And His Mischief: Appropriation in Art and Architecture – Christian Bjone
Philip Johnson and His Mischief: Appropriation in Art and Architecture are rolul de trece în revistă operele lui Johnson și de a arăta că, departe de a fi o slăbiciune, utilizarea aproprierii a fost o parte majoră a succesului său inovator. În lumea artei moderne, ideea de apropriere sau manipularea conştientă a lumii consacrate a altui artist, a fost mult timp acceptată ca o strategie legitimă în critica tradiţiei auctoriale a artei, provocând contextul ce ține de perceperea operei contemporane şi de manipularea imaginilor omniprezente din media.
Lumea artei în sine poate fi exploatată în realizarea de artă nouă, dar aproape că nu există o estetică echivalentă recunoscută în arhitectură. Philip Johnson s-a ocupat în mod constant de conceptul de însuşire şi l-a folosit ca strategie de design încă de la începutul strălucitei sale cariere. Un creator unic de gust, Philip Johnson a influențat arta, arhitectura și designul în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Philip Johnson and His Chief: Appropriation in Art and Architecture analizează conceptul de însuşire şi modul în care stilul lui Johnson a fost influenţat mai întâi de mentorul său, Mies van der Rohe, iar apoi de ideile şi artiştii postmoderniști. Această carte este o reevaluare a operelor sale în raport cu alți arhitecți și artiști, concentrându-se pe postmodernism și pe arta postmodernă.
Philip Johnson and His Chief este o carte potrivită atât pentru pasionații de arhitectură, cât și pentru cei pasionați de design.
2. Variations: The Architecture Photographs of Jenny Okun – Jenny Okun
În mod independent și prin comisii prestigioase, fotografa Jenny Okun a călătorit prin lume timp de mai mult de douăzeci și cinci de ani, creând interpretări uimitoare ale clădirilor proiectate de Frank Gehry, de Richard Meier, de Richard Rodgers și de mulți alți arhitecți renumiți. Comisiile au inclus Muzeul J. Paul Getty, Tate Modern și Muzeul de Artă Americană Whitney. Aceasta este prima carte importantă a fotografiei lui Okun.
Opera de artă a lui Okun, scrie Craig Krull, constă în abstracții fotografice color la scară largă ale lucrărilor arhitecturale. În loc să producă reprezentări literale ale clădirilor, Okun distilează calitățile esențiale ale formei, ale texturii, ale culorii și ale detaliilor… dezvoltând o interpretare cubistă a formelor.
Privind la arhitectură, a scris Okun, este ca și cum ai asculta muzică. Ambele sunt forme dramatice care dezvăluie teme multiple, care se repetă. Mai presus de toate, ambele au nevoie de timp. Așa cum o simfonie nu poate fi experimentată în câteva secunde, este imposibil să vezi o clădire întreagă, deodată. Când fotografiez o clădire, mă simt ca și cum aș conduce cu camera mea, în timp ce explorez temele arhitectului în timp și spațiu. Formele suprapuse armonioase creează noi variații jucăușe pe tema arhitecturii originale. Prefața cărții aparține arhitectulului câștigător al premiului Pritzker, Thom Mayne, iar volumul conține eseuri scrise de Henry T. Hopkins și de Michael Webb.
3. Towering Mirrors, Mirroring Towers – David Weinberg
În această colecție remarcabilă de fotografii originale, David Weinberg surprinde creațiile unora dintre arhitecții celebri ai Americii – de la persoane precum Helmut Jahn și Tom Beeby, până la firme mari precum Holabird & Roche și Kohn Pederson Fox – dezvăluind cât de interesante sunt turnurile lor de sticlă și de oțel. Clădirile prezentate aici sunt reflectarea societatății noastre; designul lor modern reprezintă ritmul accelerat al civilizației, în timp ce fațadele lor de sticlă acționează ca oglinzi literale, reflectând scenele vieții urbane într-o expunere uluitoare de culoare și de mișcare. Weinberg ne duce de la structurile magnifice din Chicago la designurile creative din Dallas, Texas și apoi mai spre est pentru a profita la maximum de lumina deosebită din Sarasota, Florida.
Dar Towering Mirrors, Mirroring Towers este mai mult decât o expunere a clădirilor moderne. Este o colecție unică de imagini fotografice; un studiu inovator despre abstractizarea vizuală. Weinberg surprinde zgârie-nori familiari în moduri surprinzătoare, astfel încât multe dintre aceste fotografii – fotografii cu culori și cu forme mercuriale, reflectate și deformate în modele strălucitoare de lumină – nu mai sunt percepute ca fiind clădiri. Munca lui ne aduce aminte că lucrurile care ne înconjoară zi cu zi sunt pline de afișaje uimitoare și neașteptate. Trebuie doar să ne uităm în jur și ele ni se vor reflectata înapoi din orice unghi.
Vezi mai multe cărți de fotografie!
Cărți de design interior
1. Wabi-Sabi Home: Finding Beauty in Imperfection – Mark & Sally Bailey
Această carte de design interior se bazează pe Wabi-sabi, filozofia japoneză antică de a găsi frumusețea în imperfect și de accepta ceea ce este simplu. Nu este un stil decorativ, ci un concept care celebrează imperfecțiunea, ce e trecător și uzat de timp.
Wabi-sabi este prezent în multe case japoneze, unde obicte uzate, decolorate și deteriorate sunt prețuite, iar obiectelor simple, folosite zi de zi, li se oferă un statut ridicat, fiind expuse într-un mod stabilit. În Wabi-Sabi Home, Mark și Sally Bailey vizitează proprietari de case din întreaga lume care înțeleg că obiectele sparte, zgâriate, decojite și lucrate manual nu sunt doar frumoase, ci și preferabile celor impecabile, deoarece dau viață locului și îl fac primitor și personalizat.
Această carte este împărțită în cinci capitole, fiecare dezvoltând un element al casei Wabi-sabi: textile, texturi, culori, obiecte realizate manual și colecții. Fiecare capitol explică cum să integrezi aceste elemente în propriul spațiu și se concentrează pe o singură casă care încapsulează aceste idei și dezvăluie frumusețea satisfăcătoare și autentică în imperfecțiune.
2. House Beautiful Style Secrets: What Every Room Needs – Sophie Donelson
Din cea mai populară revistă de design interior din țară vine o privire elegantă și aprofundată asupra a ceea ce este nevoie pentru a face orice cameră frumoasă. House Beautiful Style Essentials: What Every Room Needs este un manual complex care inspiră și care le arată cititorilor cum să creeze camerele visurilor lor, dezvăluind de ce „are nevoie pentru fiecare cameră”. Capitolele precum Every Room Needs a Hiding Place oferă idei inteligente pentru depozitare și pentru organizare, în timp ce secțiuni precum Every Room Needs Something Shiny oferă exemple despre modul în care suprafețele care reflectă lumina pot îmbunătăți și mări orice spațiu.
Sfaturile simple, dar elegante de la unele dintre cele mai mari nume din lumea designului interior sunt asociate cu fotografii uimitoare ale celor mai bune și mai frumoase camere prezentate în revistă. De la aspectul general și culoarea unei camere până la cele mai mici detalii, House Beautiful Style Secrets oferă sfaturi, trucuri și secrete despre cum să cultivi o casă confortabilă și să descoperi potențialul fiecărui spațiu de locuit.
3. Shed Style – Selina Lake
În Shed Style, Selina Lake dezvăluie cum chiar și cea mai mică grădină poate găzdui un refugiu în aer liber. De la tradiționala magazie cu ghivece a grădinarului, la o cabană de scriitor sau un atelier de artist, Selina explorează magazii, cabine, colibe, sere și tot felul de structuri de grădină, oferind o largă inspirație pentru oricine visează la propriul refugiu în grădină. Ea dezvăluie modul în care orice șopron, cabană sau dependință existentă poate deveni un spațiu de lucru sau un spațiu social versatil, mai degrabă decât un simplu loc unde să depozitezi mașina de tuns iarba. Dacă nu aveți prea mult spațiu în interior, așa cum se întâmplă cu mulți dintre noi în zilele noastre, un birou de grădină, un spațiu creativ, o magazie sau un spațiu de lucru pot fi o soluție perfectă. O seră sau o magazie pentru ghivece va fi pe placul pasionaților de grădinărit, în timp ce o colibă confortabilă, poate cu o sobă cu lemne, poate fi folosită ca locuință pentru oaspeți. În Shed Style, Selina îți arată cum să creezi șopronul visurilor tale, prezentând sute de idei noi de decorare și stilizare atât a interiorului, cât și a exteriorului, precum și sugestii pentru iluminat, țesături, mobilier și alte accesorii. Shed Style este perfect pentru oricine dorește să profite la maximum de spațiul exterior.
Sperăm că recomandările noastre îți vor fi utile. Iar dacă vrei să vezi mai multe cărți de design și de arhitectură, poți intra pe site-ul celor de la Antic ExLibris sau, dacă ești din București, poți merge în librăriile lor fizice (Bulevardul Brătianu sau Strada Doamnei).