Cel mai mediatizat concert al tuturor timpurilor este şi anul acesta la Televiziunea Română. Îl urmărim cu toţii la TVR 1, de la ora 12.15, în prima zi a lui 2022.
Concertul de Anul Nou, susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena în impunătoarea Sală de Aur de la Musikverein, este din nou în direct la Televiziunea Română. Nostalgică și în același timp plină de vivacitate, muzica familiei Strauss și a contemporanilor ei va fi din nou la TVR 1, în prima zi a lui 2022, de această dată, sub bagheta dirijorului Daniel Barenboim. Celebrul șef de orchestră se va afla pentru a treia oară la pupitrul Filarmonicii vieneze pentru tradiționalul concert de început de an, într-o relație de colaborare care a început în 1956, atunci când copilul minune debuta ca pianist, la vârsta de doar 14 ani.
În iunie 2020, Barenboim a dirijat primul concert al vienezilor, la revenirea din carantina provocată de pandemia Covid-19. După edițiile de success din 2009 și 2014 ale Concertului de Anul Nou, muzicianul de origine israeliano-argentiniană a ales pentru 2022 un program eminamente vienez, cu creații semnate de Johann Strauss tatăl și fiul, dar și compoziții de Joseph Hellmesberger Jr., Eduard Straus sau Carl Michael Ziehrer. Pe 1 ianuarie 2022 nu mai puțin de șase valsuri și polci din impresionantul repertoriu al dinastiei Strauss se vor auzi în premieră la Musikverein într-un concert de Anul Nou.
Pentru că în 2022 se vor împlini 50 de ani de la Convenția Patrimoniului Mondial Unesco, momentele de balet ce vor încânta telespectatorii din întreaga lume sunt filmate în edificii de pe Lista Patrimoniului Mondial. În impunătorul Palat Schönbrunn, membrii Baletului de Stat vienez vor interpreta valsul „O mie și una de nopți” op.364 de Johann Strauss fiul, în coregrafia lui Martin Schläpfer, directorul de balet al Operei de Stat din Viena, pentru prima dată invitat la un concert de Anul Nou. Costumele sunt concepute de Arthur Arbesser, un tânăr, dar celebru designer vienez stabilit la Milano. Un moment special va putea fi văzut în Palatul Hofburg, la arena de călărie de iarnă a Școlii Spaniole de Echitație din Viena, recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial din 2015. Aici nu va fi rândul balerinilor, ci al unor personaje cu greutate: opt superbi armăsari albi lipițani și călăreții lor ne vor impresiona pe acordurile din „Nymphen Polka” op.50 de Josef Strauss.
Regizorul Michael Beyer va coordona pentru a noua oară imaginea spectacolui filmat cu 17 camere și televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond, cu un public estimat la aproximativ 50 de milioane de telespectatori. În România, Concertul de Anul Nou de la Viena va fi comentat pentru TVR de muzicologul și jurnalistul Cătălin Sava. Vă așteptăm să fiți alături de Televiziunea Română, în prima zi a Noului An, atunci când, alături de Orchestra Filarmonică din Viena şi de dirijorul Daniel Barenboim, vom spune împreună „La Mulți Ani 2022!”.