Chiar si pe timp de criza, chiria intr-o zona exclusivista, pentru o proprietate cu multe camere, suprafete generoase, gradini, finisaje moderne si, in unele cazuri, cladiri cu valoare istorica, poate sa treaca si de 10.000 de euro pe luna, conform topului realizat de revista BUSINESS Magazin in numarul din aceasta saptamana.
Potrivit datelor furnizate de catre companiile imobiliare pentru BUSINESS Magazin, cea mai mare chirie rezidentiala parafata anul trecut este de 16.500 de euro pe luna, agentul fiind Perfect Casa. Proprietatea este reprezentata de o vila cu subsol, etaj si mansarda, 21 de camere si o curte cu o suprafata de 500 de metri patrati.
Brokerii de profil spun ca vilele sunt cele mai cautate proprietati de lux iar suprafata aferenta a terenului si amenajarile acestuia – gradinile si spatiile de joaca pentru copii – sunt cele mai importante in alegerea locatiei pentru inchiriere. Un exemplu in acest sens este si a doua proprietate din clasamentul celor mai mari contracte de inchiriere semnate anul trecut in Bucuresti – o vila din Dorobanti cu sase camere, cu o suprafata utila de 450 de metri patrati si teren de 200 mp, inchiriata pentru 9.000 de euro.
Vilele domina, de altfel, clasamentul BUSINESS Magazin, in timp ce apartamentele sunt mai putine, reprezentate in special de duplexuri, triplexuri sau penthouse-uri.
Cea de a treia proprietate din clasament este un apartament cu sase camere din zona Herastrau, inchiriat la o valoare de 7.500 de euro pe luna, iar pe locul urmator apare un penthouse din zona Dorobanti, amplasat intr-un imobil construit anul trecut. Chiria acestei proprietati este de aproximativ 7.100 de euro pe luna; conform reprezentantilor agentului de inchiriere, DTZ Echinox, proprietatea a fost inchiriata de catre presedintele unei companii din industria auto.
“Clientul tipic al acestor proprietati este expat, in general din top/senior management sau diplomat”, creioneaza pe scurt Raluca Plavita portretul celor ce platesc chirii lunare de peste 5.000 de euro pentru o locuinta.
Clasamentul releva ca nu numai vilele construite in perioada interbelica, din zonele centrale, prezinta interes pentru potentialii chiriasi. De exemplu, o vila din Iancu Nicolae, construita in urma cu doi ani, potrivit agentului care a tranzactionat-o pentru 6.200 de euro, are avantajul suprafetei de teren aferent mai mare, respectiv curtea de o mie de metri patrati. Proprietatea este singura din top care nu este amplasata intr-o zona centrala sau semicentrala.
“Nu putem discuta despre criza segmentului imobiliar de lux, in principal din cauza zonelor exclusiviste, care au fost scumpe chiar si inainte de 1989 si care vor continua sa tina stacheta sus. Cererea constanta pentru aceste zone si un numar relativ limitat de proprietati de lux disponibile spre inchiriere mentin preturile, impiedicand o reducere a chiriilor in ritmul actual al pietei”, spune pentru BUSINESS Magazin Raluca Plavita, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.
Gasiti va rog atasat topul complet al celor mai mari chirii din Bucuresti, realizat saptamana aceasta de BUSINESS Magazin.
{mosloadposition user10}