Vasile Stoica – atletul paraplegic român care a străbătut Europa în scaunul cu rotile s-a întors acasă.
După ce a parcurs 5200 de km în scaunul cu rotile ajutându-se doar de forţa braţelor, Vasile Stoica s-a întors acasă. Acolo unde legenda spune că se termină lumea, s-a conturat un nou început pentru Vasi: mesajul său s-a făcut auzit, iar el este acum si mai aproape de idealurile sale.
Vasile Stoica pornea la începutul lunii iulie în expediţia simbolic intitulată „Călătorie la capătul pământului” având ca destinaţie finală Cabo Finisterre – cel mai vestic punct al Europei. Acest loc îndepărtat, numit „capătul pamântului” de către cei de pe ţărm şi „coasta morţii” de către cei ce vin de pe mare, nu a fost ales întâmplător. Localitatea face parte dintr-un important traseu cultural şi spiritual al Europei, reprezentând un ultim popas al pelerinilor creştini în drumul lor către Santiago de Compostela.
Vasi a întâlnit locuri fabuloase, oameni fascinanţi şi tradiţii neobişnuite. Jurnalul de călătorie adună între copertele sale semnături dintre cele mai diverse: personalităţi din România, oficialităţi din ţările prin care Vasi a trecut, trecători obişnuiţi, prieteni cu disabilităţi, cu toţii au dorit să-i adreseze un gând bun lui Vasi.
Cel care şi-a învins handicapul şi a străbătut Europa fară a avea alt sprijin decât scaunul cu rotile şi propriile braţe, îşi începea călătoria în fiecare dimineaţă înfruntând căldura toridă a sfârşitului de august până la apus, când tot singur, îşi căuta un hotel în care să înnopteze.
Aşa cum se întâmpla în urmă cu trei luni în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, când primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi Prinţul Maximilian von Habsburg parcurgeau primii 2 km din călătorie alături de Vasi, pe bicicletă, preşedintele onorific al companiei Medrom şi totodată sponsorul principal al proiectului a dorit să fie lângă eroul român paraplegic şi la sosirea lui la destinaţie, parcurgând împreună cu el ultima parte a traseului, pe jos. José Manuel Traba Fernández – primarul oraşului Finisterre şi prinţul Maximilian l-au întâmpinat pe Vasi aşa cum se cuvine: i-a fost înmânată o diplomă de onoare din partea municipalităţii şi i-au organizat o adevărată fiestă cu muzică celtă, dansuri tradiţionale şi galegos în haine de sărbătoare.
Aşa cum a promis tuturor celor care au crezut în el, Vasi a dus steagul României la capătul pământului şi odată cu el, mesajul său de încurajare a întregii comunităţi a persoanelor cu disabilităţi din România.
Printr-un mesaj adresat celor prezenţi, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să-şi exprime regretul de-a nu fi putut participa la eveniment: “Vasi s-a întors acasă cu un mesaj despre optimism, despre încredere în forţele proprii, despre puterea de a trece peste momentele grele şi despre toleranţă. Este o nouă lecţie de voinţă şi de încredere în forţele proprii pe care Vasi ne-o dă tuturor, învăţându-ne astfel pe toţi să-i respectăm şi să credem în semenii noştri cu disabilităţi. De aceea, nu-i urez lui Vasi doar “Bine ai venit acasă!”. Urarea mea cea mai importantă este următoarea: “Vasi, mergi mai departe! Lupta ta are un rost”.”
{mosloadposition user10}