judiciar si lupta impotriva coruptiei
Bulgaria şi România trebuie să înregistreze progrese suplimentare în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, iar în cazul Bulgariei – şi în lupta împotriva criminalităţii organizate. Rapoartele subliniază în special faptul că sistemul judiciar din ambele ţări ar trebui să facă mai multe eforturi în ceea ce priveşte reforma. Comisia face o serie de recomandări de acţiuni care ar trebui întreprinse în Bulgaria şi în România. În vara anului 2012, Comisia va efectua o evaluare globală a progreselor realizate de la aderare de Bulgaria şi de România în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare şi va face propuneri corespunzătoare în lumina acestei evaluări. Acestea sunt principalele concluzii ale rapoartelor adoptate astăzi de către Comisie: al cincilea raport anual elaborat în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare privind Bulgaria, respectiv România.
Raportul privind progresele înregistrate de Bulgaria subliniază voinţa politică susţinută şi angajamentul guvernului bulgar de a-şi continua strategia de reformă. Bulgaria a continuat procesul de reformă a sistemului judiciar, a consolidat legislaţia privind conflictul de interese şi a început o reformă structurală a poliţiei şi a sistemului de instanţe penale. În acelaşi timp, în raport se constată că lupta împotriva corupţiei la nivel înalt nu a dus la rezultate convingătoare în cursul ultimelor douăsprezece luni şi că rezultatele globale înregistrate în lupta împotriva criminalităţii organizate trebuie îmbunătăţite în mod semnificativ. Factorii de decizie din sistemul judiciar trebuie să demonstreze un angajament real faţă de reforma sistemului judiciar. Raportul concluzionează că trebuie întreprinse urgent îmbunătăţiri considerabile în ceea ce priveşte răspunderea şi practica profesională în cadrul sistemului judiciar şi al autorităţilor cu atribuţii de investigaţii în vederea obţinerii de rezultate convingătoare în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.
Raportul privind România subliniază măsurile semnificative întreprinse de România de la ultimul raport anual, din iulie 2010. România a înregistrat progrese în ceea ce priveşte eficienţa justiţiei, a modificat temeiul juridic al Agenţiei Naţionale de Integritate, a continuat pregătirile pentru punerea în aplicare a celor patru noi coduri, a lansat pregătirile pentru o revizuire a modului de funcţionare a sistemului judiciar şi a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticorupţie. În acelaşi timp, potrivit raportului, consecvenţa şi înregistrarea de rezultate în mai multe domenii rămân o provocare şi trebuie înregistrate în continuare progrese în lupta împotriva corupţiei. În concluzie, raportul arată că România trebuie să adopte măsuri urgente pentru accelerarea judecării dosarelor de corupţie la nivel înalt şi pentru evitarea prescrierii acestora din cauza împlinirii termenului de prescripţie. Lupta împotriva corupţiei ar trebui să rămână o prioritate majoră şi ar trebui să se bucure de sprijinul Parlamentului; ar trebui adoptate măsuri urgente pentru a se îmbunătăţi recuperarea produselor infracţiunii, urmărirea în justiţie a cazurilor de spălare de bani, precum şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice.
La fel ca în rapoartele anterioare, analiza Comisiei se bazează pe o evaluare a progreselor realizate de autorităţile bulgare şi române, precum şi pe informaţiile prezentate de statele membre, de organizaţii internaţionale, de experţi independenţi, precum şi pe informaţii din diverse alte surse. Comisia a organizat mai multe delegaţii în Bulgaria şi în România, inclusiv cu sprijinul unor experţi din alte state membre. Rapoartele iau în considerare şi răspunsurile Bulgariei şi ale României la chestionarele detaliate elaborate de către Comisie.
Comisia propune să efectueze o evaluare globală a progreselor realizate în cadrul MCV de la aderare în Bulgaria şi România în următorul raport anual de evaluare, din vara anului 2012. În lumina acestei evaluări, Comisia va face propuneri adecvate. Prezentul raport conţine o serie de recomandări specifice pentru a ajuta ambele state membre să se pregătească pentru această evaluare globală.
Comisia va continua să sprijine Bulgaria şi România în acest demers şi va prezenta, în vara anului 2012, următoarea evaluare anuală a progreselor.
La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare şi verificare, pentru a evalua angajamentele asumate de Bulgaria şi de România în domeniul reformei sistemului judiciar, al luptei împotriva corupţiei şi – în cazul Bulgariei – al luptei împotriva criminalităţii organizate. Comisiei i s-a solicitat să prezinte în mod regulat un raport privind progresele înregistrate în aceste domenii. Comisia a prezentat primul său raport la 27 iunie 2007 şi de atunci elaborează rapoarte semestriale. Rapoartele Comisiei sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei în care se prezintă o analiză detaliată a progreselor înregistrate cu privire la fiecare dintre obiectivele de referinţă stabilite în cadrul MCV.
Ultimele rapoarte anuale au fost publicate la 20 iulie 2010. Acestea au fost completate de rapoarte intermediare, publicate la 20 februarie 2011.
Pagini Utile
· Bulgaria: prezentare detaliată a raportului
//europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/525&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
· România: prezentare detaliată a raportului
//europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/11/528&format=HTML&aged=0&language=RO&guiLanguage=en
· Prezentare detaliata a Mecanismului de Cooperare şi Verificare
//europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/07/260&format=HTML&aged=0&language=RO&guiLanguage=ro
· Rapoartele complete
//ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/cvm/progress_reports_en.htm
· Informare tehnică on the record
Informarea tehnică on the record, susţinută de dl Mark Gray, purtător de cuvânt, poate fi urmărită pe pagina de internet a EbS.
· Contact
Pia Ahrenkilde Hansen, +32 2 295 30 70, Pia.Ahrenkilde-Hansen@ec.europa.eu;
Mark Gray, +32 2 298 86 44, Mark-Stephen.GRAY@ec.europa.eu