Preocupările cu privire la sănătatea pieței imobiliare ar putea forța China să se alăture săracilor lumii pe ceea ce ar putea fi un lung drum spre recuperare. Dacă se va întâmpla acest lucru, va trece China de la poziția de salvator la cea de adversar al economiei globale? Și unde plasează acest scenariu băncile chineze?
În următoarele luni, probabil că principalele bănci chineze (Banca Chinei, Banca Industrială și Comercială a Chinei- ICBC, Banca de Construcții din China și Banca Agricolă din China) vor ajunge în centrul atenției legat de încetinirea expansiunii creditului pentru locuințe și a proiectelor de infrastructură. Cele mai importante bănci din China tranzacționează pe P/B de 1,2- 1,7 pentru 2011, cu un return-on-equity excepțional, așteptat la un 17- 22% (tabelul 1). Deci, de ce să ne facem griji? Ei bine, principalii stakeholderi din sectorul bancar chinez sunt, de asemenea, printre Titanii sectorului financiar mondial.
Piața locuințelor chinezești ar avea mari probleme în metropolele mari, în special Shanghai și Beijing. Locuințele “scumpe” din aceste zone au crescut cu până la 200% anul trecut, forțând Beijingul să oprească vânzările celor mai multe apartamente exclusiviste. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda tendinței cumpărătorilor chinezi de case de a investi cel puțin 30% capitalul propriu sau chiar de a plăti cu banii jos.
Transparența și consensul sunt cheia
Nu există un consens clar cu privire la existența unei bule în China. Cu toate acestea, implicațiie potențiale sunt enorme, în contextul în care Beijing deja a crescut în mod repetat cerințelele de rezervă pentru băncile locale cu scopul de a liniști expansiunea creditelor. În cazul în care aversiunea fașă de risc va crește, pe fondul unei lipse de transparență și necesitatea ca băncile chineze să creeze un sistem de alocare a capitalului mai realist (bazat mai degrabă pe condițiie pieței decât pe interesele Beijingului), piața s-ar putea confrunta un tsunami financiar.
Beijing – „Marele Influent”
Influența Beijingului asupra băncilor chineze este clară. Conform guvernului chinez, creditul pe care îl are la LGFV (Local Government Financing Vehicles) se ridică la 10 trilioane de RMB (1,5 trilioane de dolari). Mai mult, guvernul chinez a pus o garanție de 2-3 trilioane RMB (308- 463 miliarde) sub formă de credit, ceea ce este deja dincolo de salvare. Alte 5 trilioane de RMB (770 de miliarde USD) ar putea fi, de asemenea, în pericol, conform Bank of America – Merrill Lynch. Escaladarea este periculoasă.
O bulă imobiliară în stil clasic occidental? Să uităm!
Principalul motiv pentru care analiștii au păreri împărțite în ceea ce privește China este faptul că nu vorbim despre un stil “vechi și sănătos” occidental de a rezolva crizele în cazul în care creditele depășesc valorile proprietăților actuale. Problema constă în a obține o imagine de ansamblu, având în vedere mărimea țării și diferența de preț între regiuni.
Datoria locuințelor chineze a ratei venitului disponibil este de doar 45% în 2010, comparativ cu 60-100% în majoritatea țărilor europene și vârful de 130% a pieței imobiliare din SUA în 2007. În schimb, ar putea scădea toate la supraoferte, afectând astfel echilibrul pieței. Totuși, pierderea averii ar putea fi enormă, afectând dorința consumatorilor de a cheltui și, pe termen lung, recuperarea economiei globale.