10 case in 5 zile cu 250 de voluntari din Irlanda
Habitat for Humanity România, prin filiala de la Beiuş, organizează cel mai mare eveniment de construcţia al anului – „Build the Wesley Way!”. Evenimentul va avea loc în Beiuş, judeţul Bihor, în noul cartier construit de Habitat pe terenul atribuit de către Primăria și Consiliul Local Beiuș pe strada Traian şi vor fi construite 10 case în cinci zile cu 250 de voluntari de la Colegiul Wesley din Irlanda.
Aproape toți elevii cu vârste între 16 și 18 ani ai Colegiului Wesley însoţiţi de profesorii lor se mută la Beiuș timp de o săptămână pentru a munci alături de voluntarii locali, parlamentarii bihoreni, dar și cele 10 familii beiușene care vor beneficia de o locuinţă simplă, decentă şi sănătoasă.
Anul acesta, Wesley College şi Habitat for Humanity Beiuş sărbătoresc 10 ani de parteneriat. În anul 2003, la Beiuş sosea primul grup elevi şi profesori de la Wesley College. Ei au ales să-şi petreacă vacanţa de Paşte într-un mod diferit faţă de colegii lor şi anume să ajute familiile nevoiaşe din Beiuş să locuiască în condiţii mai bune. Ei au devenit pionieri în Europa, fiind prima şcoală care se alătura programului Habitat. Au revenit apoi an de an în România, iar până în prezent au ajutat 21 de familii din mai multe comunităţi să obţină o casă trainică, decentă şi sănătoasă.
„Suntem mândri şi onoraţi că ne-au ales pe noi şi le mulţumim pentru că ne sunt alături de 10 ani. Ne bucurăm că nu s-au oprit aici, ci au prezentat modelul lor şi altor şcoli care apoi au descoperit uriaşul potenţial pe care-l oferă o experienţă de voluntariat alături de Habitat şi câte beneficii pot avea elevii implicaţi într-un astfel de proiect. Datorită parteneriatului cu Wesley College, în 2004 Habitat Beiuş organiza prima construcţie accelerată doar cu forţe proprii, adică în doar 5 zile ridică şi finalizează o casă la cheie. De atunci, an de an, acest tip de proiecte s-a înmulţit şi a făcut ca Habitat for Humanity Beiuş şi Habitat for Humanity România să fie recunoscute la nivel internaţional pentru organizarea unor astfel de evenimente de construcţie rapidă”, spune Mircea Jurcan, Director al Habitat for Humanity Beiuş.
„Build the Wesley Way” care are ca scop, pe lângă construirea a 10 locuinţe în 5 zile, şi promovarea valorilor implicării sociale a tinerilor, precum şi tragerea unui semnal de alarmă asupra problemei locuirii precare din România. Pentru realizarea acestui eveniment şi-au unit energiile mai mulţi „actori”: Habitat for Humanity Beiuş, Primăria Municipiului Beiuş, companiile locale, naţionale şi internaţionale care participă cu voluntari, financiar sau cu materiale de construcţii în cadrul proiectelor Habitat, mass-media locală sau naţională care promovează de ani buni proiectele asociaţiei şi face ca efortul tuturor să fie vizibil, politicienii bihoreni care şi-au unit energiile într-un scop nobil şi familiile ce se află în programul Habitat şi care şi-au unit forţele şi, alături de cei care i-au ajutat, au reuşit să rupă cercul vicios al locuirii precare şi să fructifice şansa pe care au primit-o.
„Faptul de a face echipă cu Habitat for Humanity le oferă elevilor noştri o experienţă deosebită dincolo de călătoria în sine. Este minunat că elevii călătoresc peste hotare şi văd cum trăiesc alţi oameni, însă este un adevărat privilegiu pentru ei să lucreze ca parte a unie echipe şi să construiască o casă pentru o familie care nu ar avea altcumva un cămin. În plus, toţi elevii noştri trebuie să strângă banii necesari pentru călătorie. Acest lucru încurajează spiritul antreprenorial şi cultivă munca în echipă înainte ca orice călătorie să aibă loc. Să înveţi să strângi fonduri pe calea cea grea reprezintă un beneficiu enorm. Succesele şi eşecurile ce au loc în acest moment constituie o experienţă de viaţă valoroasă. Iar călătoriile pe care Wesley le-a făcut în ultimii ani au făcut mult mai mult. Tuturor elevii noştri li s-a schimbat perspectiva asupra vieţii, iar ochii li s-au deschis în mod real. Este un lucru fundamental să lucrezi pe un şantier la construirea unei case pentru o altă familie. Este vorba despre muncă grea, despre dăruire, despre generozitatea spiritului. Este o provocare adusă culturii individualiste ce ne înconjoară. Doresc să mulţumesc, în cel mai sincer fel, întregii comunităţi Wesley, nu numai părinţilor, elevilor şi profesorilor, ci şi bunicilor, vecinilor şi prietenilor care au ajutat la strângerea fondurilor necesare ca “Build the Wesley Way!” să aibă loc. Elevii noştri ştiu că foştii elevi au construit case în România în ultimii 10 ani. Acum şi elevii de azi au ocazia să facă o diferenţă în mod real. Această înseamnă să călătorească şi să muncească din greu. Însă, mai presus de toate, este vorba de a face ceva care să ajute pe cineva”, a spus Christopher Woods, Directorul Wesley College.
Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt familiile care se vor muta în locuinţele construite între 24 – 28 iunie, dar pe lângă aceştia sunt mulţi alţii care au de câştigat pentru că participă la acest proiect. Comunitatea locală interacţionează cu sutele de voluntari şi participanţi în proiect legându-se noi prietenii şi rezultând multe amintiri frumoase. Micile afaceri au o mulţime de noi clienţi sau consumatori. Voluntarii şi familiile care primesc locuinţele trec printr-o experienţă unică în viaţă care le oferă o nouă perspectivă asupra valorilor umane. Companiile implicate beneficiază de o bună imagine datorită asocierii numelui lor cu acest eveniment mediatizat. Politicienii au şansa să arate că pot face lucruri concrete, practice. Mass-media are ocazia să prezinte un eveniment inedit prin particularitatea că un grup lărgit de elevi sunt capabili să realizeze un asemenea proiect într-un timp atât de scurt.
Media vârstei celor care vor primi cheile noii locuinţe după ce vor lucra la propria casă alături de voluntari în cadrul proiectului „Build the Wesley Way”, este de puţin peste 30 de ani, majoritatea cu 1 – 2 copii. Există însă şi mame singure care-şi cresc copiii sau tineri care încă mai aşteaptă să aibă un copil. Toţi au în comun faptul că sunt oameni simpli, cu mult bun simţ şi dăruire încercând din răsputeri să ducă o viaţă mai bună. Au ocupaţii diverse de la simpli muncitori necalificaţi până la vânzătoare, lucrători forestieri sau asistente medicale.
Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit a cărei misiune este eliminarea lipsei de adăpost şi a locuirii sărăcăcioase a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 600.000 de locuinţe pentru 3 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 4.000 de familii prin programele desfăşurate în ţară prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele Argeş, Bacău, Bihor, Cluj, Dolj, Prahova şi Suceava.