Când este momentul pentru o renovare, primul lucru la care te gândești este costul. Material, manoperă, întreținere sau înlocuire, toate aceste lucruri costă și din acest motiv trebuie incluse pe lista cheltuielilor pe care trebuie să le ai în vedere. Ce alte lucruri mai sunt de trecut pe listă atunci când realizezi bugetul pentru renovare? Discutăm despre aceste aspecte în cele ce urmează.
Investește într-o centrală termică
Dacă faci renovarea spațiului și ai și posibilitatea de a include sisteme noi în casa ta, o centrală termică este cea mai bună alegere. Dintre toate tipurile de centrale termice, centralele pe gaz sunt o opțiune bună, mai ales prin prisma faptului că nu necesită alt combustibil decât cel la care locuința este racordată deja, iar acest lucru poate însemna o economie destul de mare. Gasesti modele de centrale termice pe gaz pe Mathaus, iar dacă achiziționezi online, ai avantajul de a te putea documenta temeinic cu privire la avantajele acestora și la posibilitatea integrării lor în locuința ta înainte de a plasa comanda.
Ar trebui să știi că centralele termice sunt soluții deosebit de performante de încălzire a apei calde, comparativ cu sistemul centralizat, deoarece nu mai depinzi de factori externi și nici nu plătești suplimentar pierderile înregistrate la nivelul întregii construcții, așa cum se întâmplă în cazul blocurilor vechi.
Photo by NORTHFOLK on Unsplash
Alocă un buget separat pentru lucrări neprevăzute
Când renovezi ai posibilitatea de a vedea exact care sunt zonele care au nevoie de reparații sau de susținere la nivel de rezistență. Unele lucruri pot dăinui pentru o viață, în vreme ce altele se pot deteriora. Țevile, parchetul, covorul, instalația electrică sau corpurile de iluminat, fiecare dintre acestea necesită o verificare temeinică, mai ales atunci când deja ești în proces de renovare.
Pentru aceste lucrări vei avea nevoie de un buget separat, de un fond care să poată acoperi costurile pentru remedierea situației.
Alocă un buget separat, anual, pentru zugrăvire
Chiar dacă pare că o locuință nu are nevoie să fie zugrăvită an de an, faptul că locuința este folosită determină acumularea de praf, acarieni sau murdărie. Este nevoie să te ocupi de aplicarea vopselei lavabile chiar și în contextul în care faci renovări, deoarece praful rezultat în urma lucrărilor se depune pe pereți cauzând un efect inestetic. Firește, poți opta pentru varianta de aspirare și spălare a suprafețelor, însă acest lucru este posibil doar dacă vopseaua precedentă rezistă și dacă ai dispozitive potrivite pentru curățare. În caz contrar, va trebui să aloci un buget separat și pentru acest aspect.
Alocă un buget special pentru curățenie
Dacă ai renovat locuința, indiferent de tipul lucrărilor realizate, vei avea nevoie de curățenie. De regulă curățenia după constructor sau după etape de amenajări interioare este cea mai dificilă, deoarece pot apărea pete de vopsea, chit sau mortar, pe care nu le vei putea curăța cu ușurință. În plus, nici timpul nu este o resursă de care să dispui nelimitat, așa că ideea de curățenie îți poate ridica probleme. Pentru aceasta este recomandat să păstrezi un buget special pentru a apela la o firmă de curățenie care să lucreze eficient, astfel încât tu să te poți bucura cât mai repede de locuința ta.
Renovările pot solicita bugete destul de mari, pentru că lucrările de îmbunătățire a caselor implică, dincolo de mâna de lucru, materiale de înaltă calitate. Totuși, în ciuda costurilor, aceste investiții sunt, de fapt, făcute pentru propriul confort, întrucât fiecare dintre noi își dorește să se bucure de o casă comodă și primitoare. Fă-ți, așadar, o estimare a bugetului în ceea ce privește materialele și manopera și ia în calcul și situațiile expuse anterior, pentru a avea o imagine completă asupra investiției finale la nivel de renovare a casei.