Povestea “Bucurie în patiserie” prezintă una dintre cele 6 meserii promovate prin proiectul “Sansa unei vieți mai bune”: vânzătoare, contabilă, cosmeticiană, bonă, patiser și lucrător produse lactate. Prin această campanie ne-am propus să revitalizam meseriile care stau la baza societății moderne și care sunt totodată indispensabile.
Cunoașteți cu siguranță senzația care se instalează în tot corpul atunci când ajungeți în fața unui sit istoric. De parcă poveștile generațiilor precedente apasă necontenit pe umerii voștri. Aceeași emoție o avem și noi, acum. Suntem în fața celei mai vechi fabrici de panificație din Miercurea Ciuc, chiar din județul Harghita. Pe umerii noștri apasă acum o tradiție de peste 65 de ani.
Ne întâmpină gigantice silozuri de cereale, presărate printre căile de acces pentru camioane. Trecem pe lângă cea mai tânără anexă a fabricii: un bistro care afișează cu mândrie în vitrina sa, produsele de panificație-adevărați magneți ai papilelor gustative.
Cum intrăm, doamna Kinga – directoarea de marketing, ne arată drumul spre inima fabricii, un loc care pulsează de energie. Facem cunoștință cu șefa secției de panificație, tânăra Orsolya. Este ghidul nostru în acest “dulce muzeu”.
“În prima zi eram foarte emoționată, chiar temătoare aș zice. Era și primul meu loc de muncă, este o firmă mare și renumită, iar eu eram abia absolventă. Colega mea m-a condus prin toate secțiile și aceasta, patiseria mi-a plăcut cel mai mult. Îmi amintesc și de ce. Pentru că aici era cel mai bun miros: de prăjituri, de cozonaci.”
Alături de ea sunt cinci doamne între 30 și 50 de ani, care învârt cu îndemânare rotocoalele de aluat. Asistăm copleșiți la spectacolul plămădirii, împletitului, coacerii și decorării diverselor delicii. În fața noastră ni se dezvăluie o coregrafie bine coordonată repetată de mai bine de 20 de ani.
“Credem cu pasiune și plăcere în ceea ce facem. Numai așa rezultatele vor fi pe măsură și satisfacția este maximă. Cred că cel mai important lucru este să fie cu adevărat secrete, rețetele noastre chiar sunt ținute sub lacăt și nu vorbim despre ele cu nimeni. Secretul este că rețetele sunt secrete, cred că doar părinții noștri le mai cunosc! Lucrăm manual și produsele sunt tradiționale ca și la mamă acasă. Ne ghidăm după gusturile acumulate de sute de ani de experiență și rețete vechi.”
Tăvile trec pe deasupra noastră. Biscuiții sar necontenit pe masă. Un nor de zahăr cu miros de vanilie pică din aer precum o brumă. Șase mâini împletesc șiruri lungi de aluat sau “maia” cum i se spune aici, sufletul pâinii. Ca să o cităm pe Orsolya: “Trebuie să fim deschizători de drumuri! Să avem curaj să fim maia în viață!”, în traducere directă “La început a fost aluatul!”.
În fabrică este trafic precum în centrul orașului. Doamnele sunt într-un “du-te vino” continuu și, totuși, nici un accident. Se înțeleg și vorbesc din priviri, prin limbajul corpului.
“Am avut perioade mai tensionate și dificile, însă sunt aici acum, ceea ce înseamnă că am trecut peste. M-am întărit și în fiecare zi învăț și învățam ceva nou.”
Liniștea este întreruptă de sunetele acute ale cuptorului, care ne anunța că s-au copt cornulețele. Doamnele noastre sunt calme, nimic nu le perturba dansul, nici măcar sunetul asurzitor al cuptorului. Își pun mănușile și scot “capodoperele” finisate prin foc.
“Cel mai mult îmi place, când în etapa de dezvoltare a produselor, încercăm noi rețete pentru un produs nou. Facem probele de coacere și toată lumea este entuziasmată de cum va ieși. Testele și răbdarea de dinaintea degustării sunt momente foarte plăcute. Avem un nou cuptor și de când a venit, mi se pare că totul merge foarte bine, parcă și produsele sunt mai frumoase.”
Orsolya știe foarte bine ce a atras-o la meseria de patiser pe care o practică cu pasiune de peste patru ani. Ca orice om care își iubește meseria, are standarde înalte.
“Când eram mică, îmi doream să mă fac medic, s-au schimbat însă multe de atunci. Am studiat și terminat Facultatea de Inginerie Alimentară. Toată teoria învățată atunci, de patru ani de zile de când sunt aici o pun în practică. După ce am aprofundat diferite chimii, microbiologie, tehnologii și terminat masterul în domeniu, lucrarea mea de licență a fost o rețetă originală și inovatoare de pâine. Ne dorim să fim un fel de sanitari ai comunității. Medicii salvează vieți omenești, iar noi facem alimente și produse sănătoase pentru oameni!”
Cu entuziasmului unei tinere care abia a prins gustul merseriei, Orsolya încearcă să se imagineze în viitor.
“Nimeni nu poate ști ce va fi peste 5 ani, dar știu sigur că vreau să rămân în domeniu și aș vrea să mai învăț în continuare. Să evoluez! Îmi plac cel mai mult expozițiile și concursurile precum Gastropan, de la Târgu Mureș, unde anul acesta am luat locul 3. Este cel mai mare concurs din acest domeniu din țară. În concurs se ține cont de criterii pe care noi, întotdeauna le luăm în considerare: inovație, aspect, gust și sursă materiei prime din produse.”
Acest proiect este inițiat de VECO-ROM SRL și TES Business Solutions și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul: //www.proiecte-europene.com/vietibune.