Expozitie de fotografie
A fost odata o vara magica in inima Muntilor Maramuresului, in umbra Cimitirului Vesel, cu jocuri fotografice printre capitele de fan, lumanari luminand biserica in noaptea Adormirii Maicii Domnului, vara plina de bucuria de a ne surprinde in imagini prietenii pe pajistile verzi. A fost un moment in care Atelierul de Croit Imagini a prezentat un eveniment unic: un workshop de fotografie pentru copii din satul Sapanta, din judetul Maramures, eveniment care a fost posibil cu spijinul Asociatiei Interculturale de Traditii.
Atelierul s-a desfasurat pe parcursul Festivalului Intercultural de traditie maramureseana „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”. Cursurile au fost sustinute de catre fotografa Alisa Tarciniu. Conceptul de baza al atelierului de fotografie a fost lumea din jurul Cimitirului Vesel si evenimentele propuse de cele cinci zile ale Festivalului care au fost surprinse in fotografii de copiii din sat implicati in acest proiect. Rezultatul nu este o monografie etnografica, ci o colectie de momente simple dintr-o vara de neuitat, momente ce exprima un singur lucru – bucuria de a fi la Sapanta, care a devenit tema centrala a expozitiei.
Fotografiile realizate de copii sunt o antologie de mici bucurii care par cu atat mai incredibile cu cat acopera teme variate, de la peisaje basm la scene cotidiene pe fundalul albastrului de Sapanta din Cimitirului Vesel – unde a avut loc un concert extraordinar sustinut de artisti din Irlanda in cadrul festivalului. Expozitia, insa, nu este un exercitiu in unicitatea bucuriei, ci o invitatie de a redescoperi bucuria marunta presarata in viata de zi cu zi a micilor artisti fotografi locali.
Asociatia Interculturala de Traditii, Atelierul de Croit Imagini si copiii din Sapanta va invita sa regasiti bucuria alaturi de ei intr-o expozitie itineranta ce reuneste cele mai frumoase fotografii facute in timpul Atelierului de la Sapanta. Pentru inceput, fotografiile se vor intoarce acolo unde au fost facute: mai intai, la Scoala din Sapanta, apoi vor calatori la Sighetul Marmatiei, apoi vor putea fi vazute la Baia Mare, resedinta de judet a Maramuresului, si, in final, vor ajunge si in Bucuresti.
Vernisajul expozitiei de fotografie va avea loc la duminica, 30 ianuarie, la Scoala din Sapanta. Invitati de onoare la vernisaj sunt Peter Hurley, directorul Festivalului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, si Alisa Tarciniu, manager Atelierul de Croit Imagini.
Atelierul de Croit Imagini de la Sapanata a fost un proiect pilot, veritabil micro-experiment la nivel local al carui succes a generat sperante pentru o replicare la scara mult mai mare. Impresionata de interesul si creativitatea micilor fotografi, fotografa Alisa Tarciniu pregateste un proiect artistic la nivel national adresat copiilor din zonele cele mai diverse ale tarii (zone rurale si urbane, arhaice si cosmopolite, uitate si proeminente, traditionale si moderne).
Proiectul consta dintr-o serie de ateliere foto pelerine prin zonele selectate cu scopul de a-i invata pe cei mai tineri locuitori ai lor arta fotografiei. Imaginile surprinse de acestia vor alcatui un mozaic ilustrativ pentru viata lor. Este o versiune statica a faimoasei Caravane cinematografice, cu diferenta semnificativa ca, in loc de a duce povestea de lumina si culoare in locurile de popas de pe traseu, spectatorii vor avea ocazia de a deveni la randul lor creatorii unei povesti pe care sa o poata impartasi altora.
Atelierul de Croit Imagini este un concept care porneste de la bucuria fotografei Alisa Tarciniu de a lucra cu cei mici care vine dintr-o lunga experienta in domeniu concretizata in munca la un studiu foto de profil, dar si la proiecte precum Pasarea de foc, primul spectacol de dans comunitar din Romania, proiect pentru care a fost fotograf oficial. Primele cursuri ale Atelierului s-au desfasurat in vara trecuta la libraria Humanitas Kretzulescu, fiind urmate vara aceasta de o intreaga serie in cadrul taberei de creatie „Vara pe ulita” de la Muzeul National al Satului din Bucuresti. Cursurile Atelierului au continuat si in toamna la Institutul Cultural Francez si libraria Carturesti Verona din Bucuresti.
Prima editie a Festivalului Intercultural „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” s-a desfasurat in perioada 12-15 august 2010 la Sapanta. Timp de 4 zile, traditiile poporului roman s-au imbinat cu traditiile poporului irlandez, a fost promovata muzica traditionala, autentica, mestesugurile si toate elementele ce dovedesc ca Spiritul viu al romanului poate fi inscris in circuitul valorilor universale.
„Drumul lung spre Cimitirul Vesel” a fost creat de la o idee nascuta in Irlanda. Anul trecut la Sapanta, 160 de muzicieni – corul barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu, un cor mixt din Maramures, o orchestra de camera romaneasca si instrumentisti alesi dintre cei mai buni muzicieni traditionalisti ai Irlandei – au interpretat lucrarea lui Shaun Davey, in noaptea de Sfanta Maria, pe pajistea de langa Cimitirul Vesel.
Festivalul de la Sapanta este gandit ca o intalnire pentru suflet, o cautare a radacinilor in traditie, o deschidere spre spiritualitate.
Toate fotografiile sunt printate de MyPoster, partenerul expozitiei Bucuria de a Fi la Sapanta.