Bucureştiul a fost pentru prima dată gazda uneia dintre cele mai importante reuniuni ECTA – European Community Trademark Association. Cea de-a 32-a Conferinţă Anuală ECTA a avut loc în zilele de 20 şi 21 Iunie 2013, la hotel JW Marriott şi a reunit peste 650 de profesionişti în domeniul protecţiei mărcilor.
Avocaţi sau consilieri de mărci cu practică în ţările Uniunii Europene, precum şi în faţa Oficiului pentru Armonizarea Pieţei Interne (OHIM) de la Alicante şi consilieri de mărci din celelalte ţări ale lumii, cu interese în Uniunea Europeană, au dezbătut pe parcursul celor două zile de conferinţă subiecte importante şi cu impact direct în domeniu. Pe primul loc în cadrul discuţiilor au fost propunerile de modificare ale legislaţiei în domeniul mărcilor, publicate de către Comisia Europeană în luna martie a acestui an.
Importanţa reuniunii este dată de faptul că marca comunitară acoperă printr-o singură înregistrare tot teritoriul Uniunii Europene şi este subiectul unor reglementări specifice la nivelul acesteia. Avocatii şi consilierii specializaţi în dreptul mărcii comunitare sunt cei care au practică constantă în oricare din ţările din Uniune.
Pe data de 19 Iunie, înainte de deschiderea oficială a Conferinţei, au avut loc şedinţele Comitetelor de lucru din cadrul ECTA, cum ar fi Comitetul Legislativ, Comitetul de Armonizare, Comitetul pentru Internet, Comitetul Anti-Contrafacere, Comitetul pentru Afaceri Profesionale. Unul dintre cele mai mari şi mai active comitete, Comitetul Anti-Contrafacere, a organizat o masă rotundă în data de 19 Iunie, pe tema ultimelor noutăţi în domeniul luptei împotriva contrafacerii. La masa rotundă au participat, din partea Comitetului, domnul Marius Schneider, doamna Raluca Vasilescu (organizator), domnul Jim Bikoff, precum şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale a Vămilor şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Organizarea celei de-a 32-a Conferinţe Anuale la Bucureşti a fost hotărâtă de Consiliul ECTA încă din 2007 şi reprezintă o onoare pentru ţara noastră de a găzdui o categorie importantă de profesionişti europeni, şi totodată şi o modalitate pentru aceştia de a vizita şi cunoaşte Capitala, în special, şi România, în general.
Conferinţa Anuală a fost organizată de către membrii români ai Consiliului Asociaţiei: Raluca Vasilescu, reprezentant Cabinet M. Oproiu şi coordonator al evenimentului şi Andrei Ratză, reprezentant Cabinet Ratză şi Ratză. Primăria Municipiului Bucureşti a acordat sprijinul logistic necesar, iar agenţia care a asigurat buna desfăşurare a evenimentului a fost PARALELA 45.
Despre ECTA – European Community Trademark Association
ECTA este o organizaţie europeană interguvernamentală stabilită de către Comunitatea profesională a Consilierilor Europeni specializaţi în domeniul procedurilor legale privind marca comunitară (Community Trademark), care organizează Conferinţe anuale în Statele Membre UE. Asociaţia a fost creată acum 32 de ani, în vederea îmbunătăţirii aplicării legislaţiei de profil, precum şi a comunicării mai eficiente între profesioniştii din ţările membre.
În cadrul ECTA funcţionează mai multe comitete de lucru, cum ar fi: Comitetul Legislativ, Comitetul Anti-Contrafacere, Comitetul de Armonizare etc., fiecare dintre ele activând pe diverse sub-domenii ale dreptului mărcilor.
Unul dintre cele mai mari şi mai active comitete de lucru este Comitetul Anti-Contrafacere (Anti-Counterfeiting Committee, pe scurt ACC), care are peste 50 de membri din toate ţările lumii. Având în vedere necesitatea coordonării eforturilor între diverse ţări pentru combaterea contrafacerii, ACC are o susţinută activitate de informare reciprocă a membrilor săi privind aspecte practice ale luptei împotriva contrafacerii, atât în Uniunea Europeană, cât şi alte ţări. De asemenea, în cadrul ACC se elaborează puncte de vedere la modificări ale legislaţiei europene, cum ar fi, de exemplu, propunerea de amendare a Regulamentului (CE) 1383/2003 al Consiliului privind intervenţia autorităţilor vamale împotriva mărfurilor suspectate de a aduce atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuală, precum şi măsurile care trebuie aplicate mărfurilor care aduc atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuală.