Pe 1 octombrie s-a dat startul celei de-a șaptea ediții a Bucharest Photofest, festivalul internațional de fotografie al capitalei ce propune publicului, în cele 9 zile dedicate fotografiei și educației vizuale, peste 25 de evenimente grupate într-o temă – Trust / Încredere. Până pe 9 octombrie, vizitatorii Bucharest Photofest se vor bucura de expoziții, proiecții de film, showcases, discuții și dezbateri, ateliere practice și concerte live, alături de invitați speciali din Indonezia, UK, SUA, Grecia, Islanda, Japonia, Ungaria, Italia și nu numai. Toate evenimentele din programul disponibil pe https://bucharestphotofest.ro/ sunt cu intrare liberă pentru public.
Bucharest Photofest este un festival-platformă care își propune să transforme fotografia într-un instrument de educație vizuală și să faciliteze accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale și relevante repere din fotografia autohtonă și internațională, inclusiv prin expozițiile prezentate în cadrul festivalului. Până pe 9 octombrie se vor mai vedea Rewired, povestea reconectării cu natura și cu sinele a Feliciei Simion, care va fi vernisată pe 5 octombrie la DESCHIS Gastrobar și va putea fi văzută până pe 31 octombrie, Emotions, expoziția de fotografie de natură a lui Rareș Beșliu, al cărei vernisaj va avea loc pe 6 octombrie, în sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român și Multiplu sens, expoziția colectivă a studenților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, deschisă pe 7 octombrie la Insula UNATC în prezența studenților și a profesorilor Cornel Lazia și Ronella Sezonov.
Până pe 9 octombrie, în sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român se va mai putea vizita și expoziția Greece’s Dirty Secret, proiectul în care fotografa Anna Pantelia din Grecia prezintă viața muncitorilor care mor prematur în fiecare an din cauza poluării cauzate de exploatarea cărbunelui din Ptolemaida, regiunea Macedonia de Vest din Grecia și până pe 31 octombrie, la librăria Cărturești Carusel, documentarea asupra impactului inundațiilor din arhipelagul indonezian datorate încălzirii globale The land of the sea a fotografei Irene Barlian, seria de portrete Dispatches from Malawi în care fotograful japonez Danilo Arenas a surprins localnici care se folosesc de artă și de creativitate pentru a se angrena în probleme sociale și politice vitale.
De asemenea, o serie de fotografi vor susține showcase-uri: Radu Diaconescu, despre aventurile ce s-au desfășurat de-a lungul unei decade prin unele din cele mai sălbatice și mai spectaculoase locuri accesibile pe două roți, de la Alpi la Tien Shan, de la Himalaya la Anzi, de la Maroc la plaiurile mioritice, pe 5 octombrie, Alin Anghelovici, un călător care este fotograf și un fotograf care este călător, despre fotografia de călătorie și echipamentul pe care îl folosește, pe 6 octombrie și pe 9 octombrie Adrian și Roxana Cârmaciu, cu povești despre călătoria în familie documentate foto.
Pe 5 octombrie, de la ora 20:00, se vor putea vedea Forever Yours, realizat de scriitorul, fotograful în tehnică analog și cineastul egiptean Martin Elia, și Picture Stories ( r. Rob West), un lungmetraj documentar ce explorează noua abordare a portretizării vieții britanice realizată de revista Picture Post în anii ‘50, prin ochii unora dintre cei mai importanți fotografi documentariști și stradali din Marea Britanie și prin interviuri de arhivă cu fotografi, scriitori și editori ai revistei.
Weekendul aduce și două workshop-uri, pe 8 octombrie un atelier despre videografie, De la text la video, susținut de Răzvan Ioniță, ce prezintă procesul de la prima idee și până la realizare, concept, tehnică, producție și postproducție, iar Miluță Flueraș va vorbi pe 9 octombrie despre utilizarea obiectivelor Sony în fotografia arhitecturală și de design interior.
Tot în weekend vor avea loc și concertele din cadrul Bucharest Photofest, astfel: pe 8 octombrie Argentinian Soul al lui José Almar iar pe 9 octombrie Sweet Amnesia al Cristinei Lupu. Ambele concerte vor avea loc la Victor’s Secret (str. Maria Rosetti nr. 21) iar intrarea este liberă pe bază de rezervare la www.bucharestphotofest.ro/rsvp.
„Fotografia este un instrument extraordinar de comunicare, este modul nostru prin care vedem lumea din jurul nostru. La fiecare ediție de festival ne propunem să construim o punte reală între artiști și public iar, prin oferirea unor subiecte de interes și extrem de actuale și prin expunerea unor proiecte sau teme, credem că fotografia în contextul Bucharest Photofest ajunge la incidența potențialului maxim, acela de mijloc de educație vizuală. Vă invităm, așadar, pe toți să faceți parte din această poveste vizuală.” a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul Bucharest Photofest.
Bucharest Photofest își propune să fie cel mai important festival de fotografie din România, ce transformă fotografia într-un instrument de educație vizuală și şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională. Dincolo de faptul că este un proiect cultural prezentat într-un concept coerent articulat, fotografia devine în contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualităţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuală.
Un proiect Alternative-Culture.com.
Programul complet pe: www.bucharestphotofest.ro sau www.fb.com/bucharestphotofest
Plăcut de Radio Guerrilla
Parteneri: SONY România, Wet Hard Seltzer, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Pepsi Max, Lay’s, Bere Times New Roman, Deschis Gastrobar, Cărturești, Victor’s Secret, Nabulsi Soap, Filos Publishing House, European Printers
Partener video: Panasonic România
Parteneri culturali: Salvați Copiii România, UNHCR România, Institutul Italian de Cultură, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Consulatul Onorific al Islandei la București, Ambasada Suediei la București, British Council, Muzeul Național al Țăranului Român, One World Romania
Parteneri media: UTV, AGERPRES, Pressone, Zile și Nopți, IQads, LIFE.ro, The Institute, Observator Cultural, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Liternet, Revista Golan, Spotmedia, 9AM, B365.ro, PRwave, Happ.ro, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, CriticEyez, Munteanu.