BUCĂTĂRIA SĂNĂTĂŢII
Manual pentru o bună nutriție
de Ferran Adria, Valentin Fuster şi Joseph Corbella
Traducere din limba spaniolă de: Nicoleta Hirşman
ISBN: 978-973-135-643-3
Format: 15 x 23 cm, Copertă broşată cu clapete
Nr. pagini: 384
Preț: 37,50 lei
Bucătăria sănătăţii ne propune o temă de mare actualitate: cum să ne hrănim sănătos şi, în acelaşi timp, să mâncăm cu plăcere.
Scrisă de două personalităţi în domeniu – renumitul cardiolog Valentin Fuster, premiat de cele mai importante instituţii internaţionale de cardiologie, şi de Ferran Adria, desemnat cel mai bun bucătar al deceniului 2010 – şi redactată de jurnalistul Josep Corbella, lucrarea nu se limitează la simple sfaturi, ci prezintă într-un mod accesibil şi argumentat ştiinţific cum se poate trăi sănătos dacă ne hrănim cu ştiinţă.
Rolul micului dejun în păstrarea greutăţii adecvate, cum să cumpărăm, să combinăm şi să păstrăm alimentele, cum să-i învăţăm pe copii să se hrănească sănătos, diete pentru prevenţia cancerului, recomandări pentru persoanele vârstnice, demitizarea unor alimente considerate sănătoase şi reconsiderarea altora apreciate până nu de mult nesănătoase, sfaturi practice pentru gătit, reţete culinare ş.a., toate sunt prezentate firesc prin reconstituirea momentelor de masă de-a lungul unei zile, într-o familie, ai cărei membri sunt puşi în situaţii ilustrative pentru o bună nutriţie.
Din seria cărţilor publicate de Editura Corint pe această temă scrise de renumitul cardiolog Valentin Fuster au mai apărut: Învaţă să trăieşti sănătos, în colaborare cu Josep Corbella (2009), şi Inimă şi minte, în colaborare cu Luis Rojas Marcos şi Emma Reverter (2011).
Câteva capitole și subcapitole din cuprinsul cărţii:
Un mic dejun complet.
Mitul micului dejun ideal
Micul dejun hrăneşte creierul.
Un mic dejun bogat previne supraponderabilitatea
Prevenirea obezităţii încă din copilărie
Să cumpărăm inteligent.
Un exerciţiu pentru a învăţa să alegi
Trucurile supermarketului
Învăţaţi cum se citesc etichetele nutriţionale
În bucătărie.
Este mai bine să fierbem sau să gătim la aburi?
Cuptorul sau microundele?
Cum să mâncăm sănătos în oraş.
Ce restaurant alegem
Ghid de supravieţuire în faţa tentaţiilor din meniu
Mâncarea de seară îngraşă?
De acelaşi autor:
Ferran Adria este unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din lume. A început să lucreze la restaurantul El Bulli în 1983, promovând concepte, tehnici şi reţete noi, care astăzi sunt implementate în bucătăriile din toată lumea. Recunoscut ca fiind cel mai bun bucătar al deceniului în anul 2010, restaurantul său a fost desemnat timp de patru ani consecutiv ca cel mai renumit local de acest gen din lume.
Valentin Fuster e director general al Institutului Cardiovascular al Spitalului Mount Sinai din New York şi al Centrului Naţional de Cercetări Cardiovasculare din Spania. Licenţiat şi doctor în Medicină şi Chirurgie, a fost denumit Doctor Honoris Causa de către douăzeci şi şapte de universităţi din întreaga lume. În 1996 a câştigat premiul „Principele Asturiei pentru Cercetare” asupra originii infarctului miocardic. Unul dintre obiectivele doctorului Valentin Fuster este integrarea cercetării în promovarea sănătăţii printr-o constantă educaţie a populaţiei.
Jurnalistul Josep Corbella este responsabilul departamentului de ştiinţe la ziarul La Vanguardia, din 1993.
Începând cu anul 2000, a fost consilierul pentru ştiinţă şi sănătate al diferitelor programe de radio pentru posturile RAC1 şi Radio Punto din Spania.
În cadrul informaţiilor ştiinţifice, principalele sale domenii de specializare includ biomedicina şi evoluţia umană.
A primit premiul Institutului Danone de informaţii nutriţionale. Este autorul cărţii Sapiens. Drumul lung al humanoizilor către inteligenţă, realizată în colaborare cu arheologii Eudald Carbonell şi Robert Sala şi cu paleontologul Salvador Moya, şi al cărţii Învaţă să trăieşti sănătos, scrisă în colaborare cu renumitul cardiolog Valentin Fuster.