şi noi programe Pentru Orientul Mijlociu
British Council, organizaţia culturală principală a Marii Britanii, a anunţat săptămâna trecută, printr-un interviu acordat de Directorul General Martin Davidson, o schimbare majoră în ceea ce priveşte natura operaţiunilor sale în Europa. British Council dezvoltă modalităţi noi de lucru în ţările europene care vor avea ca rezultat un impact sporit pentru Marea Britanie, în acelaşi timp făcând disponibile resurse pentru un program în valoare de 20 de milioane de lire sterline, dedicat Orientului Mijlociu.
De acum înainte, British Council nu va mai opera în ţările Uniunii Europene ca un institut tradiţional de relaţii culturale bilaterale. În schimb, va acţiona ca un partener de relaţii culturale, prin dezvoltarea unor reţele şi parteneriate pan-europene şi iniţiative regionale de mari proporţii în domenii precum consolidarea societăţilor deschise în ţările din vecinătatea Uniunii Europene. British Council va continua să ofere servicii de predare a limbii engleze şi de administrare de examene pentru clienţi plătitori şi să administreze programe educaţionale finanţate din fonduri UE, precum Erasmus. Proiectele locale vor fi înlocuite de iniţiative mai puţine ca număr dar mai ample, cuprinzând diverse ţări europene, inclusiv mai multe resurse online dedicate tinerilor.
Acest nou mod de lucru va însemna închiderea tuturor unităţilor sale cu acces public finanţate din fonduri ale Guvernului britanic şi, de asemenea, reducerea prezenţei sale fizice în Europa. Înseamnă totodată o reducere a evenimentelor cu caracter local în domeniile artelor, ştiinţei şi educaţiei.
British Council va realoca fonduri din Europa către programele noi dedicate Orientului Mijlociu, Orientului Apropiat, Africii de Nord şi Asiei Centrale şi de Sud. O importantă componentă a acestui nou program, numită Re-connect, se va concentra pe reducerea alienării în rândul populaţiei tinere din aceste regiuni şi pe construirea unui climat de încredere între Marea Britanie şi lumea islamică.
Martin Davidson, Director General desemnat, a declarat:
‘Europa s-a schimbat şi odată cu ea ne schimbăm şi noi pentru a face faţă noilor provocări cu care se confruntă întreaga lume. Împărtăşim un set comun de valori cu partenerii noştri europeni şi prin colaborarea cu ei vom avea un impact considerabil atât în Europa, cât şi pe celelalte continente.
Putem avea un impact mai mare folosind mai puţine fonduri, dacă schimbăm modul în care operăm. Această schimbare va debloca fonduri pe care le vom investi în asemenea zone ale lumii precum Orientul Mijlociu unde relaţiile culturale pot aduce o contribuţie majoră la prosperitatea şi securitatea Marii Britanii pe termen lung. Este esenţial să susţinem investiţia noastră în construirea încrederii şi înţelegerii dintre aceste ţări şi Marea Britanie.’
Schimbările vor avea loc pe parcursul următorilor doi ani în ţări ale Uniunii Europene (plus Norvegia şi Elveţia). În prezent sunt planificate închideri ale centrelor de informare din Finlanda, Ungaria, Slovenia, Lituania, Austria, Slovacia, Letonia şi Estonia.
Publicul din aceste ţări va continua să aibă acces la materialele din centrele de informare închise, deoarece acestea vor fi cedate unor instituţii şi biblioteci partenere, sau integrate în cadrul serviciilor plătite de clienţi ale British Council.
{mosloadposition user10}