Iata ce spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank despre evolutia aurului si a titeiului dupa rezultatele votului din Marea Britanie:
“1. AUR
Am vazut variatii extreme inca de azi-noapte. Piata pare sa fi fost total nepregatita pentru acest rezultat al referendumului britanic. Unul dintre… beneficiarii lui a fost aurul. Cand sunt probleme, lumea tinde sa se “refugieze” in aur, in sensul ca devine un plasament bun pentru investitii. Pretul aurului fata de lira sterlina a crescut deja cu 15%, fata de Euro cu 10% si fata de USD cu 5%. Am trecut peste pragul de $1300/uncie, ceea ce inseamna ca incepem sa privim spre 1400 de dolari per uncie. Dupa faza initiala de crestere, vom trece in etapa de consolidare, deci vom avea o zona de suport intre $1300/uncie si $1315/uncie, dar – avand in vedere marjele de profit in scadere pe titluri de stat, Rezerva Federala in stand-by, probabil, si pietele sub presiune – vom continua sa vedem investitiile directionate catre aur, ceea ce l-ar putea duce din nou catre cotatia cea mai ridicata inregistrata in 2014: $1400/uncie
2. PETROL
In ceea ce priveste titeiul, piata fierbe deja, “taiata” cu 6% dintr-un foc. Ce trebuie sa retinem este ca piata abia incepuse sa se reechilibreze in ultimele luni si am vazut o crestere solida. Riscul, acum, este ca si un dolar puternic i-ar putea face rau petrolului, insa o reducere a preturilor ar insemna si o reducere a productiei din partea celor care extrag si rafineaza titei cu costuri mari. Adica o noua reechilibrare.
Nu cred ca piata petrolului e in pericol acum. Zona de suport se va stabiliza la 45$/baril, atat la WTI, cat si la Brent. Cand vom vedea valoarea barilului sub 46$, cumparatorii vor incepe sa actioneze. Cel mai mare risc e doar pe termen scurt: fondurile hedge care detin pozitii long insemnate ar putea pune presiune de vanzare pe piata. Una peste alta, credem ca pretul se va stabiliza in jurul valorii de $45/baril.”