~ sinteza colocviului si sesiunii de formare Brasov, 26-27 aprilie 2013 ~
Campania CIO-SUERD (Catedra Internationala Onorifica in sprijinul SUERD) in favoarea unei pregatiri la termen si in mod pragmatic a proiectelor majore din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii a urcat la finele saptamanii trecute in centrul tarii, concentrandu-se pe oportunitatile zonei Brasov in cadrul procesului de relansare social-economica prin noua abordare regionalista si pro-dunareana.
Astfel, la Consiliul Judetean Brasov, in prezenta a circa o suta de invitati si participanti de toate varstele – de altfel, din mai multe zone ale Romaniei, din afara judetului Brasov: Bucuresti, Constanta, Dambovita, Dolj, Ilfov etc, coordonatorii si consultantii romani si europeni ai programului de formare, promovare si lobby SUERD au dezbatut problematica regionalizarii in lumina noilor oportunitati pe care le aduce aderarea la Grupurile Economice Teritoriale UE (prezentare realizata de agentia de consultanta "Detente Consultants"), precum si necesitatii unei reale aplicari a principiului comunitar al subsidiaritatii si evitarii rivalitatilor sterile in cursul adancirii procesului de integrare/regionalizare – puncte de vedere diverse, exprimate de consilierul local Cristian MACEDONSCHI – reprezentant al Forumului Democrat German, Acad. Alexandru T. BOGDAN, Prof. Alexandru IONAS – din partea Universitatii Spiru Haret, coordonatorul general CIO-SUERD, Prof. Sever AVRAM si Av. Dumitru BADRAGAN. Moderatorul discutiilor a fost liderul Sindicatului National al Specialistilor Experti in Achizitii Publice, Dl Ovidiu SLIMAC, principalul initiator al evenimentului.
In partea a doua, la sediul din Municipiul Brasov al Universitatii Spiru Haret, s-a desfasurat o sesiune inter-activa de formare absolivita cu succes de 37 de participanti cu pozitii si rol important atat in viata universitara, cat si din corpul profesiilor liberale, functionarilor din administratia publica, sectorul antreprenorial si ONG. In ultima sectiune a lucrarilor, toti cei prezenti au participat la un amplu exercitiu de simulare a generarii a doua directii strategice de actiune si proiectare, care sa fie cuplate in mod fericit cu intentiile deja conturate in cursul sesiunilor anterioare de la Timisoara si Arad: preluarea integrata a modelului austriac eco de dezvoltare turistica prin inter-conectare intre statiunile din Carpati pana pe cursul inferior al Dunarii si catre Delta; incurajarea inovarii multiple si permanente, conform implantarii efectului Triple Helix, prin inter-conectarea polului tehnologic Brasov la reteaua nationala si dunareana deja in curs de cristalizare, ce ar urma sa cuprinda ca puncte nodale de interes major: Cluj, Timisoara, Bucuresti – Magurele si Brasov. Evident, sprijinul palpabil de transfer al cunoasterii pe care aici ar urma sa il aduca Guvernul Landului Baden Wurttemberg (Germania) a fost considerat drept esential.
Printre invitatii de mare prestigiu care au expus s-au numarat: Directorul "Review of General Management", Prof. Dr. Ion PETRESCU (Universitatea Spiru Haret) – unul dintre teoreticienii majori ai managementului pe plan european, Conf. Dr. Gheorghe IONASCU (din partea Academiei Oamenilor de Stiinta si Uniunii Arhitectilor din Romania), consultantul francez in dezvoltarea turismului Jamil BENABDALLAH, cercetator Amalia STRATEANU din partea Centrului de Biodiversitate al Academiei Romane. Informatii suplimentare pot fi consultate pe siteul www.houseofeurope.ro sau solicitate la adresa de e-mail: info@houseofeurope.ro.
Partener Media Asociat: Agentia Nationala de Presa – Agerpres. Parteneri Media: TV H20, Opinia Nationala, Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support – "EU-RO Clearing Funds".