preparat pentru a impresiona un rege
Potrivit legendei, prăjiturile italiene Baci au fost create la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Tortona, romanticul oraș din regiunea Piemonte (în nordul Italiei), renumit pentru alunele sale. Reţeta pentru Baci este rodul imaginației unui bucătar care a lucrat pentru familia regală de Savoy. Cronicile povestesc faptul că, într-o seară rece, în noiembrie 1852, regele Vittorio Emanuele al II-lea, dornic să se bucure de un alt fel de desert, a cerut bucătarului său să îi facă o nouă reţetă. Cu ingredientele pe care le avea la dispoziția sa – migdale, alune, unt, ciocolată și zahăr – bucătarul a creat "Baci di Dama", celebrele prăjituri mici și parfumate. Prăjiturile au avut un succes atât de mare încât au ajuns să fie mereu prezente pe mesele caselor regale din Europa. Acest desert a fost menit să amintească de un sărut între doi iubiți, lucru care explică numele ”Baci”, adică ”săruturi”.
Bosch propune clienţilor săi o reţetă de Baci originală, dar la fel de nobilă, reţeta Bosch fiind special creată pentru serile romantice în doi.
Partenerul reţetei Bosch: Styline MUM52120 – robotul de bucătărie puternic, multifuncțional, ușor de utilizat și premiat pentru design
Orice mâncare este uşor de preparat dacă partenerul din bucătărie este un robot performant. MUM52120, robotul Styline de la Bosch, este ideal pentru orice pasionat de arta culinară. MUM52120 are un motor puternic (de 700 de W), este special creat chiar şi pentru aluaturi tari şi pentru o procesare rapidă, bolul mare de mixare din inox poate prepara până la 2 kg de aluat, iar robotul are 4 trepte de viteză, inclusiv o funcție Puls pentru aluaturi perfecte. Este uşor şi sigur de utilizat datorită sistemelor de siguranţă Bosch. MUM52120 este uşor de curăţat, iar accesoriile sale pot fi spălate chiar şi în maşina de spălat vase. Multifuncționalitatea sa se datorează setului pentru patiserie (care conţine un cârlig pentru frământat, un tel pentru amestecat şi un tel pentru creme), dispozitivului pentru feliere şi răzuire cu trei discuri (pentru mărunţire, tăiere şi feliere); precum şi blenderului inclus. Mai mult, funcţia EasyArmLift permite o utilizare uşoară şi comodă.
Reţeta Bosch pentru desertul Baci
Ingrediente (pentru aproximativ 40 de îngheţate de ciocolată)
– 200 g de ciocolată neagră
– 8 linguri de lapte
– 4 gălbenuşuri
– 80 g de zahăr pudră
– 2 cl de lichior moca (1 pahar mic)
– 100 g de alune pisate (pentru conţinut)
– 200 g de alune pisate pentru stratul de deasupra
– 300 g de smântână pentru frişcă
Mod de preparare
– Rupeți ciocolata în bucăţi şi topiți-o amestecată cu lapte în bain-marie sau în cuptorul cu microunde. Apoi, amestecați până la omogenizare.
– Bateți frișca în vasul de mixare (folosind telul), până capătă consistenţă.
– Puneți frişca în alt vas, apoi puneți gălbenușurile, zahărul pudră şi lichiorul în vasul de mixare şi bateți (folosind telul), până când amestecul se îngroaşă şi devine pufos. Adăugați 100 de g de alune pisate şi ciocolata topită şi incorporați treptat în amestecul de albușuri.
– Apoi, adăugați treptat frişca în amestecul de ciocolată. Turnați acest amestec într-o cutie pentru congelator, de aproximativ 1 litru, şi lăsați-o la congelator 10 ore, la cel puțin -18°C.
– Cu ajutorul unei lingurițe, formați bile de 3 cm diametru din înghețată. Treceți bilele de înghețată prin restul de alune pisate şi lăsați-le în congelator încă cel puțin o oră.