Fabrica Bosch din Blaj îşi deschide porţile către elevi, părinţi şi cadre didactice
- Compania investeşte în trei noi ateliere dedicate elevilor Şcolii Duale
- Peste 335 elevi şi părinţi din judeţul Alba prezenţi la ziua porţilor deschise
- Şcoala duală – sursă de tehnicieni specializaţi
- Programe educaţionale moderne şi beneficii multiple pentru elevii şcolii duale
Bosch, lider global în furnizare de tehnologii şi servicii, a gazduit la Blaj, judeţul Alba, un eveniment dedicat popularizării şi promovării programului Şcoala Duală, program inaugurat la Blaj încă din toamna anului trecut, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din localitate şi primăria municipiului Blaj.
Alături de managementul companiei, reprezentanţi ai administraţiei locale şi regionale, ambasadei Germaniei în România şi ai Inspectoratului Şcolar judeţean Alba, la eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai şcolilor partenere, precum şi viitori liceeni şi familiile acestora. Peste 335 de părinţi şi elevi din 11 şcoli din judeţul Alba şi-au manifestat interesul pentru învăţământul dual şi au vizitat centrul de dezvoltare din cadrul fabricii Bosch Blaj.
„Fabrica Bosch din Blaj a organizat acest eveniment cu scopul de a le prezenta și exemplifica părinţilor şi elevilor ce presupune învăţământul profesional, de a le arăta pe viu ce înseamnă cu adevărat educaţia practică”, a declarat Alexander Firsching, director comercial Bosch Automotive S.R.L.
Special pentru elevii şcolii duale a fost inaugurat în anul 2019, chiar în incinta primei hale de producţie deschisă la Blaj în 2007, un prim atelier mecanic. Augmentarea numărului de specializări oferite în cadrul programului a atras nevoia de alte noi ateliere, motiv pentru care reprezentanţii fabricii Bosch din Blaj au decis edificarea unui nou centru de dezvoltare prevăzut cu ateliere de mecanică, electronică şi pneumatică.
Noul centru a fost amenajat într-un spaţiu extern, localizat în imediata proximitate a unităţii de producţie din Blaj şi este dotat cu toate echipamentele necesare. „Conform viziunii fabricii Bosch din Blaj – Excelență Bosch produsă în Blaj – inaugurarea noului centru de educație tehnică contribuie la împlinirea acesteia nu doar prin educarea tinerilor din județul Alba, ci și prin instruirea angajaților noștri.
Noul centru tehnic pune la dispoziția elevilor atât echipamentele tehnice, cât și instructorii care vor avea grijă să educe anual peste 100 de ucenici. Considerăm că este de datoria noastră să ne preocupăm și să ne implicăm în educația tinerilor. Credem, totodată, că investiția Bosch în programul de învățământ dual va avea beneficii pe termen lung pentru dezvoltarea Blajului și a întregului județ.”, a declarat Dirk Arnold, directorul tehnic al unităţii de producţie Bosch.
Complementar prezentării ofertei educaţionale pentru învăţământul de tip dual susţinută de reprezentanţii Liceului Tehnologic „Timotei Cipariu”, cei prezenţi au avut oportunitatea de a vizita noile ateliere amenajate de Bosch. Acestea vor deservi elevii înscrişi în programul de învăţământ dual şi vor oferi cadrul propice pentru dezvoltarea şi aprofundarea competenţelor în specializări precum sculer matriţer, mecanic în industrie şi utilaje de prelucrări mecanice, electrician constructor şi instalaţii industrie Bosch.
„Pregătirea teoretică are, desigur, importanţa ei, însă scopul acestei zile este de a le oferi celor prezenți posibilitatea să vadă cu ochii lor cum procedăm atunci când vine vorba de pregătirea practică a elevilor”, a adăugat Alexander Firsching.
Mai mult decât atât, toţi elevii participanţi la eveniment au fost înscrişi automat într-o tombolă care le poate aduce drept premiu un schimb de experienţă în cadrul uneia dintre fabricile Bosch din Germania care derulează programe de învățământ dual, mai exact în Schweinfurt.
Fabrica Bosch din Blaj oferă tinerilor înscriși în program o serie de beneficii precum acces la servicii medicale private, prânz gratuit la cantina fabricii, asigurarea transportului şi a echipamentului de lucru, rechizite, prioritate la angajare, dar şi posibilitatea de a-şi continua studiile în care doresc să obţină diploma de bacalaureat.