După-amiaza celei de-a doua zile de Bookfest a fost marcată de noi mese rotunde şi lansări de carte, finalizându-se cu un fascinant concert Ada Milea.
De la ora 14.00, la Cafeneaua literară „România liberă”, în cadrul Programului „Cu cărţile pe masă”, a avut loc dezbaterea Unde ne sunt ilustratorii?, cu Stela Lie, Vasile Ernu, Florin Bican, Livia Coloji şi Răzvan Luscov. Stela Lie consideră că ilustraţia creează o relaţie directă între format şi conţinut. „Grafica literelor nu a făcut obiectul unei dezbateri în România. O carte vorbeşte prin ea însăşi, coperta trebuie să comunice un mesaj care să fie favorabil la o primă răsfoire”, a spus Stela Lie.
De la ora 14.30, Ximena Renjifo, agent literar, şi Horia Barna, traducător, au prezentat cartea Luisei Etxenique – Unghiul mort. Scriitoarea a primit în 2009 Premiul EUSKADI pentru literatură scrisă în spaniolă. Cartea tratează un subiect dureros pentru Ţara Bască, dar şi pentru Spania, în general: gruparea teroristă ETA, care a marcat o recrudescenţă în ultimii ani. Unghiul mort se referă la un episod în care tatăl protagonistului încearcă să trăiască o viaţă normală şi refuză protecţia gărzilor de corp, dar este asasinat într-un atac terorist. Modul de relatare al Luisei Extenique face din această carte o operă aparte. Caracteristice pentru stilul autoarei sunt utilizarea polifoniei şi a unor fraze scurte, cu ritm alert.
Programul “Atelierele Bookfest” a deschis discuţia Ai (info)carte, ai parte!, pe parcursul căreia Echipa Infocarte şi-a prezentat intenţia de a realiza un website care să cuprindă orice titlu de carte, cu date complete despre acestea.
Editura Corint a lansat de la ora 15.00 cartea lui Laurenţiu Constantiniu Uniunea Sovietică şi obsesia securităţii şi insecurităţii. Glacisul strategic în política externă sovietică, 1917-1949. Această lucrare de sinteză a pornit de la constatarea simplă că tinerii, de la 15 la 40 de ani şi chiar peste, nu ştiu mai nimic despre regimul democrat, popular şi socialist, iar persoanele în vârstă pot, în cel mai bun caz, să relateze experienţe strict personale, adesea fără legătură cu funcţionarea de atunci a sistemului. Volumul reconstituie pe temeiul documentelor, istoria fundamentală; ea are o tratare cronologică şi analitică.
Editura RAO a lansat cărţile Cândva după izgonirea din Paradis, în prezenţa autorului Dumitru Popescu, Cartea nomazilor din B. şi Ruleta rusească, în prezenţa autorilor Val Butnaru şi Leo Butnaru. Deasemeni, RAO a lansat la orele după-amiezii şi cartea Clapton. Autobiografie. Clapton reface fiecare pas al carierei sale, de la apariţiile timpurii cu ZardBirds şi Cream, la succesele sale solo.
La ora 15.30, reprezentanţi ai Asociaţiei Editorilor din România şi ai Pilulei Zero s-au reunit pentru a discuta despre rolul voluntariatului în dezvoltarea societăţii şi redresarea ei.
De la ora 16.00, Luminiţa Roşca a lansat în colecţia Jurnalism a Editurii Tritonic cartea Formarea identităţii profesionale a jurnalistului şi New Trends.
La standul Paralela 45 au avut loc lansările următoarelor cărţi: În trei zile lumea va fi devorată de Ofelia Prodan, Ţinuturile Sudului de Andra Rotaru Rotaru şi Varanasi retur de Bianca Predoi. Nora Iuga a mărturisit că poeziile Andrei Rotaru sunt inspirante pentru dumneaei pentru că sunt pline de simboluri şi de substanţă poetică. Octavian Soviany a declarat despre Ofelia Prodan că este o prezenţă atipică, evidenţiindu-se printr-o poezie foarte lirică, în comparaţie cu alţi autori care tind către genul epic. Ion Bogan Lefter a mărturisit că Bianca Predoi este o scriitoare de calibru şi că volumul său nu are un rulaj gol, superficial, nu reprezintă o defulare faţă de tot ce ne înconjoară.
Scriitoarele spaniole invitate la Bookfest, Carme Riera, Rosa Montero şi Milagros Frias, s-au întâlnit cu cele române, Gabriela Adameşteanu şi Cecilia Ştefănescu, la masa rotundă Experienţa narativă în viziunea scriitoarelor spaniole şi române. S-a făcut distincţia dintre povestire, care este o “explozie”, ca o fereastră prin care vezi ce este afară, şi nuvelă – o experienţă ca o traversare a Africii atunci când pământurile erau nedescoperite. Şi cele două romanciere din România au fost de acord că povestirea cere disciplină pe un spaţiu literar mult mai redus.
În acelaşi interval de timp, la standul Vox, a avut loc lansarea Florile de grădină de Elena Şelaru, prezentată de Iulia Cheşu, colaborator la revista Grădina de vis şi de plasticienii Dumitru Roşu şi Diana Vulpe.
Editura Herald a lansat trei cărţi din colecţia Cogito – Platon. Socrate de A. Tazler, Socrate şi Christos de R. Wenlez şi Filozofia religiei de John H. Hick. La Editura Eikon a fost lansată cartea În căutarea Raiului promis de Vasile Andru, o carte ce reuneşte vieţi ale românilor care au avut trăiri mistice. Doina Ruşti i-a aşteptat pe cititorii încântaţi de recentul său volum Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti pentru o sesiune de autografe, la standul Polirom.
De la ora 17.30, la Institutul Cultural Român, a avut loc lansarea volumului Ucronia eminesciană. Eseu despre timp şi imagine în Memento mori de Christian Crăciun. Despre acest volum, participanţii au spus că este o analiză a timpului şi a imaginarului, o imagine a stadiului actual de cercetare asupra operei eminesciene.
Tot de la 17.30, ERC Press a lansat volumul 14 din colecţia O mie şi una de nopţi, în prezenţa reprezentanţilor Uniunii Scriitorilor Mihail Grămescu (fiul traducătorului cărţii, Haralambie Grămescu), Beatrice Kiseleff şi Mihaela Pogonici. Cartea este o culegere de poveşti populare persane şi arabe, în care se regăseşte tot spiritul Orientului: obiceiuri, tradiţii, credinţa în Allah şi soartă.
Editura Tritonic a lansat Urechile pisicii Olga de Oana Duşmănescu şi 100 de zile de Stela Popa. Cartea Oanei Duşmănescu nu este o carte pentru copii, ci pentru “copii mari”, este un roman al parcursului fiecărui om. “Orice om este dator sa trăiasca prin el, pentru el”, consideră scriitoarea. “100 de zile” de Stela Popa este un roman politic şi de dragoste, ce prezintă povestea unei jurnaliste din Republica Moldova. Cartea este inspirată din realitatea Republicii, prezentând drama basarabenilor plecaţi în străinătate.
Editura Nemira a lansat Colecţia Zorick, prezentată de Felix Alexa şi Maia Morgenstern, iar Editura Univers l-a invitat pe scriitorul Benoît Duteurtre pentru lansare cărţii sale Întoarcerea Generalului. Cartea prezintă Franţa zilelor noastre, în care generalul Charles de Gaulle revine mâhnit pe scena politică după 40 de ani de la aparenta sa moarte.
Oreste Teodorescu a participat şi el la această ediţie a Salonului de Carte, pentru a-şi lansa cartea Codul lui Oreste. “Cartea este a doua lume în care mă simt mai viu”, le-a spus Oreste celor prezenţi la standul RAO.
Ada Milea, împreună cu Bogdan Burlăcianu şi Adrian Cristescu au rescris povestea lui Quijote în faţa vizitatorilor Bookfest, începând de la ora 18.30. Ada Milea i-a încântat pe ascultători şi cu Nasul după Gogol, dar şi cu un Colind Horror… chiar şi în iunie.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}