Când găseşti o carte în oraş, fă-o să circule!
O nouă lansare Bookcrossing va avea loc Biblioteca Academiei Române care împlineşte 145 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej organizează sâmbătă, 6 octombrie, la sediul său din Calea Victoriei, nr. 125, un amplu eveniment, desfăşurat pe durata a 7 ore, sub titulatura „Noaptea Porţilor Deschise“.
La ora 19.15, Radio România Cultural şi editurile partenere vor pune în circulaţie cărţi care vor intra în marea bibliotecă a oraşului iar Academia Română va deveni o nouă zonă de tranzit.
Primele lansări Bookcrossing au avut loc la Târgul de carte Gaudeamus 2010, când au fost puse în circulaţie zeci de cărţi şi au fost deschise primele zone de tranzit („crossing zones”). Toate cărţile pot fi urmărite pe site-ul proiectului, www.bookcrossingrrc.radiocultura.ro.
Cititorii Bookcrossing sunt invitaţi să comenteze pe site, atunci când găsesc sau lansează o carte, şi să ne spună părerile lor despre proiect. Oricine poate lansa o carte Bookcrossing – pentru aceasta e suficient să alegeţi o carte care vă place, să obţineţi un cod unic BCID de pe bookcrossing.com şi să o înregistraţi pe bookcrossingrrc.radiocultura.ro, completând meniul de la secţiunea „lansează o carte”.
De asemenea, sunteţi invitaţi să propuneţi propriile zone de tranzit (crossing zones), completând formularul „deschide o zonă de tranzit”. Comentariile cititorilor Bookcrossing ne vor ajuta să reconstituim poveştile cărţilor care se plimbă prin Bucureşti; aceste poveşti vor fi spuse în emisiunile Radio România Cultural – când găsiţi o carte în oraş, puteţi deveni invitatul uneia dintre emisiunile noastre!
Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este un proiect internaţional care se bazează pe participarea şi pe iniţiativa cititorilor. Cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintre copertele cărţii este trecut un cod care e înregistrat pe www.bookcrossing.com şi un set de instrucţiuni. Dacă găsiţi o carte Bookcrossing lăsaţi-ne un mesaj pe www.bookcrossingrrc.radiocultura.ro şi repuneţi-o în circulaţie, în spaţiile de tranzit din oraş.
În prezent, www.bookcrossing.com are peste sute de mii de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii de articole de presă în întreaga lume. Proiectul a stârnit în mod special un interes în Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Canada şi Japonia, ţări care au rezervate pe site secţiuni speciale. Dicţionarul Concise Oxford a înregistrat „bookcrossing” ca un cuvânt nou.