În zilele de 15 şi 16 mai, Tate Modern va fi transformat temporar în Musée de la danse (Muzeul Dansului), condus de renumitul coregraf francez Boris Charmatz. În cadrul BMW Tate Live, Charmatz şi echipa sa format din peste 75 de dansatori vor pune stăpânire pe Tate Modern pentru 48 de ore, cu o serie de spectacole ce se vor desfăşura prin clădire. Intrat acum în cel de-al patrulea an, BMW Tate Live este un parteneriat major între BMW şi Tate, care pune accentul pe reprezentaţii şi artă interdisciplinară în galerie şi în online, explorând diversele modalităţi în care artişti abordează spectacolele live în secolul XXI.
Pe durata transformării Tate Modern în "Musée de la danse", evenimentul ridică şi o întrebare: dacă Tate Modern a fost Muzeul Dansului? Cum arăta un muzeu al dansului? Pentru aceasta, dansul va fi interpretat, afişat şi prezentat în tot corpul muzeului, prin prezentarea unor lucrări individuale, dar şi prin evidenţierea coreografiei activităţilor cotidiene care se petrec în jurul muzeului. La diferite intervale pe parcursul zilei, Turbine Hall va găzdui o serie de lucrări majore de dans semnate de Charmatz, printre care A bras-le-corps (1993), Roman Photo (2009), Manger (2014) şi Levée des conflits (2010).
Dansatorii vor fi şi ei dispersaţi printre colecţiile expuse. "Expo Zero", o lucrare a lui Charmatz care nu a fost niciodată prezentată la Londra, va include interpretări, perspective personale şi discuţii despre un nou muzeu al dansului. Audienţa este invitată să asiste şi să participe la aceste discuţii, conduse de nume importante din lumea artei şi a dansului, printre care Tim Etchells, Mette Ingvartsen, Meg Stuart, Claire Bishop şi Sung Hwan Kim. De-a lungul galeriilor, "20 de dansatori din secolul XX" vor explora istoria dansului, de la balet şi dans contemporan la folk, pop şi hip hop, cu dansatori de diferite genuri care răspund artei în galeriile Tate Modern. De asemenea, vizitatorii vor putea participa la tururi cu ghizi prin expoziţia reimaginată din perspectivă coreografică.
În cadrul transformării Tate Modern în Muzeul Dansului, unele interpretări vor fi transmise prin live streaming din galerie. Atât spectatorilor online, cât şi celor offline li se va adresa întrebarea:"cum ţi-ai imagina muzeul dansului?". Cu toţii vor fi invitaţi să-şi exprime opiniile prin utilizarea hashtagului #dancingmuseum.
Marţi, 12 mai, la Tate Modern, BMW Tate Live Talks va oferi publicului ocazia de a sărbători şi de a cerceta amănunţit fenomenul artiştilor care îşi creează propriile muzee. Va fi organizat un grup de discuţie unde practicieni, teoreticieni şi experţi din diferite domenii vor explora motivaţiile diverse pe baza cărora artiştii îşi înfiinţează propriile muzee, reale sau fictive, pe mapamond.
Iniţial, Boris Charmatz a pregătit la Paris Opera Ballet şi timp de peste 20 de ani a provocat noţiunile preconcepute ale dansului. În 2009, Charmatz a devenit director al Centrului Naţional de Coreografie din Rennes şi Bretagne (Franţa), pe acre l-a redenumit Musée de la danse (Muzeul Dansului). Conceptul lui de muzeu ca dispozitiv de încadrare pentru dans – cea mai efemeră formă de cultură – redefineşte chiar şi noţiunile de muzeu şi colecţie. În cadrul Musée de la danse din Londra, două lucrări ale lui Boris Charmatz vor fi găzduite la Sadler’s Wells, în perioada 19-23 mai, ceea ce va face ca limitele acestor două instituţii să se extindă şi să se intersecteze.
BMW Tate Live: Performance Events and Performance Room este organizată de Catherine Wood (curator Artă şi Interpretări Contemporane) şi Capucine Perrot (curator asistent, Tate Modern).
BMW Tate Live BMW
Tate Live este un parteneriat pe termen lung între BMW şi Tate, care prezintă interpretări şi evenimente live inovatoare, inclusiv transmisiun webi în direct, spectacole, seminarii şi ateliere în galerie. BMW Tate Live îşi propune să atingă o audienţă internaţională prin noi forme de artă care răspund celor mai noi tendinţe şi direcţii de exprimare artistică. Iniţiativa creează un nou spaţiu pentru colaborări şi programe care cuprind spectacole, film, sunet, instalaţii şi studii – domenii în care artiştii sunt susţinuţi să experimenteze liber. Programul cercetează transformarea mijloacelor de exprimare artistică şi îşi propune să provoace dezbateri asupra modului în care arta poate afecta schimbările intelectuale, sociale şi fizice. Mai multe informaţii la www.tate.org.uk/bmwtatelive.