Din 2013, Boyan Slat lucrează la visul său de a curăţa Oceanul Pacific de cantităţile mari de deşeuri de plastic care plutesc pretutindeni. În tot acest timp, olandezul în vârstă de 24 de ani – student la TU Delft – a devenit faimos în lumea întreagă datorită iniţiativei sale The Ocean Cleanup care abordează aşa-numita “supă de plastic”. Echipa a denumit operaţiunea “cea mai mare curăţare din istorie”.
Sistemul de curăţare constă dintr-un tub cu o lungime de 600 de metri, care pluteşte pe apă. Dedesubt este o “fustă” conică, lungă de trei metri. Podul plutitor nu numai că asigură flotabilitatea sistemului, dar în acelaşi timp împiedică trecerea plasticului pe deasupra, în timp ce fusta previne ca deşeurile să scape pe sub el. Atât deşeurile de plastic, cât şi sistemul sunt propulsate de curentul oceanic, dar vântul şi valurile conduc doar sistemul, pentru că podul plutitor este deasupra apei, în timp ce plasticul este în principal sub nivelul apei. Astfel, sistemul se mişcă mai rapid decât plasticul, ceea ce permite colectarea. Prin această metodă – conform The Ocean Cleanup -, 50% din “Marea pată de gunoi a Pacificului” ar putea fi curăţată la fiecare cinci ani.
O istorie cu BMW i
8 septembrie 2018 a fost data lansării oficiale a “System 001” la San Francisco. Un remorcher a împins ingeniosul dispozitiv plutitor pe sub Golden Gate, marcând astfel începerea operaţiunii de curăţare. Sistemul s-a îndreptat spre o escală, la aproximativ 600 de kilometri de coasta californiană. După o perioadă de teste de două săptămâni, şi-a continuat călătoria spre “Marea pată de gunoi a Pacificului”, aflată la o distanţă de 1.500 de kilometri, pentru a începe curăţarea.
În timpul evenimentului de la San Francisco, echipa a primit un automobil BMW i3 cu propulsie electrică. În Olanda, în septembrie, trei modele BMW i3 au fost livrate la noul sediu central al The Ocean Cleanup, în Rotterdam, pentru a oferi mobilitate 100% electrică pentru Boyan Slat şi echipa lui în următoarele 12 luni. Livrarea automobilelor la biroul din Rotterdam continuă o colaborare mai lungă, care a început în 2017, când trei BMW i3 au fost furnizate mixului de mobilitate pentru evenimentul în timpul căruia Slat şi echipa lui au făcut marele anunţ de începere a funcţionării încă din 2018.
BMW i şi The Ocean Cleanup
Pentru The Ocean Cleanup este important faptul că producătorul de automobile urmează filosofia organizaţiei, iar modelul electric BMW i3 se potriveşte perfect.
“La BMW i, ca incubator pentru inovaţii, continuăm să forţăm limitele dezvoltării durabile, chiar şi dincolo de automobil”, declară Dr. Robert Irlinger, directorul BMW i. “Suntem încântaţi să susţinem The Ocean Cleanup în misiunea sa, pentru că împărtăşim aceeaşi mentalitate.” Desemnat cel mai sustenabil producător de automobile din lume (1), BMW Group, în schimb, consideră necesitatea de a aborda provocarea globală poluării cu plastic, deşi compania nu stă la orginea acestei probleme. În acelaşi timp, BMW i se străduieşte continuu să maximizeze utilizarea materialelor reciclate şi a celor reprelucrate în produsele sale. În contextul mai larg al unei economii circulare, BMW i are în vedere utilizarea plasticului recuperat din râuri şi oceane.
BMW i3 este reciclabil în proporţie de până la 95%
Pe lângă faptul că întregul lanţ de producţie al BMW i3 este alimentat cu energie verde, automobilul poate fi reciclat în proporţie de până la 95%. În acest fel, BMW i3 a fost desemnat de mai multe ori ca reper în cadrul conceptelor de automobile sustenabile.2) Mai mult, utilizarea extinsă a materialelor reciclate sau reprelucrate – de exemplu, pentru panourile uşilor sau scaune – demonstrează angajamentul BMW i pentru o economie circulară evoluată.
(1) DowJones Sustainability Index, mai mulţi ani, începând din 1999
(2) World Green Car, Green Car Of The Year, Ökotrend, ADAC EcoTest, etc.