Primul campionat de Time Attack™ din România a ajuns la sezonul cu numărul 6 și se bucură anul acesta de susținerea BMW Group România. O serie de Safety Cars spectaculoase ale diviziei BMW M vor fi puse în serviciul siguranţei la fiecare etapă ROTAC, iar marca va oferi Trofeul Fairplay la finalul calendarului competițional 2020.
ROTAC a adus până acum la start peste 300 de concurenți unici din România, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Franța si SUA. Fie că vorbim despre piloți amatori sau profesioniști, cu mașini sport sau automobile de concurs, ROTAC a setat standardele de profesionalism și siguranță în organizarea unei competiții auto pentru toți pasionații de motorsport aflați în căutarea unei noi provocări.
BMW M Safety Car pentru sezonul 2020 ROTAC
BMW aduce pe circuit cele mai noi modele din familia BMW M pentru a impune ritmul pe circuit şi construieşte pe o tradiţie internaţională foarte bogată a mărcii de modele safety car. Doi din protagoniştii principali ai acestui sezon vor fi unele din cele mai noi modele din familia BMW M – BMW Seria 2 M235i Gran Coupe şi BMW Seria 3 M340i Sedan.
Este planificată şi o apariţie surprinzătoare – un model touring, diesel, mild hybrid. Este vorba de BMW Seria 3 M340d Touring care dispune de un motor de 6 cilindri în linie TwinPower Turbo cu două turbine cu geometrie variabilă şi injecţie common rail cu presiunea maximă de injecţie de 2700 bar. Propulsorul dezvoltă 340 CP şi un cuplu maxim de 700 Nm, susţinut de un sistem 48V pentru mai multă eficienţă, dar şi pentru un plus de putere de până la 11 CP. Modelul poate să accelereze de la 0-100 km/h în numai 4.8 secunde. Pentru agilitate, BMW M340d se bazează pe ingredientele tipice BMW – distrbuţia echilibrată de mase cu motorul longitudinal împins spre spate, standard de sistemul inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive, care poate transfera întreg cuplul pe puntea spate şi diferenţialul BMW M Sport controlat electronic.
Circuit parcurs în sens anti-orar
După cinci sezoane în care cursele au folosit variantele lungă și scurtă ale circuitului Motorpark România, a doua rundă ROTAC 2020 a adus concurenții în fața variantei inversate. În urma feedback-ului piloților, organizatorii au păstrat desfășurarea în sens anti-orar și pentru următoarea etapă. Participanții au acceptat provocarea și au reușit chiar să scadă secunde prețioase între cele două curse desfășurate pe noul sens. Astfel, recordul absolut al ROTAC pe circuitul MotorPark Romania, desfășurat în sens anti-orar, a fost setat la etapa din 18 iulie de Emil Nestor, înscris la clasa Open cu un Radical SR3 (1:42.004), iar 5 din cele 8 clase disputate și-au văzut recordurile corectate cu cel puțin o secundă.
Pe grila bogată de înscrieri, formată din 40 de concurenți, s-au remarcat modelele BMW care au asigurat spectacolul clasei Race. Astfel, în cea mai disputată clasă a competiției, modelele BMW au monopolizat podiumul, cu o departajare de doar 3 zecimi de secundă. Cursa pentru titlul de campion al clasei Race este încă departe de a fi decisă după 3 din cele 5 etape ale sezonului, Dacian Muntean (BMW M2), Răzvan Galan (BMW M2 Competition) și Răzvan Hodea (BMW M3 E36 Racecar) aflându-se la egalitate de puncte. Rezultatele complete ale etapei și clasamentul general al sezonului sunt disponibile pe www.rotac.ro/standings.
Dar circuitul nu este doar locul de întâlnire al pasionaților în căutarea celui mai rapid timp pe tură, ci și spațiul unde se nasc povești nebănuite. Dacian Muntean este protagonistul uneia dintre acestea. Din poziția de lider al clasamentului Race după primele două etape, Dacian a întâmpinat probleme tehnice imposibil de remediat până la următorul start, așa că a decis să participe cu masina soției (BMW 520xd Touring), tot la clasa Race, pentru a-și apăra punctele în ierarhie. Astfel, după a treia etapă se regăsește în continuare pe primul loc al clasei, la egalitate cu alți doi concurenți BMW. Toate acestea după un drum de 600km, din apropiere de Timișoara, în dimineața dinaintea cursei.
Trofeul Fairplay powered by BMW
Începând cu acest an, ROTAC și BMW România introduc Trofeul Fairplay, care va premia pilotul ce își va demonstra din plin calitățile de gentleman driver de-a lungul sezonului, iar aprecierea o vor face chiar concurenții din competiție. Trofeul este susținut de BMW România, care va oferi atât cupa, cât și un premiu constând într-un ceas BMW Motorsport.
“La ROTAC, fairplay-ul reprezintă un element esențial pentru atingerea performanței. Competitorii adevărați, deși au o dorință intensă de a câștiga, nu o fac cu orice mijloc, iar cei ce câștigă trișând sau prin mijloace mai puțin onorabile dobândesc un simplu trofeu, nu o adevărată victorie. Corectitudinea, cinstea, curtoazia și sportivitatea sunt valori pe care ROTAC a fost clădit și tocmai de aceea considerăm că piloții care le manifestă în mod constant merită să fie recunoscuți corespunzător. Mulțumim BMW România pentru susținere și împărtășirea acelorași valori”, declară Alex Roșiu și Octavian Drăgan, co-fondatori ROTAC.
“BMW înseamnă cu adevărat plăcerea de a conduce, nu este doar un slogan. Construim automobile dedicate experienţei de condus, cu performanţe excepţionale. Dar vrem ca această experienţă de condus să fie savurată în siguranţă şi responsabil, iar ROTAC este un exemplu excelent despre cum se poate face acest lucru. Pentru noi ROTAC este nu doar o competiţie, ci şi o comunitate. Trofeul Fairplay by BMW pe care l-am pregătit împreună vrea să promoveze responsabilitatea şi respectul faţă de cei din jur, indiferent că vorbim de şosele sau circuit”, declară Alex Şeremet, Corporate Communication Manager BMW Group România.
Următoarele două etape ROTAC vor avea loc în 22 august și 26 septembrie, dorința organizatorilor fiind de a desfășura cel puțin una dintre curse la Transilvania Motor Ring, în măsura în care defecțiunile apărute la infrastructura circuitului vor fi remediate în timp util.
Despre ROTAC
Pe parcursul a trei sesiuni de antrenamente, două de cursă și o sesiune SuperLap™, formatul competiției ROTAC (Romanian Time Attack Challenge) le asigură atât concurenților, cât și tunerilor, un cadru optim pentru a-și dezvolta în mod susținut performanțele. Clasele de concurs sunt stabilite pe baza raportului greutate / putere, ținând cont de asemenea de îmbunătățirile de performanță ale automobilelor înscrise.
Cerințele minime de eligibilitate pentru înscrierea la cursele ROTAC sunt: vârsta peste 18 ani, permis de conducere valabil de categorie B cu minim 2 ani de experiență, folosirea unui automobil ce îndeplinește cerințele tehnice și de siguranță formulate de ROTAC, un extinctor uzual de 1kg și achitarea taxei de participare. Regulamentul competiției este disponibil pe www.rotac.ro/regulament. Oricine poate afla clasa în care s-ar încadra la ROTAC, folosind configuratorul disponibil pe site-ul oficial: www.rotac.ro/configurator.
Condițiile speciale cauzate de pandemia de SARS-CoV-2 au impus desfășurarea competiției 2020 fără accesul spectatorilor, iar înscrierile se pot realiza exclusiv online, accesând www.rotac.ro/tickets.