Marie Rutkoski
Leda Edge
„Sa castigi ceea ce-ti doresti s-ar putea sa te coste tot ceea ce iubesti.” – un rezumat intr-adevar potrivit pentru „Blestemul castigatorului”. Totul porneste de la o licitatie in care Kestrel, fiica unui general, nu rezista tentatiei de a achizitiona un sclav. Plateste pentru el mai mult decat are la ea (castiga, dar, de fapt pierde), insa blestemul castigatorului nu se opreste aici intrucat Arin, sclavul herran cunoscut initial ca Smith, este, de fapt, o persoana care dorise sa se infiltreze in casa generalului.
Marie Rutkoski discuta cu o prietena, Vasiliki Stkreta, o economista, despre conceptul de „blestemul castigatorului” care face referire la o persoana care castiga o licitatie platind insa mai mult decat au decis cei mai multi oameni ca ar valora un anume produs. S-a gandit ca ar fi interesant ca acest blestem sa se afle la baza unui roman si ca ar merge sa adauge o interesanta poveste de iubire pentru a condimenta povestea. Asa s-a ajuns la romanul de fata, primul din trilogia cu acelasi nume. Foarte pe scurt, va spunem ca dupa un razboi valorienii au castigat, iar herranii s-au predat si au acceptat sa devina sclavi pentru a nu muri. Dar telul celor din urma este dezrobirea, iar acceptarea robiei este facuta doar in aparenta.
Kestrel este fiica generalului valorian si eroina povestii. Ea este pasionata de muzica – desi valorienilor le place doar sa o asculte, nicidecum sa o practice. Tanara are doua variante: fie sa devina soldat – cum isi doreste tatal ei, insa cum nu demonstreaza ca ar fi foarte potrivita – fie sa se casatoreasca.
Arin este sclavul herran pe care il cumpara – dar cu care nu stie ce sa faca. Incet-incet se indragosteste de el – insa el se infiltrase in casa ei pentru a afla detalii vitale pentru un potential razboi in urma caruia poporul lui sa reuseasca sa ii alunge pe valorieni. Cum se termina totul va lasam sa aflati din acest roman young adult aparut in colectia Leda Edge.
“Blestemul castigatorului iti taie rasuflarea, e un triumf liric al cartilor YA fantasy. Marie Rutkoski scrie cu o forta extraordinara si a creat o epopee de o frumusete temerara. E o carte care trebuie citita.” Ann Aguirre