BitDefender din cadrul companiei SOFTWIN a lansat spre testare versiunea Beta a tehnologiei Antirootkit, care va fi înglobată în viitoarea sa linie de produse pentru servere şi staţiile de lucru.
Un program de tip rootkit este un set de instrumente software realizat cu scopul de a ascunde procese care rulează, fişiere sau informaţii despre sistem, permiţând astfel unui "intrus" accesul în sistem. Astfel de programe pot rula pe mai multe sisteme de operare, precum Linux, Solaris sau Microsoft Windows. Rootkit-urile modifică de multe ori părţi din sistemul de operare sau se instalează ca părţi componente ale acestuia.
Specialiştii consideră că, începând de anul viitor, un produs de securitatate a datelor, fără tehnologia antirootkit nu va mai fi în măsură să protejeze calculatoarele în faţa acestor ameninţări. În plus, aplicaţiile rootkit sunt realizate astfel încât administratorul de sistem să nu observe că există un utilizator neautorizat al sistemului. Cel mai cunoscut exemplu? Scandalul din 2005 legat de Sony, companie acuzată că ar fi inclus un astfel de program pe CD-urile cu muzică. Compania japoneză a motivat decizia prin intenţia de a proteja drepturile de autor şi a împiedica copierea melodiilor. În final, Sony a realizat impactul negativ al acestei decizii şi a scos de pe piaţă CD-urile care contineau astfel de software.
"Am început dezvoltarea acestei noi tehnologii încă de anul trecut. Acum, ea va putea fi testată de pasionaţii de tehnologie de pe pagina de internet beta.bitdefender.com. Noul modul Antirootkit va asigura detectarea acestor ameninţări în timp real”, a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.
În paralel cu specialiştii români de la BitDefender, doar câteva companii din lume au mai oferit spre testare tehnologii de protecţie antirootkit. BitDefender rămâne un pionier în domeniul tehnologiilor de securitate a datelor, după ce, în 1998, a fost primul producător din lume care a introdus actualizarea automată a semnăturilor antivirus via Internet şi apoi managementul la distanţă al atacurilor informatice de către un manager IT, prin WAP.
Bucuresti, 11.08.2006
{mosloadposition user10}